in

12 трагични факта за живота на Винсент ван Гог

винсент ван гог
Снимка: Уикипедия

Винсент Вилем ван Гог е един от най-известните и почитани художници в света. Неговата слава обаче идва след смъртта му, приживе той никога не е бил известен. Докато е жив успява да продаде само една своя картина – „Червеното лозе“. Животът му не бил никак лесен и изпълнен с много тъга. Вижте 12 любопитни факта за художника, които вероятно не знаете:

1. Ван Гог е роден на 30 март 1853 г. в Нидерландия. Преди него има друг Винсент ван Гог – неговият брат, който починал по време на раждане. Това много тежало на художника.

2. През живота си Винсент ван Гог създава около 2100 произведения на изкуството, 860 от които били маслени картини. Повечето от тях са нарисувани през последните две години от живота му.

3. Винсент трябвало да стане пастор като своя баща. Той започва да рисува едва когато е на 27 години. Като цяло той бил самоук с изключение на училище по изкустватата в Антверпен, което посещавал четири години преди смъртта си. Заради нетрадиционния си стил на рисуване, той имал проблеми с инструктора и го посещавал само няколко месеца.

4. Той не можел да си позволи да плаща на модели и затова първоначално рисувал цветя и пейзажи. Нарисувал е и над 30 автопортрета.

5. Ван Гог имал много заболявания, включително епилепсия, халюцинации и психични проблеми.

6. Най-близкият човек на художника приживе бил неговият брат Тео, който го подкрепял и финансово. Парите, които му давал, отивали за материали и модели за рисуване. Ван Гог живеел в бедност – основно с хляб, кафе и тютюн.

7. Най-известната му творба е „Звездна нощ“. Тя е направена докато бил в убежище във Франция. Художникът смятал, че нощта е по-красивата част от деня и понякога рисувал със свещи, подредени върху шапката му, за да може да вижда.

8. Докато имал епилептичен пристъп, Винсънт опитал да нападне с бръснач своя приятел. В крайна сметка той отрязва част от ухото си, но не цялото, както смятат много хора.

9. Ван Гог нямал късмет с жените. Той предложил брак на братовчедка си и активно я преследвал, но тя отказала най-вече защото той не можел да се издържа. Другата му любов  е дъщерята на съседа му. Тя била споделена, но родителите не одобрили брака им. Жената дори опитала да се самоубие, но Винсент я откарал в болница. След това имал отношения с вдовица, но семейството му не одобрявало връзката им.

10. Ван Гог се прострелва в гърдите докато рисува в полето. Той успява да се върне вкъщи и да се качи в стаята си. След стрелбата той оцелява 30 часа, прекарвайки последните си мигове със своя брат, който чува последните му думи: „Тъгата ще продължи вечно“. Тео изпада в тежка депресия след смъртта на брат си и умира четири месеца по-късно.

11. Съпругата на Тео събира всички писма и картини на художника и се заема да популяризира работата му. Благодарение на нея той става толкова известен. Чак 11 години след смърттта му картините му започват да привличат внимание.

12. Художественият стил на Винсент ван Гог се отличава с жълти нюанси, но пигментът, който е бил използван, е химически нестабилен и е трудно да се установи действителната яркост на картините. Той подписвал произведенията си като „Винсънт“, но не всички картини, а само тези, които смятал за готови.

Прочетете още:

10 любопитни факта за Микеланджело

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Аутизъм с лице на момиче“ – гледната точка на майката

огледало

Какъв цвят е огледалото