in

11 ползи от яденето на орехи

Орехите несъмнено могат да бъдат класифицирани като суперхрана. Скромната ядка с форма на мозък е позната на човека вече десет хилядолетия. Може да я консумираме сурова, смляна на брашно, блендирана на мляко, пресована на олио или като ингридиент в различни дресинги и рецепти. Орехите са добър елемент в почти всяка диета, тъй като чрез тях може да си набавим важни мазнини, витамини, минерали и фибри. Ето и 11 доказани ползи от консумацията на орехи, които допълнително ще ви убедят да ги похапвате по-често.

1. Подпомагат мозъчните функции

Според изследвания, проведени на хора и животни, консумирането на орехи може да доведе до намаляване на мозъчни възпаления и повишаване на паметта и способностите за усвояване на нова информация. Това се дължи на съдържанието на витамин Е и полиненаситени мазнини, които влияят благоприятно на мозъка. Неслучайно, древните гърци първи оприличили черупката на ореха за човешка глава, а самата ядка за мозък.

2. Контролират диабета

Орехите са подходящи за страдащите от диабет, тъй като са богати на ненаситени мазнини и фибри, като по този начин контролират нивата на кръвната захар. Някои учени твърдят, че умерената им консумация намалява риска от придобиването на диабет тип 2.

3. Намалят риска от сърдечно-съдови заболявания

Някои научни наблюдения показват, че богатата на ядки средиземноморска диета води до нормализиране на високото кръвно налягане, благодарение на полезните вещества в ореха. Освен това, те са свързани и с редуцирането на холестерол и триглицериди в кръвта. Всичко това води до заздравяване на сърдечно-съдовата система и намаляване на риска от сериозните заболявания.

4. Съдържат антиоксиданти

Орехите са най-богатата на антиоксиданти ядка. В тях се срещат вещества като витамин Е и мелатонин, които са концентрирани изключително в тънката обвивка. Антиоксидантите са важни за деленето на клетките и забавят стареенето на организма.

5.  Спсобсват за поддържането на нормално тегло

Свързваме орехите с множество полезни елементи – фибри, минерали, полезни мазнини и растителни вещества, които са важни за физическото здраве на човека. Същевременно, те са с по-ниска калорична стойност и довеждат до по-дълготрайно удовлетворяване на апетита от въглехидратните храни. Редовното ядене на орехи се свързва със загубата на интерес към вредни изкушения и фаст фууд и, съотвенто и с поддържането на по-добра фигура.

6. Източник на омега-3

Омега-3 мастните киселини са жизненоважен елемент за човешкия организъм, като спомагат метаболизма и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Те могат да се набавят само чрез храна или добавки. Орехът отново е най-богатата на тези елемнти ядка, а редовната консумация обезсмисля приемането на хранителни добавки.

7. Заздравяват костите

Орехите са източник на микроелементи като фосфор и мед, които, макар и в минимални количества, се съдържат в структурата на костите и са необходими за поддържане на правилната им структура.

8. Балансират стомашно-чревния тракт

Добрата диета трябва да подхранва полезните бактерии и микроби в стомашно-чревния тракт. Това заздравява нашето храносмиляне и се свързва с подобрено общо здраве и засилване на мозъчните функции. Унищожаването на тези бактерии, какъвто е случаят при приемането на антибиотици, например, довежда до отрицателни ефекти и дискомфорт в останалата част на тялото. Консумацията на орехи е един от начините за поддържане на здрава чревна флора, благодарение на многото полезни елементи и фибри, които те съдържат.

9. Влияят положително върху мъжкия фертилитет

Здравето при мъжете е пряко свързано с храната, която се консумира. Типичната западна диета се свързва с високото съдържание на рафинирани и въглехидратни храни, които понижават мъжката виталност. Включването на орехите в диетата доказано води до положително влияние върху либидото и виталитета на мъжа.

10. Подобряват съня

Тази свръхядка съдържа мелатонин, който е важен и за регулирането на съня. Прибавянето на порция орехи към вечерята може да помогне за по-спокоен и презареждащ сън.

11. Заздравяват кожата и косата

Вече споменахме, че чрез орехите може да си набавим пълна кошница от микро елементи и вещества, оказващи благоприятно влияние на организма. Някои от тях, като витамините Е и Ф са важни за заздравяването на кожата и борбата с бръчките, а други, като полезните мазнини, пък способстват за развитието на силна и блестяща коса.

Тези и още много други ползи нареждат място на ореха в групата на суперхраните. Освен това, те са достъпни във всяка точка на света и могат се вписват чудесно във всяка диета. Трябва да се отбележи, че консумирането им трябва да е умерено или изцяло избягвано при хора с алергии и непоносимости.

  • Сурови или печени орехи харесвате повече?

    • Сурови
    • Печени

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стилни с тренчкот през есента

Тайните на японките за красота и дълголетие