in

10 факта за принцеса Даяна, които вероятно не знете

Принцеса Даяна
Снимка: Instagram/ itsroyalgram

Принцеса Даяна несъмнено е любимата кралска особа на хората. За нея е писано много- както докато е жива, така и след смъртта ѝ, но все пак има неща, които вероятно не знаете.

Ако не се беше случила трагедията в Париж през 1997г., принцеса Даяна щеше да навършва 61 години днес.

По повод годишнината от рождението ѝ, прочете 10 неща, които вероятно не знаете за нея:

1. Сестрата на Даяна излизала с Чарлз, когато двамата се запознали

Даяна се среща за първи път с принц Чарлз, когато била на 16 години. По това време той се срещал с по-голямата ѝ сестра лейди Сара Маккоркодейл. Това се случва през 1977 г.

2. Даяна била влюбена в охранителя си

Принцесата била влюбена в Бари Манаки- служител на полицията, който отговарял за нейната сигурност. Той обаче загива в автомобилна катастрофа на 14 май 1987 г., 7 месеца след като бил отстранен от поста си. Близката връзка на Бари и принцеса Даяна била разкрита, което било и причината той да бъде отстранен. Даяна вярва, че Манаки е бил убит.

3. Ходила е в гей бар, заедно с Фреди Меркюри

Фронтменът на Queen и лейди Даяна били близки приятели. Една вечер той завел приятелката си в лондонския гей бар The Royal Vauxhall Tavern. Тя обаче била преобразена, така че никой да не я познае.

Актрисата Клео Рокос описва вечерта в мемоарите си, като споменава, че се „побутвали и кикотели като палави ученички.“

4. Шлейфът на булчинската ѝ рокля бил дълъг близо 8 метра

Даяна се омъжва за принц Чарлз през юли 1981 г. в катедралата Сейнт Пол. Шлейфът на булчинската ѝ рокля е със забележителната дължина от 7.6 метра. Приказната церемония е гледана от рекорден брой хора по телевизията, 750 милиона, и е нещо, за което се говори до ден днешен.

Друг любопитен факт, свързан с кралската сватба, е, че пред олтара, Даяна случайно размества имената на Чарлз, наричайки го Филип Чарлз Артър Джордж (вместо Чарлз Филип).

5. Даяна и Чарлз се сгодяват след скромните 13 срещи

Любовта на Даяна и Чарлз била доста бурна и двамата се сгодили след като излизали на среща само няколко пъти. В документалния филм „Diana: In Her Own Words“, принцесата споделя, че с Чарлз са имали точно 13 срещи преди да се сгодят.

6. Даяна помага за промяна на отношението към ХИВ и СПИН

Даяна хваща ръката на ХИВ позитивен мъж в лондонската болница Мидълсекс без ръкавици.  По това време неправилно се смятало, че вирусът може да премине през контакт с кожата.

Това се превръща в една от най-известните прояви на състрадание от страна на принцесата.

7. Даяна се е срещала с кралицата преди да познава Чарлз

Аристократичното потекло на Даяна било причина тя да се сблъсква с кралски особи още на ранна възраст. Всъщност лейди Даяна и кралица Елизабет са се срещали много преди Даяна да се запознае с бъдещия си съпруг.

Тя казва на Андрю Мортън, журналистът, писал биографията ѝ, че се е срещала с кралицата, когато била малка, така че срещата с нея, след като се запознала с Чарлз, не била „голяма работа“.

8. Работила е в детска градина

Преди да стане кралска особа, Даяна работи за кратко в детската градина Young England в Пимлико, Лондон. Работи там за кратко, тъй като трябвало да напусне работа, за да може да се омъжи за принц Чарлз.

9. Даяна искала принц Уилям да стане крал преди Чарлз

В средата на 90-те, принцеса Даяна казва на сър Макс Хейстингс, тогавашен редактор на Daily Telegraph, как не вярва, че принц Чарлз трябва да бъде крал и иска принц Уилям да заеме неговото място.

Тя не вярвала, че Чарлз може да се справи с това да бъде крал и наследяването на трона от Уилям било всичко, което я интересувало.

10. Поискала помощ от кралицата за аферата на Чарлз

Даяна разказва, че решила да поиска помощ от някой от кралското семейство, когато разбрала за аферата на Чарлз. Тя отишла при кралицата, плачейки, и я попитала какво да прави. Кралица Елизабет отвърнала: „Не знам какво да правиш. Чарлз е безнадежден.“ Но самата Даяна определя и този отговор като помощ.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Магията на всеки сезон за най-малките откриватели

ататюрк

Невъзможната любов на Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева