in

11-те най-колоритни места на Земята

Цветни места

Природата е нещото, на което ние, хората, винаги ще се възхищаваме и ще се любуваме. Майката Природа сътворява неща, които никога не биха могли да бъдат повторени от човешката ръка, но въпреки всички природни красоти, с които разполага нашата планета, населените места са сътворени почти изцяло от хората.

Обикновено градовете са мръсни, шумни, мрачни и прекалено застроени, но не такива са местата, които ще видите в този списък. Цветовете внасят много настроение и ни зареждат с положителна енергия, а тези места са най-колоритните в света:

1. Брайтън Бийч

Брайтън Бийч

Брайтън Бийч е живописен плаж в Мелбърн, Австралия. От него се разкрива много красива гледка, при ветровито време се образуват големи вълни, подходящи за сърфиране, а най-интересното е, че на плажа са разположени 82 разноцветни дървени къщички. Къщичките са предназначени за вземане на душ и преобличане. Тъй като всяка къщичка е в различен цвят, те правят мястото много свежо и колоритно.

2. Порто

Порто

Порто е вторият по големина град в Португалия. Двете неща, с които е най-известен, са мостът „Дом Луиш I“ и португалското вино Портвайн или Порто. За центъра на града, който е паметник на световната култура на ЮНЕСКО от 1996 година, са характерни старинни къщи, покрити с цветни керамични плочки. Това прави Порто един от най-цветните градове в света.

3. Бурано

Бурано

Бурано е квартал на Венеция, разположен върху остров, който се състои от 4 свързани островчета. Бурано е известен с къщите, боядисани в ярки цветове, и с изработката на буранска дантела.

Има няколко предположения за това на какво се дължат ярките цветове на къщите. Едното предположение е, че всеки цвят отговарял на съответна фамилия. Другата теория е, че къщите се боядисвали в ярки цветове, за да може лодкарите да се ориентират и да намират дома си, тъй като за Бурано са характерни гъстите мъгли.

4. Ел Аайун или Шефшауен

Ел Аайун

Ел Аайун, наричан още Шефшауен, е синият град на Мароко. Градът е известен със своите къщи, боядисани в синьо, които придават на цялото населено място син нюанс.

Теориите за сините къщи са най-различни. Някои твърдят, че сградите се боядисват в синьо, за да отблъскват комарите, а по този начин и маларията. Други твърдят, че това е начинът на местните да се справят с големите жеги през лятото. За някои пък синьото доближава местните до небето и Бог. Каквато и да е причината, синята перла на Мароко е много интересна дестинация.

5. Колмар

Колмар

Колмар е град във френската провинция Елзас, който се намира почти на границата с Германия и често е наричан „малката Венеция“. Причината за това е, че в един от кварталите има множество канали, които предлагат на туристите възможността за разходка с гондола.

Живописните цветни къщи, които са разположени в центъра на града, също привличат много туристи. А освен всичко това, Колмар е едно от най-слънчевите и сухи места във Франция.

6. Венеция

Венеция

Венеция се намира в Североизточна Италия и е столица на региона Венето. Смята се, че градът е открит от бежанци, а днес е едно от най-красивите места в света.

Градът е известен с каналите, които минават през целия град, с дворците и живописните сгради.

По време на карнавала, градът е още по-цветен и изпълнен с живот. Ако не сте посещавали Венеция, наистина си заслужава да го направите.

7. Джайпур

Джайпур

Джайпур е столицата на най-големия индийски щат Раджастан. Най-забележителното нещо в Джайпур е архитектурата.

Най-емблематичните сгради в Джайпур са построени от специални камъни, които имат розов оттенък. Поради тази причина градът се нарича още „розовият град“.

Освен че имат розов цвят, повечето сгради имат и много орнаменти, които са изпипани до най-малкия детайл. Една от най-забележителните сгради е дворецът.

8. Хавана

Хавана

Хавана, столицата на Куба, е сред най-колоритните градове в цял свят. Типични за града, както и за цялата страна, са партитата, изпълнени с много салса, коктейли и кубински пури.

Можете да се насладите и на забележителностите в Хавана, които никак не са малко. Има интересни архитектурни паметници и различни забележителности.

9. Бо-Каап

Бо-Каап

Бо-Каап е квартал на Кейптаун, Южна Африка. Намира се недалеч от центъра на Кейптаун, а преди бил известен като „Малайският квартал“.

Бо-Каап разполага с калдаръмени улички и интересни цветни сгради. Кварталът е сравнително малък и доста заселен.

10. Кьокенхоф

Кьокенхоф

Кьокенхоф е най-голямата цветна градина в света. Намира се в холандския град Лисе, близо до Амстердам. В този огромен парк са засадени над 7 милиона луковици, като идеята за създаването му била да се покажат хибридите, които се създават в Холандия, с цел подпомагане на индустрията.

Кьокенхоф е отворен за посетители около 2 месеца в годината, но е място, изпълнено с цветове и аромати, което си струва да се види.

11. Маракеш

Маракеш

Мароканският град Маракеш е известен със своите джамии, крепости и фестивали. Друго много колоритно нещо в Маракеш са пазарите. Маракеш е едно от местата, които сякаш ни връщат векове назад във времето.

 • Кое от тези места сте посещавали?

  • Хавана
  • Маракеш
  • Джайпур
  • Венеция
  • Колмар
  • Ел Аайун
  • Бурано
  • Порто
  • Брайтън Бийч
  • Кьокенхоф
  • Бо-Каап

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Локдаун №5“ – спектакъл-антиутопия на талантливата Сребрина Тимофей

Терин

Терин от тиквички с пилешко