in

13 важни стъпки в организацията на сватба

Планиране сватба

Всяка жена мечтае да чуе думите „Ще се омъжиш ли за мен?“ от любимия си мъж. След като това се е случило и еуфорията от предложението за брак отмине, време е за организация на сватбата.

Всяка двойка иска този специален ден да премине безпроблемно и всичко да се случи по възможно най-добрия начин. За тази цел сватбата трябва да бъде много добре организирана и всичко да бъде изпипано до най-малкия детайл.

Независимо дали решите да организирате сватбата си сами или решите да се възползвате от услугите на сватбена агенция, има някои стъпки, които трябва да следвате, за да организирате това специално събитие и резултатът да надмине очакванията ви.

Ето 13 важни стъпки, които може да следвате, ако ви предстои организация на сватба:

1. Започнете с организацията възможно най-рано

Годеж

Най-добрият вариант е да започнете с организацията веднага щом вземете решението, че ще правите сватба. Колкото по-рано започнете да планирате събитието, толкова по-малко напрежение ще има около организацията. Имайте предвид, че най-предпочитаните ресторанти, фотографи, видеографи, диджеи и т.н. обикновено имат ангажирани дати около година напред. Ако искате да работите с определени хора или искате тържеството ви да бъде на точно определено място, запазете датата възможно най-рано.

2. Определете бюджет

Бюджет сватба

Най-важното нещо, с което трябва да започнете, е определянето на бюджет. Абсолютно всяко решение, което ще вземете, изборът на професионалистите, с които ще работите, както и всяко дребно нещо, което ще купите, зависи от бюджета ви. Определете общата сума, която можете да отделите за този ден и съобразете всичко с нея. Важно е да знаете с какви средства разполагате, за да не се наложи да се лишите от нещо, което наистина искате. След като определите общия бюджет, помислете кои са нещата, за които сте склонни да дадете повече пари и кои са тези, от които можете да спестите.

3. Поискайте помощ от близките си

Майката на булката

Това е вашият ден, но всички ваши близки хора ще се радват да помогнат. Помислете какви задачи можете да им дадете, за да участват в организацията, а и да поемат малко от напрежението. Организацията на сватба изисква много време, търпение и спокойствие. Не се натоварвайте с абсолютно всичко.

4. Направете списъка с гостите

Списък гости

За да запазите мястото, на което ще се проведе тържеството, трябва да знаете приблизителния брой на гостите. Затова съставянето на списъка е едно от първите неща, които трябва да направите. Когато решавате кои ще бъдат хората, които ще поканите, помнете едно нещо- на вашата сватба трябва да присъстват само хората, които наистина искате да бъдат там. Не канете никого „по задължение“. Поканете само хората, с които вие и вашият бъдещ съпруг искате да споделите този ден.

5. Направете примерен график на деня

Сватба

За да продължите с организацията и да запазите час за сключване на граждански и църковен брак, трябва да направите примерно разпределение на деня по часове. Помислете дали ще има взимане на булката от родния ѝ дом, взимане на кумове и т.н. Съобразете дали ще се наложи гостите да пътуват и колко време ще им отнеме. Когато правите това разпределение, не забравяйте да оставите достатъчно време за фотосесия.

6. Помислете за план Б

План Б

Не е хубаво да имате негативни мисли, но имайте предвид, че нещо може да се обърка. Помислете за всички възможни варианти- лошо време, проблем с храната, липса на нещо важно, като халки, например. Добре е да имате план Б за всичко, за да няма излишно напрежение в деня на сватбата.

7. Разпределете ролите

Шаферки

Трябва да вземете няколко много важни решения. Първо помислете кои ще бъдат кумувете ви. Имайте предвид, че кумувете са много важна част от цялата сватба. Изберете ваши много близки хора, които ще приемат кумуването сериозно, ще ви подкрепят и ще ви помагат по време на цялата организация.

След това помислете дали ще имате шафери и шаферки и кои ще бъдат те. Всички тези хора са важна част от деня и трябва да бъдат внимателно подбрани.

8. Ангажирайте фотограф и видеограф

Сватбен фотограф

Сватбата минава за миг, заради това снимките и видеото са изключително важни. Освен спомените, които все пак ще избледнеят с годините, това е единственото нещо, което ще ви остане от този ден. Потърсете добри фотографи и видеограф, за които ще бъдете сигурни, че ще успеят да запечатат емоциите от деня и не пестете от това. По-добре е да се лишите от нещо друго, отколкото от качествени снимки.

9. Изберете ресторант и помислете за менюто

Ресторант сватба

Изборът на ресторанта, в който ще се проведе вашето тържество, е много важен. Посетете ралзични места, огледайте обстановката, проверете менюто. Ресторантът е важен, защото в него преминава по-голямата част от сватбата. Помислете какво тържество си представяте- дали искате по-небрежна сватба в градина или по-строго официална обстановка в тържествена зала. След като се спрете на мястото, запазете вашата дата, за да сте сигурни, че няма да се заеме от други младоженци.

10. Изберете рокля и костюм

Булчинска рокля

Повечето сватбени бутици имат доста дълги срокове за изработка на роклите, така че не оставяйте избора на булчинска рокля за по-късен етап. Колкото по-рано изберете роклята си, толкова по-спокойни ще бъдете, че тя ще пристигне навреме и всичко ще бъде наред.

Макар че това не важи за мъжките костюми, добре е и младоженецът да изберете дрехите си по-рано, просто за да си спестите напрежението.

11. Давайте задачи и на младоженеца

Младоженец

В повечето случаи булките поемат организацията изцяло, но това не е правилно. Добре е да давате задачи и на бъдещия младоженец. Не е нужно да вършите всичко сами. Мъжете не могат да се справят много добре с избора на цветя, платове и т.н., но има неща, с които могат да се справят. Можете да им поверите комуникацията с фотографи, джиджей и т.н., както и изборът на сватбен автомобил, например.

12. Използвайте планер

Планер

Сватбените планери са изключително полезни. Има хиляди неща, за които трябва да помислите, така че е много добра идея да ги записвате. Освен това е много удобно да имате цялата важна информация подръка постоянно.

13. Не забравяйте кое е най-важното

Сватба

Организирането на сватба наистина е стресиращо, но ако усетите, че сте прекалено изнервени и че всичко това ви идва в повече, спрете за момент и си припомнете, че единственото важно нещо е, че се омъжвате за любовта на живота си!

 • Как организирате или сте организирали сватбата си?

  • Планиране на сватба
   Сами
  • Сватбен агент
   С помощта на сватбена агенция

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

факти

9 известни исторически факта, които всъщност не са се случили

Хатшепсут

Хатшепсут – първата жена фараон на Египет