in

12 любопитни факта за Млечния път

Млечния път

Млечният път в продължение на векове озадачава учени и философи по целия свят. Тази галактика е нашият дом, тя обхваща нашата планета, нашата слънчева система и милиарди звезди и планети. Вижте 15 любопитни факта за Млечния път, които вероятно не знаете:

1. За първи път Галилей разпознава светлинната лента на Млечния път като отделни звезди през 1620 г. Смята се обаче, че американският астроном Едуин Хъбъл е открил истинската форма и обхват на Млечния път, както и че има повече галактики извън него.

2. Млечният път и Андромеда, друга спирална галактика, се насочват една към друга с около 120 км в секунда и според учените ще се сблъскат след над 4 млрд. години.

3. Има солидни доказателства, че в галактическия център на Млечния път има свръхмасивна черна дупка.

4. Името Млечен път произлиза от гръцката дума galaxías kýklos или млечен кръг, поради появата му като неясна млечна ивица в небето.

5. Когато се гледа с просто око през нощта от която и да е точка на земята, Млечният път изглежда, че е съставен от 2500 звезди. Реалната цифра всъщност е между 100 и 400 млрд. звезди.

6. Млечният път винаги губи звезди чрез свръхнова (процес, при който в края на жизнения цикъл на звездата се случва голяма експлозия, премахвайки почти цялата ѝ маса) и произвежда около 7 звезди годишно.

Млечния път

7. Всяка снимка, която някога сте виждали на Млечния път от космоса, е или на друга галактика, или колаж. Ние се намираме вътре в галактиката и няма как да направим снимка на въздуха.

8. Смята се, че възрастта на Вселената е около 13,7 млрд. години. Най-старите звезди в Млечния път, открити в кълбовидни купове, са на 13,6 млрд. години.

9. Галактиката се върти около централна ос. От около 65 млн. години, или от времето, когато динозаврите са изчезнали, се смята, че Слънцето е изминало около една трета от пътя около тази ос.

10. През 2015 г. бе открита планета във външния край на обитаемата зона на Млечния път – Keper-186f. Тя обикаля около звезда джудже и е на 4,730 трилиона км разстояние. Keper-186f може да е в състояние да поддържа живот.

11. Млечният път има диаметър около 9,5 х 1017 км.

12. Нашата слънчева система обикаля около центъра на галактиката с около 827 000 км/ч. Обект, който се движи толкова бързо, може да обиколи екватора на Земята за 2 минути и 54 секунди.

 

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Флорио

Историята на фамилия Флорио – вълнуваща и ужасна, славна и трагична

Как 75-годишна инфлуенсърка влезе в топ формата на живота си