in

10 снимки, които никога не трябва да качвате в социалните мрежи

фейсбук
Снимка: Pixabay

Социалните мрежи са място, където можете да се забавлявате, да работите и да научавате нови и интересни неща за ваши приятели. Но трябва да бъдете внимателни какви снимки публикувате в тях, тъй като има неща, които могат да застрашат работата ви, взаимоотношенията ви и самоличността ви. Вижте какво никога не трябва да качвате в социалните мрежи:

1. Бордна карта

бордна карта

Дори да ви изглежда безобидно да се похвалите за предстоящо пътуване с качване на снимка на бордна карта, това не е точно така, тъй като така излагате на показ и други лични данни, сред които телефонен номер, дата на раждане и дори паспортни данни. Чрез номера на вашата резервация може да се разбере и кога тръгвате и кога се връщате, тоест колко време ще отсъствате от дома си.

2. Пари

пари

Публикуването на снимки на пари и кредитни карти в социалните мрежи не е никак добра идея. Това може само и единствено да ви донесе проблеми и увеличава шансовете да бъдете ограбени. Избягвайте и снимки, които дават финансова информация, като името на банката ви.

3. Печеливш лотариен билет

лотариен билет

Да спечелиш от лотарията е страхотно! Вероятно всеки иска да се похвали за неочаквания си късмет, но споделянето на фишове може да бъде много полезен за хакерите. Те могат да възпроизведат сканируемия баркод и да вземат печалбата ви.

4. Поверителни работни имейли

имейл

Работата е хубаво да държите далеч от социалните мрежи, макар че понякога, тя е доста свързана с тях. Но когато става въпрос за поверителни документи и лична информация, със сигурност трябва да го правите. Ако вашата компания е изпратила имейл относно нова разработка или идея за брандиране, недейте да уведомявате конкуренцията.

5. Свидетелство за раждане

документи

Колкото и привлекателно да ви изглежда да качите снимка на акта за раждане на новороденото си бебе, не го правете. Така може да го изложите на риск от кражба на самоличност. Актът за раждане може да осигури нова карта за социално осигуряване, паспорт и шофьорска книжка. Никакви документи, съдържащи лична информация, нямат място в социалните мрежи.

6. Труд, който не е защитен с авторски права

кафе

Ако обичате да пишете стихотворения, разкази, поеми, не е добра идея да ги качвате в социалните мрежи, ако планирате да участвате с тях в някой конкурс или искате да ги изпратите до издателство.

7. Снимки с деца, които не са ваши

дете

Публикуването на снимки на щастливи и усмихнати деца може да изглежда безобидно, но не е. Повечето закони в различните държави позволяват само на родителите да публикуват снимки с техните деца и само с тяхно съгласие с други хора. Не качвайте снимки особено на случайни деца, които много сте харесали и са ви направили силно впечатление.

8. Снимки от пиянска вечер

алкохол

Винаги трябва да се замисляте дали да публикувате снимка от пиянска вечер, тъй като освен настоящия, и потенциалния ви работодател може да я види. Вероятно снимки с бира не са толкова голям проблем, но ако редовно качвате такива, няма да направи добро впечатление на никого.

9. Чужда лична информация

бременност

Ако сестра ви току що се обади с новината, че чака бебе и ви изпрати снимка, въпреки цялото вълнение, не публикувайте снимката, която ви е изпратила. Това е нещо, което не ви засяга пряко и макар и да имате само добри чувства, по-добре изчакайте тя да го направи. Това се отнася и за годеж или сватба на ваши приятели.

10. Политически карикатури

Понякога подобна публикация може да ви коства работата. Това се отнася най-вече за хората, които работят в държавния сектор. Тези в частния го правят често, но като цяло вашите политически възгледи най-добре да си останат за вас и може да ги обсъждате в приятелския кръг.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Градинарство

10 ползи за здравето от градинарството

Жена 50

9 съвета за гримиране за жени над 50