in

ЕхаЕха ЯдосанЯдосан ОМГОМГ ПлачиПлачи СмяхСмях СладкоСладко

10 факта за Уинстън Чърчил, които вероятно не знаете

Уинстън Чърчил
Снимка: Instagram

Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил е един от най-популярните британски политици, който освен това е талантлив писател.

Чърчил има ключова роля във Втората световна война, а освен това е член на парламента в продължение на 64 години, част е от 13 правителства и е министър-председател на Обединеното кралство два пъти.

Има много информация за кариерата на Чърчил, но има някои подробности от личния му живот, за които едва ли сте чували.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Philip Mould & Company (@philip_mould_gallery)

Научете още няколко интересни факта за Уинстън Чърчил:

1. Майката на Уинстън Чърчил била американка

През 19-ти век е обичайна практика британската аристокрация да се жени за американски наследници. Такъв е и бракът между Лорд Рандолф Чърчил и родената в Бруклин Джени Джером.

Джени и Рандолф имат две деца- Уинстън, роден през 1874 г., и Джак, роден през 1880г. И двамата са родени в двореца Бленхайм.

2. Пороците на Чърчил

На повечето снимки Чърчил държи пура в ръка, но пушенето не бил единствения му порок. Той също така обичал да пие. Казва, че „горещата вана, студеното шампанско, свежият грах и отлежалото бренди“ са четирите основни неща в живота.

Когато постъпва в армията, Уинстън Чърчил взима със себе си 60 бутилки алкохол, предимно уиски и бренди.

Както можете да се досетите, Чърчил не бил най-големият фен на Сухия режим в САЩ. Описва го като „обида за цялата история на човечеството“ и успява да си вземе рецепта, в която пише, че може да пие „неопределено“ количество алкохол по време на престоя си в Щатите.

3. Чърчил организира бягство от затвора

Чърчил се присъединява към армията и завършва Кралската военна академия Сандхърст. Той става офицер в кавалерията.

След дипломирането си известно време работи като военен кореспондент и се озовава в Южна Африка през 1899 г. При пристигането му, бронираният влак, с който пътува, попада в засада. Чърчил е заловен и отведен в затворнически лагер.

През нощта обаче успява да прескочи стената и да избяга. Без да има план какво да прави след това, Чърчил попада в къщата на британски управител на въглищна мина. Той укрива Чърчил в шахта в продължение на 3 дни, след което го изпраща за Мозамбик в камион, пълен с вълна.

4. Страда от лека депресия през целия си живот

През целия си живот, Чърчил бил в лошо настроение и имал леки пристъпи на депресия, което той наричал своето „черно куче“. Имало дори моменти от живота му, в които нямал енергия и воля да стане от леглото, губел апетита си, фокуса си и т.н.

Все още има дебати по темата, като някои смятат, че Чърчил страдал от биполярно разстройство, а други не са съгласни, заради всички неща, които е успял да постигне в живота си, без да приема никакви лекарства.

Смята се също, че имал разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност като дете, но симптомите продължили и в зряла възраст, а той се справял с тях с дейности като рисуване.

5. Чърчил бил свален преди края на Втората световна война

Този факт вероятно ще ви изненада, тъй като Чърчил е смятан за един от най-добрите британски политици, но всъщност той бил свален от власт още преди края на Втората световна война.

През юли 1945г., два месеца след капитулация на Нацистка Германия, във Великобритания се провеждат първите избори от повече от десетилетие.

Лидерът на Лейбъристката партия Клемент Атли побеждава убедително на изборите, но Чърчил го приема доста добре и казва: „Имат пълното право да ни изгонят. Това е демокрацията. Точно за това се борим.“

Въпреки загубата, Чърчил остава в парламента и се кандидатира за премиер отново през 1951г.

6. Чърчил не харесвал Махатма Ганди

Не харесвал Индия като цяло. През целия си живот Чърчил е бил откровен империалист. Винаги е вярвал, че Британската империя трябва да запази колониите си.

Именно поради тази причина Чърчил не харесвал Ганди. Дори искал да остави индийския политик да умре по време на гладната стачка.

7. Ръцете на Чърчил определено не били чисти

Индийското население страда много заради Чърчил по време на Втората световна война. И не става върос само за индийските мъже, които били призовани в британската армия. Цивилното население на Индия пострадало също.

Бенгалският глад от 1943г. е единственият глад в съвременната индийска история, който не е причинен от природата. Жертвите са близо 3 милиона души.

Чърчил казва, че индийците се размножават като зайци и на това се дължи гладът. В същото време всички запаси от ориз се изнасят от Индия и се дават на британското население и армия.

8. Той нямал много активна роля във военните дела по време на Втората световна война

За разлика от Хитлер, известен със своята намеса във военните планове, Чърчил не участвал активно във военното планиране.

През 1911г. Чърчил получава ролята на първи лорд на Адмиралтейството, което е нещо като военен министър. Чърчил планира едно от най-големите поражения на британския флот: кампанията на Дарданелите. Той вярвал, че ако британската армия успее да победи разпадащата се Османска империя, Великобритания и Русия могат да обединят сили и да окажат значително по-голям натиск върху германската армия, поставяйки край на войната по-бързо.

Когато Кралският флот навлиза в пролива Дарданелите, претърпява сериозно поражение. Три кораба са потопени, а на останалите са нанесени сериозни щети. Чърчил незабавно подава оставка след инцидента и по време на Втората световна война често оставя стратегическите и тактическите военни решения на военните лидери.

9. Уинстън Чърчил бил талантлив художник

Чърчил бил много артистичен и креативен човек – запален художник, журналист в ранните си години и писател през целия си живот.

Обичал да рисува импресионистични пейзажи и натюрморти, а художникът Пол Мейз оказва огромно влияние върху него. Двамата остават приятели цял живот.

Чърчил рисувал под псевдонима „Чарлз Морин“ и повечето от оцелелите му творби могат да се видят в Chartwell House в Лондон.

Чърчил също бил талантлив писател, написал роман, две биографии, три тома мемоари и няколко исторически книги. Той получава Нобелова награда през 1953г., по време на втория си мандат като министър-председател.

10. Имал говорен дефект

Един от най-известните оратори в историята имал говорен дефект. Чърчил имал проблем с произношението на „s“ и „z“.

През 1897г. потърсил помощ от сър Феликс Семен, уважаван специалист по говорни затруднения, който казал на Чърчил, че просто трябва да се упражнява, за да го преодолее.

Така и направил, но имало една дума, която никога не успял да изговори правилно- думата „нацисти“.

Смъртта на Чърчил

Уинстън Чърчил е роден на 30 ноември 1874 г. и умира на 24 януари 1965 г., на 90-годишна възраст, след като получава удар.

На погребението му присъстват представители на 112 нации и 350 милиона европейци, а 25 милиона британци гледат погребението по телевизията.

Показателно за чувството за хумор на Чърчил, на надгробната му плоча пише: „Готов съм да се срещна с моя Създател. Друг въпрос е дали моят Създател е подготвен за голямото изпитание да се срещне с мен“.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

вСЪЩНОСТ“

Къде растат райските ябълки?

стрес

Как да спрете да мислите прекалено много?