in

ЕхаЕха

15 любопитни факта за Китай

Китай

Китай е третата по големина държава в света по територия и страната с най-голямо население. Тя е дом на една от най-древните цивилизации, а китайската култура е уникална.

Държавата се развива с рекордна скорост и в момента е една от най-големите икономики в света и една от най-популярните и интересни туристически дестинации.

Фактът, че китайската култура е много различна от нашата, прави тази страна още по-интересна. Прочетете няколко любопитни факта за Китай, които ще ви мотивират да посетите страната възможно най-скоро:

1. Китай е държавата с най-голямо население в света

Китайци

Към 2020 година, населението на Китай е 1.4 милиарда души, а гъстотата е близо 153 души на квадратен километър. От няколко десетилетия има строг контрол и целта на правителството е населението да започне да намалява. Мерките включват предимно контрол на раждаемостта.

Средната възраст в тази гъсто населена страна е 38.4 години. Около 60% от населението е концентрирано в градовете.

2. Има 56 етнически групи в Китай

Най-голямата група, Хан, е почти 91% от цялото население. Сред 55-те малцинствени групи, тези с най-голямо население са Джуан, Манчу, Хуей и Мяо. Повечето малцинствени групи имат своя собствена отличителна култура. Някои също имат собствен език и система за писане.

3. Около 35 милиона китайци живеят в пещери

Повечето от тях живеят в провинция Шанси. Хората в някои райони на Северен Китай избират подземните и пещерните жилища, тъй като те са по-евтини за изграждане, по-лесни за затопляне през зимата и прохладни през лятото.

4. Китай има много бързо развиваща се икономика

Китай беше най-бързо развиващата се икономика в света в продължение на повече от 30 години. Сега тя е втората по големина икономика в света, нейният БВП през 2020 г. е 15,8 трилиона щатски долара. Китай е известен като „фабриката на света“. Това е най-големият производител в света на бетон, стомана, торове, дрехи и играчки.

5. В Китай има 18 града с население над 10 милиона

Шанхай

По последни данни в Китай има повече от 660 града. Около 90 от тях са с население над 1 милион души. Има 18 града с население над 10 милиона, а най-населеният град е Шанхай с население над 24 милиона.

6. Появява се нов небостъргач на всеки 5 дни

В момента в Китай има над 200 небостъргача, които са с височина над 150 метра. Планът за следващите 5 години е да се построят 800 небостъргача, а до 2030 година се очаква в Китай да има над 1500 сгради с височина над 150 метра.

7. Железопътните линии на Китай могат да обиколят света 3 пъти

Китай има най-дългата високоскоростна железопътна мрежа, която е с дължина над 38 000 километра в края на 2020 г. Общата дължина на железопътните линии в Китай е повече от 146 000 километра, което я прави втората най-дълга железопътна мрежа в света. Ако железопътните линии на Китай се наставят, могат да обиколят планетата 3 пъти.

8. Конфуцианството е водеща философия в Древен Китай

Конфуцианството е древна система от вярвания, съществуваща от повече от 2500 години, оказала огромно влияние върху китайската култура.

Тази философия се концентрира върху вътрешната добродетел, морала и уважението към общността и природата. Основателят на философията, Конфуций, е живял от 551 до 479 г. пр.н.е.

9. В Китай има числа, които носят щастие и такива, които носят нещастие

Дали едно число носи щастие или носи лош късмет, зависи от начина, по който звучи. Числата 8, 6 и 9 са щастливи числа. „Осем“ на китайски се произнася „ба“ и звучи като „фа“ (发/發), което идва от „факай“ (发财) и означава „заможен“ или „да станеш богат за кратко време“. По същата логика 4 е число, което носи нещастие, защото произношението му „si“ е подобно на думата за „смърт“.

10. Зеленчуците и оризът са най-често срещаните съставки в китайската храна

Китайски ориз

За повечето китайци е традиция да ядат зеленчуци и ориз ежедневно, особено за обяд и вечеря. Зеленчуците и оризът са най-често срещаните съставки в китайската храна, тъй като се считат и за най-здравословните хранителни продукти.

11. В началото пръчиците се използвали за готвене, а не за ядене

Китайците използват пръчиците за хранене от повече от 3000 години. Най-ранните пръчици обаче не били използвани за хранене, а за готвене. За да готвят по-бързо, те нарязвали храната на малки парченца и я разбърквали с помощта на пръчиците. Едва през 400 г. сл. н. е. хората започнали да се хранят с пръчиците. Любопитен факт е, че храненето с пръчици спестява много време, особено когато се ядат нудли.

12. В Пекин се ядат скорпиони на клечка

По улиците на Пекин можете да намерите различни интересни „ястия“, като скорпиони на клечка, например. Скорпионите се приготвят по следния начин: взима се шепа живи скорпиони, пускат се в горещо олио за няколко секунди и се нанизват на клечка.

13. Китай е държавата с най-много международни граници

Китай граничи с 14 държави- Русия, Монголия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, Бутан, Мианмар, Тайланд, Виетнам и Северна Корея.

14. Най-доброто време за посещение на Китай е през есента

Китай е голяма страна и в различните ѝ части времето е различно, така че можете да посещавате държавата през цялата година, но ако искате да посетите най-популярните места, добре е да отидете през есента. Най-популярните туристически дестинации в Китай са Пекин, Шанхай, Сиан и Гуилин.

15. В Китай има 56 обекта на световното наследство

Великата китайска стена

Ако искате да посетите максимално много обекти на световното наследство, можете да посетите Китай. Там има 56 обекта на световното наследство (на второ място след Италия с 58). Най-известните обекти включват Великата китайска стена, Забраненият град, Летния дворец, Теракотената армия, пещерите Могао и други.

  • Посещавали ли сте Китай?

    Китай
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Мъртви лъвове“ – магнетичен и забавен шпионски трилър

Ханс Шлегел

Ханс Шлегел-немският астронавт, летял в Космоса с „Колумбия“