in

11 съвета за успешна връзка

Десетки социални мрежи с милиони профили от цял свят, куп телефонни приложения за намиране на партньор в града или района, в който живеете, сайтове със снимки на свободни мъже и жени, които търсят своята сродна душа… В XXI век изглежда далеч по-лесно, отколкото преди 100 години, да срещнеш човек, с когото да споделиш дните и нощите си. Мнозина обаче продължават да се оплакват, че все не могат да открият правилния човек, а ако го открият – че имат проблем да го задържат.

Защо се получава така? Според психолози социалните контакти, поднасяни „на тепсия“, приспиват навици, към които двойките „от едно време“ са се придържали. Заслужава си да се обърнем към някои практики отпреди десетилетия.Те може да изглеждат старомодни, но от тях има какво да се научи. Те могат да помогнат не само да създадем нова връзка, но и да преодолеем объркването, което ни съпътства в изграждането и утвърждаването й като хармонична реалност.

Ето съветите на експерти по приложна психология:

1. Проявете разбиране

Преди един век много хора са се женили, без да се познават. Семействата са се „сватосвали“ и толкоз. За голяма изненада много от тези бракове не само оцелявяли, но продължавали десетки години, „докато смъртта ги раздели“. Как става това? С разбиране и толерантност, казват психолозите. Ясно е, че всички израстваме в различни социални и културни условия. Единственият начин да уеднаквим тези „среди“, е да приемем, че човекът до нас е различен. Избавете се от желанието да го промените. Ако смятате, че ви е невъзможно да се справите с това, по-добре е да се откажете и да прекратите тази връзка навреме.

2. Забравете очакванията

Една от големите грешки, която правим в своите връзки е да натоварваме партньора с очаквания. Големите очаквания само ще ви наранят и разочароват. Вместо това опитайте да постигнете разбиране какво е приемливо и какво не, какво е важно за вас двамата като двойка и какво бихте искали да получите от другия. Но по-важно от това е дали той е готов да ви го даде. Ако не – не очаквайте, че ще го промените – това би било твърде грубо вмешателство в чужда личност.

3. Иска се сериозна работа

Чувството, че си падаш по някого, може да бъде наелектризирващо, но сериозната връзка е нещо друго. Любовта е като мускул. Колкото повече го използваш, толкова по-силен става. Можете да практикувате обичта по много и различни начини. Например – да оставяте ръчно написани бележки или рисунчици на хладилника или на плота до кафеварката. Те може да са симпатични анекдоти или значими послания. Тези приятни изненади са една освежаваща добавка към връзката, особено, когато не се засичате много често, заради различния режим на работа или многото задължения, например. Ако връзката ви е „поузряла“, добре е да намерите начин да я освежите. Вече сте забравили как сте се отнасяли един към друг на първите си срещи? Не е излишно да се припомните. Веднъж в седмицатга или поне в месеца, оставете децата вкъщи, пратете кучето на хотел и отидете някъде само двамата.

4. Забавлявайте се

Дори, когато ви се иска да приемете всичко насериозно, е важно да се забавлявате. Дали той ще бъде достатъчно добър съпруг и баща? Дали тя е перфектната домакиня, която ще замени майка ви? Тези въпроси са важни, но не и по-важни от това дали ви е добре заедно. Освен разумни доводи, една връзка се нуждае от химия и сходни възгледи, или поне за основните неща – как, колко и за какво да харчите, колко време да се забавлявате и колко да работите, къде да отидете на почивка – на море или планина, и дори това дали предпочитате да ставате рано, или сте нощни птици. Когато гледате в една посока и по един и същи начин, другото ще се намести от само себе си.

5. Скромност

Всички имаме его и гордост. Не е лесно да ги преодолеем. Представете си обаче слънцето и луната – и двете светят, но в различно време. Не е нужно да засенчвате другия или да се сравнявате с него и да доказвате, че сте по-добър. Малко скромност не е излишна. Оставете и партньора да грее със своя светлина.

6. Правилото на ресторанта

След някоя от първите срещи идетe със своя човек на ресторант. Забележете как той или тя се държи с персонала. Когато до себе си имаш любезен и мил човек, а не сприхав и заядлив скандалджия, можеш да преодолееш всичко, съветват психолози.

7. Забелязвайте другия

Когато живеете с някого, или смятате да го правите до края на дните си, е добре да забелязвате това, което той прави или мисли. Ако е напазарувал или пуснал пералнята, добре е да отвърнете на жеста и да сготвите вечерята, или да изгладите коша с пране, без да чакате покана. Това ще му покаже, че сте забелязал неговия „принос“ в общия ви живот.

8. Отнасяйте се към партньора така, както искате той да се отнася към вас

Преди да направите или кажете нещо грубо, помислете как ще реагирате, ако постъпят с вас по този начин. Няма да ви е приатно, нали? Един начин да не влизате в открит конфликт с човека до себе си е да успеете да приемате с усмивка предизвикателстава на живота, пред които се изправяте. Понякога трябва да проявите търпение, да замълчите – неща, които ще оцените в партньора си, ако ги прояви в напрегнати ситуации.

9. Любов и(ли) приятелство?

Когато излизате с някого за първи път, вероятно най-важното нещо, което е от съществено значение, е привличането. Привличането не е любов, а любовта е еволюция, казват психолозите. След страстта идва приятелството и привързаността – все неща, които ще ви свързват през останалата част от живота ви. Не забравяйте, че в освоната на всяко добро приятелство е уважението.

10. Бъдете позитивни

Вероятно не подозирате колко много връзки са били разрушени, защото партньорите непрекъснато си търсят кусури, или се обвиняват за нещо. Не правете тази грешка. Ако половинката ви направи или каже нещо, което не ви се нрави, не започвайте с обвиненията. Нека въпросът ви какво точно се е случило не звучи като упрек, а като искрено любопитство, за да разберете мотивацията му. Тогава той няма да се почувства разпънат на кръст, а ще осъзнае, че се опитвате да го разберете. Още по-добре, ако умеете да приемате с усмивка нещата от живота. Когато се смеете заедно, дори на грешките си, ще посрещате по-лесно предизвикателствата.

11. Говорете

Когато не казвате на партньора си какво искате, какво ви дразни, разочарова или натъжава помежду ви или в работата постепенно ще натрупате тези чувства в самия себе си или ще ви отчужди, а това рано или късно ще разруши връзката. Не една двойка се е разделила, защото партньорите не умеят да говорят един с друг или да се слушат. Обикновено мълчаливците са мъжете. Трябва спокойствие и търпение, за да убедите половинката си колко е важно да можете да говорите спокойно помежду си, без да се боите от упрек.

  • Смятате ли, че появата на социалните мрежи улеснява намирането на партньор?

    Young woman blowing a kiss at laptop during a video chat
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Готвите ли с правилното олио?

5 филма с Дуейн Джонсън, които трябва да гледате