in

11 любопитни факта за Аполо 11

Аполо 11
Снимка: Instagram/pedro_magalhaes_art

Космическата мисия Аполо 11 беше голяма стъпка напред в човешката история. Безопасното приземяване на хора на Луната беше значимо събитие, което сложи край на космическата надпревара между САЩ и Русия.

Въпреки че мисълта за кацане на хора на Луната е сериозно постижение само по себе си, има още интересни факти за Аполо 11, които може би не знаете.

1. Членовете на екипажа на Аполо 11 били поставени под карантина, за да се предотврати разпространението на „лунна чума“

Учените от НАСА не били  особено сигурни дали на Луната съществуват други форми на живот. Страхувайки се от разпространението на неизвестна болест, пренасяна от Луната, членовете на екипажа на Аполо 11 били поставени под карантина за три седмици след завръщането си.

Продължили тази практика и със следващите мисии. След Аполо 14 вече имало достатъчно доказателства, че няма признаци на извънземен живот на Луната, така че вече нямало карантина.

2. На Луната е извършен и религиозен ритуал

Един от по-интересните факти за Аполо 11 е, че по време на мисията се провел и първия религиозен ритуал на Луната. Старейшина в своята Презвитерианска църква по това време, членът на екипажа Бъз Олдрин извършил християнско причастие на Луната, като консумирал малко хляб и вино.

По време на ритуала, Олдрин поискал от останалите няколко минути мълчание и благодарност. Той изял хляба и прелял виното от малък пластмасов съд в чаша, приготвена от неговия местен пастор.

3. Президентът Никсън имал подготвена реч в случай, че мисията на Аполо 11 се провали

Като се има предвид колко малко се е знаело за Луната тогава, имало шанс астронавтите от Аполо 11 да не успеят да се върнат у дома. Авторът на речта на президента Уилям Сафайър подготвил реч за президента Никсън в случай на най-лошия сценарий.

4. Космическата мисия Аполо 11 се случва 66 години след изобретяването на Wright Flyer

През 1903 г. Уилбър и Орвил Райт изобретяват Wright Flyer. Това е първото превозно средство, задвижвано от мотор, способно на продължителен полет. Само 66 години по-късно, през 1969 г., хората за първи път стъпиха на Луната чрез историческата космическа мисия Аполо 11.

5. По мисиите на Аполо работят около 400 000 души

Екипажът на Аполо 11 включвал трима души, но те не биха могли да го направят без упоритата работа на хиляди други хора. НАСА изчислява, че работната сила включва около 400 000 души, работещи заедно за завършване на мисиите на Аполо. Това включва учени, инженери, здравни специалисти и програмисти.

6. На Луната има силна миризма на барут

След като прекарали известно време на повърхността на Луната, космическите костюми на Армстронг и Олдрин били покрити с лунен прах. Армстронг описва миризмата като на мокра пепел, докато Олдрин я оприличава на силната, остра миризма на барут.

7. Било трудно да се постави знамето на Луната

Въпреки че Луната има фина и прахообразна външна повърхност, върху която астронавтите оставили отпечатъци, под лунния прах има твърда и камениста земя. Това затруднило екипажа да постави флага. Дори с чукове, направени за вземане на проби от лунните скали, те успели да забият знамето само на около 18 см дълбочина.

8. Екипажът прекарал почти цял ден на повърхността на Луната

Нийл Армстронг и Бъз Олдрин прекарали цели 21 часа и 36 минути на повърхността на Луната. Те прекарали почти три от тези часове в събиране на лунни проби и създаване на експериментални пакети. През това време Майкъл Колинс обикалял около Луната сам.

9. Отпечатъците, оставени от астронавтите все още се виждат

За разлика от Земята, Луната няма гъста атмосфера и силни ветрове, така че има минимална ерозия. Поради това отпечатъците на стъпките вероятно все още са там и не се очаква да изчезнат скоро.

10. Вашият смартфон е по-мощен от компютрите, участващи в мисията

Компютрите, използвани за мисиите на Аполо, имали капацитет да съхраняват само временни данни до 32 768 бита. За сравнение, по-новите модели телефони обикновено съдържат около 4 GB RAM. Това е еквивалентно на 34 359 738 368 бита, повече от милион пъти повече от компютрите, използвани за мисията.

11. Били планирани общо 20 мисии

НАСА планирала 20 мисии на Аполо, но отменила четири от тях поради различни причини. Мисии Аполо 2, 18, 19 и 20 били отменени поради различни фактори, включително злополуки, технически проблеми и бюджетни съкращения.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Оскар Уайлд

Оскар Уайлд – гений със скандален живот

Netflix

Филмите, които ще бъдат свалени от Netflix през август