in

ЕхаЕха

11 интересни факта за Мароко

Мароко

Мароко се намира в северната част на Африканския континент. Страната има стратегическо положение – тесни връзки с Европа, Средиземно море и Испания. През годините е била владение на много страни и владетели, последната от които е Франция. Вижте 11 интересни факта за Мароко, които ще обогатят знанията ви за тази страна:

1. Мароко не се нарича официално Мароко

Мароко

Пълното официално име на страната е „Кралство Мароко“. То е дадено през март 1956 г., когато се слага край на френското управление. Повечето хора до днес я наричат просто Мароко.

2. Столицата не е най-големият град

Мароко

В повечето държави столицата е най-големият град, но не и в Мароко. Рабат се простира на площ от 117 кв.км, а Казабланка – на 384 кв. км.

3. Има два официални езика

Мароко

Повечето страни имат един официален език, а в Мароко са два. Най-широко използван е арабският (дариджа). Вторият по-малко популярен език е берберски. Той се използва от жителите на повечето северноафрикански страни. Френският език също се среща понякога, както и испанският.

4. Берберите са потомци на първите хора, обитавали Мароко

Мароко

Берберите са предарабска раса, която е обитавала Северна Африка. Те все още обитават Мароко, но е трудно да се определи точно колко потомци все още живеят там. Те наричат себе си „Amazigh”, но много от тях не се идентифицират като такива. Смята се, че над половината от населението на Мароко е с берберски произход. Името идва от думата „барбар“, съкращение от варварин.

5. Знамето е само с два цвята

Мароко

Знамето на Мароко е червено със зелена звезда в средата и се използва от 1915 г. Червеният цвят е символ на храбростта, силата и издръжливостта на хората и проблемите, през които са преминали, за да съхранят страната си. Зеленият цвят в тяхната култура символизира радост, любов и щастие, а звездата (наричана още пентаграма) символизира петте стълба на исляма.

6. Най-популярната напитка е чаят

Мароко

„Магреби ментов чай“ е най-известният чай в Мароко, който е комбинация от зелен и ментов чай. Традиционно се приготвя с листа от мента и кубче захар. Има много церемониален начин на приготвяне. Обикновено мъжът – глава на семейството е този, който приготвя чая. Той се пие през цялата година, по няколко пъти на ден, а когато има гости, винаги се поднася в знак на гостоприемство.

7. Кус-кусът е национален деликатес

Мароко

В Северна Африка кус-кусът е основна храна и национално ястие в Мароко. Той е много хранителен и евтин, в сравнение с пшеницата и други зърнени култури. Процесът на приготвянето му е специален. Кус-кус се прави от домакинята на специални поводи, а поради дълготрайността си, може да се съхранява месеци след приготвянето му.

8. Произходът на аргановото масло е Мароко

Аргановото масло се получава от ядката, която расте на аргановото дърво. Мароко е най-големият производител на арганово масло в света. Може да го срещнете както в козметични продукти като балсам и маски за коса, така и под формата на мазнина за готвене. То е основното масло, използвано в кулинарията.

9. Типичните сгради в стил „Kasbah“

Мароко

Думата „касба“ означава крепост, кула, може да го срещнете и като стар град. В Мароко се намират някои от най-старите „Kasbah“ в света. Под закрилата на ЮНЕСКО е „Aït Benhaddou“, който се намира югозападно от Маракеш и е създаден през 757 г. от Бен-Хаду. Мястото е привлекателно за филмовата индустрия. Там са заснети класики като „Мумията“ през 1999 г. и „Гладиатор“ през 2000 г.

10. Най-старият университет в света

Мароко

Най-старият университет в света се намира в мароканския град Фес. Той е основан през 859 г. от Фатим ал-Фахри, дъщеря на богат търговец. Учебното заведение функционира и до днес.

11. Националната валута е марокански дирхам

Мароко

Мароканският дирхам се използва като национална валута от 1960 г. Преди това са използвали марокански франк.

Прочетете още:

5 от най-добрите места за пътуване през април

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Жена лаптоп

Как да отговорите на покана за интервю за работа по имейл

синът

„Синът“ – мигове като вечности, в които не можем да помогнем на децата си