in

10 черти на дисциплинираните хора, които водят до успех

Дисциплината е един от задължителните фактори за постигане на целите. Всеки човек си поставя цели. Някои искат да бъдат повишени в работата, други да участват в маратон, трети искат да свалят излишните килограми. Без значение каква цел сте си поставили, трябва да бъдете отдадени и дисциплинирани, за да я постигнете.

Има някои качества, които дисциплинираните хора притежават и именно те ги водят към успеха. Успешните хора не се раждат такива. Те просто се фокусират върху различни неща и работят усърдно за успехите си.

Ето 10 качества на дисциплинираните хора, които ги водят към успех:

1. Поставят си точни и ясни цели

Не е достатъчно просто да кажеш „ще отслабна“. Това е прекалено общо. Хората, които реално постигат целите си, си поставят конкретни цели. Например, че след 6 месеца ще тежат определни килограми или че ще свалят по 1 или 2 килограма на месец, за да постигнат целта си след 6 месеца.

Този тип цели се наричат S.M.A.R.T- специфични, измерими, реалистични и ограничени във времето. Ако искате да постигате целите си, следвайте този метод.

2. Изграждат си свои собствени системи

Джеймс Клиър казва, че победителите и победените имат една и съща цел. Това твърдение доказва, че поставянето на цел не е гаранция за успех. Целта трябва да бъде допълнена от ефективна система за действие.

Има определени стъпки за постигането на всяка цел. Няма универсална система, която всички да следват. Всеки трябва да си създаде собствена такава, за да бъде ефективна за самия него.

Например Стивън Кинг, който има над 60 издадени книги, пише по 2000 думи или 6 страници всеки ден. Нито повече, нито по-малко. Именно неговата последователност и дисциплинираност му помагат да бъдат толкова успешен писател с толкова много издадени книги.

3. Не разчитат на мотивацията

Ако хората разчитаха на мотивацията, за да вършат различни неща, никой никога нямаше да има успех в нищо. Дори професионалните спортисти нямат мотивация да станат сутрин и да отидат да тичат. Те просто знаят, че трябва да го направят и го правят.

Успешните хора се фокусират върху това, което трябва да свършат, а не върху това дали са мотивирани или не.

4. Винаги са фокусирани

В днешно време става все по-трудно да останем фокусирани, тъй като има прекалено много неща около нас, които ни разсейват. Колкото по-разсеяни сме обаче толкова по-трудно постигаме целите си и постигаме успехи.

Едно от най-важните умения на успешните хора е да не губят фокуса си. Човек трябва да бъде много дисциплиниран, за да успява да бъде фокусиран върху нещата, върху които работи, и да игнорира всички неща, които могат да отвлекат вниманието му.

5. Находчиви са 

Има ситуации, в които външни фактори пречат на нещата, които правим. Повечето хора се отказват и оставят работата си за по-късно, обвинявайки обстоятелствата.

Дисциплинираните хора намират алтернативен начин да свършат нещата, които имат. Не си търсят оправдания, а правят всичко по силите си да обърнат нещата в своя полза.

6. Поставят си фалшиви крайни срокове

Трудно е да се заемете с нещо, което знаете, че не е спешно. Дисциплинираните хора си поставят фалшиви крайни срокове, за да свършат всичко, което имат навреме. Например, ако имате презентация след 3 седмици, поставете си краен срок след 1 седмица да е готова. Ще видите колко по-продуктивни ще бъдете.

7. Не се противопоставят на изкушенията, а ги елиминират

Най-лесният начин да не се поддадете на изкушението е да го елиминирате. Ако телефонът ви разсейва докато работите, оставете го в другата стая. Не е нужно да тренирате волята си, просто се отървете от нещата, които отвличат вниманието ви.

8. Винаги свършват първо по-трудната работа 

Повечето хора започват от по-лесните и приятни задачи. Това е поредното нещо, по което дисциплинираните хора се различават от останалите. Те винаги първо вършат по-трудната работа. В това има логика. Докато са концентрирани и заредени с енергия, вършат нещата, които изискват повече внимание.

9. Честни са със себе си 

За да постигнете успех, на първо място трябва да бъдете честни със себе си. Трябва да сте наясно какво искате да постигнете, какво трябва да направите, за да го постигнете и какво трябва да пожертвате в името на успеха.

Ако не сте честни със себе си, няма как да постигнете успех.

10. Действат, вместо да говорят

Хората обичат да говорят. Да казват какво искат да постигнат и как си представят успеха. Празните приказки са губене на време за дисциплинираните хора. Те действат, вместо да обясняват какво ще направят и какво ще постигнат.

За да постигнете целите си, трябва повече да действате и по-малко да говорите.

  • Считате ли себе си за дисциплиниран човек?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Instagram/Eva Longoria Baston

7-те тайни за красива кожа на Ева Лонгория

Бьоф Строганов с гъби и паста