in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко ЕхаЕха СмяхСмях

10 изненадващи ползи от накиснати бадеми, за които не знаете

бадеми

Бадемите са пълни с хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и имат много ползи за здравето. Те могат да се консумират както сурови, така и печени. Предимствата на накиснатите бадеми пред суровите обаче си струва да бъдат разгледани. Ползите за здравето от накиснати бадеми са многобройни. Те могат да помогнат за намаляване на риска от рак и подобряване на храносмилането.

Накиснатите бадеми са по-добри от суровите като текстура, вкус и наличност на хранителни вещества. Накисването омекотява външния слой на бадемите, което води до здравословно усвояване на хранителните вещества. То също така инхибира двата антинутриента – танини и фитинова киселина – които се намират в кафявото покритие на тези ядки.

Отлепването на външния слой позволява на бадема да освободи всички хранителни вещества. Суровите бадеми са хрупкави и твърди, с горчив вкус, поради антинутриентите. Накиснатите бадеми са по-меки и вкусни.

Накиснатите бадеми имат ползи за здравето, които суровите бадеми нямат. Вижте ги:

1. Подобряват храносмилането

Накиснатите бадеми могат да направят храносмилането ви по-гладко и по-бързо, като улеснят цялата храносмилателна процедура. Външният слой на бадема, който има твърда текстура, го прави трудно смилаем. Накисването активира хранителните вещества в бадемите и ги прави по-лесно смилаеми.

2. Помагат при загуба на тегло

Редовната консумация на накиснати и обелени бадеми сутрин като част от нискокалорична диета има няколко предимства като намаляване на нивата на лошия (LDL) холестерол и загуба на тегло. Освен това се свързва с намаляване на обиколката на талията, мазнините и водата в тялото.

3. Подобрява мозъчната функция

Твърди се, че бадемите притежават L-карнитин, който може да помогне за производството и растежа на нови мозъчни клетки. Бадемите също съдържат фенилаланин, който може да подобри когнитивната функция и паметта. Тези ядки са богати на витамини Е и В6, за които е известно, че запазват паметта, забавят когнитивния спад, свързан с болестта на Алцхаймер. Бадемите също съдържат омега-6 и омега-3 мастни киселини, които помагат за стимулиране на развитието на мозъка.

4. Грижат се за здравето на сърцето

Бадемите са добри източници на растителни протеини, калий и магнезий. Тези хранителни вещества са чудесни за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Накиснатите бадеми също съдържат полифеноли и антиоксиданти, които могат да предотвратят сърдечни заболявания.

5. Намаляват нивата на лошия холестерол

Накиснатите бадеми са пълни с мононенаситени мастни киселини, които намаляват количеството на липопротеините с ниска плътност (LDL), или „лошия“ холестерол в кръвния поток. Съдържанието на витамин Е в тези ядки може да помогне в борбата срещу LDL и повишаване нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) или „добрия“ холестерол в тялото.

6. Подобряват нивата на кръвното налягане

Ниското съдържание на натрий и високото съдържание на калий в бадемите може да помогне за предотвратяване на повишаването на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е една от основните причини за инсулт, инфаркт и сърдечен арест. Магнезият в бадемите може да помогне за намаляване на риска от задръстване на артериите.

7. Помагат за поддържане нивото на кръвната захар

Накиснатите бадеми помагат да поддържате нивото на кръвната си захар под контрол. Проучване, проведено върху 20 китайци с диабет тип 2, показва, че консумацията на бадеми повишава липидния профил и подобрява гликемичния контрол.

8. Предотвратяват рак

Твърди се, че бадемите съдържат фитинова киселина, за която е доказано, че проявява антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на рак. Те също са богати на танини (особено проантоцианидини), които имат противоракови свойства.

9. Полезни са за кожата

Редовната консумация и правилното външно приложение на накиснати бадеми може да е полезно за кожата ви. Витамин Е и други антиоксиданти, присъстващи в тези ядки, могат да елиминират вредните свободни радикали от тялото ви. В резултат на това процесът на стареене се забавя и кожата ви изглежда по-млада за по-дълго време. Също така полифенолите намаляват риска от възпалителни заболявания.

10. Заздравяват косата

Смята се, че яденето на накиснати бадеми или използването на паста от тях върху скалпа подхранва косата и я заздравява, както и помага за растежа на нови космени фоликули.

накиснати бадеми

Как да накиснете бадеми във вода?

Изсипете бадемите в купа и добавете вода, колкото да ги покрие напълно. Оставете купата да престои на плота за една нощ или за 8-12 часа. След това отцедете и изплакнете бадемите.
Ако искате, можете да отстраните корите на бадемите за по-гладка текстура. Подсушете бадемите с чиста хартиена кърпа, преди да ги изядете.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

жена, огледало, лице

Как да намалим подуването на лицето с домашни средства

Български ритуали, вярвания, приказки и игри за децата ни