in

11 неща, които не бива да почиствате с препарат за съдове

Препарат за съдове

Въпреки че верото е предназначено за измиване на чинии, често го използваме за много други неща. То е евтино, стои на кухненския плот и го използваме за какво ли не. Въпреки че верото наподобява сапун, то не е сапун, а препарат. Това означава, че е доста по-силно и агресивно от сапуна. Колкото и мултифункционално да е, препаратът за съдове не е най-добрият избор за почистване на някои неща вкъщи.

Ето 11 неща, които не бива да почиствате с препарат за измиване на съдове:

1. Не бива да миете косата си с него

Миене коса

Дори вкъщи да нямате нищо друго освен препарат за съдове, а косата ви е ужасно мръсна, никога не използвайте верото като шампоан. Препаратът за съдове е направен така, че да разгражда мазнините от съдовете. Това означава, че ако го нанесете върху косата, то ще отмие абсолютно всички масла от нея, включително естествените, което е много вредно за косата.

2. Дървена подова настилка

Дървен под

Дървеният под е много здрав и може да понесе сериозни удари, но ако го почиствате неправилно, лесно можете да го съсипете. Подовите настилки трябва да се почистват по следния начин: първо почиствате с прахосмукачка или метла, за да премахнете камъчета, песъчинки и други неща, които могат да оставят драскотини. След това измивате с нежен почистващ препарат, предназначен за дърво. Ако измиете пода с веро, ще съсипете покритието.

3. Съдовете в съдомиялната

Съдомиялна

Въпреки че тези препарати са предназначени за измиване на съдове, те не са подходящи за съдомиялна. За съдомиялната машина трябва да използвате само специални таблетки, тъй като този уред не може да се справи с пяната, която се образува от верото.

4. Лицето си

Миене лице

Тук ситуацията е същата като при косата. Ако измиете лицето си с препарат за съдове, той ще отмие всички масла от кожата. Кожата ви ще стане ужасно суха и дори вероятно ще започне да се лющи. Ако нямате с какво да измиете лицето си, по-добре е да го изплакнете само с вода.

5. Кожени изделия

Кожа

Кожените изделия могат да се напукат, ако ги почиствате с препарат за съдове. Можете спокойно да почиствате маратонки или платнени чанти, но в никакъв случай не използвайте веро за почистване на кожени обувки, чанти, портмонета и т.н. Тези препарати са твърде агресивни за кожата.

6. Не измивайте кучето си с препарат за съдове

Къпане куче

Когато става въпрос за къпане на куче, единственото нещо, което можете да използвате, е специален шампоан за кучешка козина. Всички шампоани, сапуни и други препарати, които хората използват, са вредни за нежната кучешка кожа. Може да се получи алергична реакция.

7. Стайните растения

Растение

В интернет има хиляди варианти за „направи си сам“ препарат против вредители. Тези препарати са страхотни, защото са безопасни както за вас, така и за околната среда. Когато става въпрос за растения обаче препаратите за съдове не са добра идея. Те са прекалено агресивни и могат да навредят на растението.

8. Копринени дрехи

Коприна

Въпреки че понякога се случва да изперем нещо на мивката, набързо, никога не посягайте към верото, когато ще перете дрехи с деликатни материи като коприна. За материи като коприна, вълна, кадифе и т.н. трябва да използвате специални перилни препарати, ако искате да не ги съсипете.

9. Чугунен тиган

Чугунен тиган

Чугунените тигани изискват специална грижа. Когато си купите нов тиган, той е предварително „омаслен“, което означава, че има специално покритие. Тъй като това покритие е на маслена основа, ще го съсипете, ако използвате препарат за съдове. След като готвите в такъв тиган, трябва да го изплакнете с гореща вода и го избършете с хартиена кърпа.

10. Огледала

Почистване огледало

Истината е, че верото почиства много добре стъклата, но създава много пяна. Ако почистите прозорците или огледалата с веро, след това няма да успеете да премахнете всичката пяна и  ще останат следи. Поради тази причина е добре да се придържате към препаратите за стъкла.

11. Колата

Миене кола

Не се изкушавайте да миете колата си с препарат за чинии, тъй като боята много бързо ще се съсипе. Тези препарати ще премахнат защитния слой, който се нанася върху автомобилната боя.

 • Как миете съдовете?

  • Миене на съдове
   На ръка
  • Съдомиялна
   Имам съдомиялна

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Недялко Йорданов

Недялко Йорданов и 53 години любов

Ричард Гиър

Ричард Гиър с уникална роля в сериала на ВВС „Майка, баща, син“