in

10 факта за будизма, които вероятно не знаете

Буда

Будизмът е религиозна система, обхващаща разнообразни традиции, вярвания и практики, основани на учението, приписвано на Сидхарта Гаутама, често наричан Буда. Будизмът се практикува от мнозина, въпреки че е по-малко популярна религия от християнството и мюсюлманството. Това е и религията, която хората най-малко разбират и за която най-малко знаят.

Прочетете 10 факта за будизма, които вероятно не знаете:

1. Будизмът не е точно религия

Някои последователи на будизма го смятат за религия, докато други го смятат за философия, практика или начин на живот. Причината за несъответствието е, че има много школи на будизма. Някои практики и идеологии от различните школи понякога си противоречат, но нито една не се счита за грешна. Несъответствията се дължат на различните тълкования и преводи, както и на неразбирането на оригиналните текстове. Несъответстията са възникнали и вследствие на бързото разпространение на будизма в много култури и страни.

2. Будизмът се e появил в Индия

Индия

Много хора смятат, че будизмът е възникнал в Тибет, вероятно защото най-популярното лице на будизма е Далай Лама – религиозен водач, който практикува и преподава будизъм в Тибет. Първият Буда, Сидхарта Гаутама, всъщност е роден в Индия около 567 г. пр.н.е.

3. Кой е Далай Лама?

Сегашният Далай Лама е 14-ият, който служи като монах в училището Гелуг на тибетския будизъм. Смята се, че е днешното въплъщение на последните 13 Далай Лами от Тибет. По заповед на тибетското правителство през 1937 г. група излиза да търси Далай Лама. Въз основа на знаци и видения, те откриват сегашния Далай Лама като малко дете, живеещо със семейството си в малко селце. През 1940 г. той става официален духовен водач на Тибет.

4. Кармата в будизма

Карма

Будистката концепция за кармата често е тълкувана погрешно и е неразбирана. Дефиниция на кармата е „движението на ума и това, което следва“. Кармата погрешно се свързва с добър и лош късмет или божествена намеса, която възнаграждава или наказва някого за начина, по който се е отнасял с другите. Терминът има и значението „получаваш това, което заслужаваш“, което често има негативна нотка. Според будизма, всичко, което правим, казваме и мислим, оставя следи и отпечатъци, които водят до определени резултати.

5. Изпразнете ума си, напълнете сърцето си

Празнотата е будистка концепция, свързана с премахването на предварителните нагласи и очаквания. Това е може би най-неразбраният термин, но и една от основните концепции на будизма. Именно тази „празнота“ е ключът към успеха в повечето будистки практики.

6. Буда не бил пълничък

Статуя Буда

Всички сме виждали статуята на Буда – пълничък мъж в поза лотос. Но всъщност Буда е описван като изключително кльощав, със стърчащи кокали, който оцелявал само с едно зрънце ориз на ден. Вероятно се чудите на какво се дължи това несъответствие. Когато будизмът се разпространил в Китай, образът на Буда бил смесен с китайския бог Будай, който е дебел и плешив.

7. Не всички будисти са вегетарианци

Повечето будисти са вегетарианци и смятат, че животните не трябва да бъдат убивани за храна. В древни времена яденето на месо е било строго забранено от Буда, с изключение на монасите, които се молели за храна. На монасите било позволено да ядат месо, ако то е поставено в техните купи, и са сигурни, че животното не е било убито заради тях. Някои съвременни будисти се водят по тази идеология и консумират месо от супермаркети и ресторанти.

8. Не всеки будист живее като монах

Будизъм

Когато чуят „будист“, повечето хора си представят човек, посветен изцяло на религията си, който не живее нормален живот, като всички нас. Това обаче съвсем не е вярно, има много хора, които медитират и практикуват различни неща от будизма, докато живеят съвсем нормален живот- ходят на работа, притежават коли, домове и т.н.

9. Внимавайте с будистките символи

Будистките книги не трябва да се поставят на пода, защото това се счита за неуважително. Към изображенията на Буда също се подхожда с уважение. По никакъв повод не бива да се изхвърля изображение на Буда в кофата за боклук, дори да е върху обикновена опаковка от нещо. Изображенията на Буда се хвърлят във вода или се изгарят. Ако пък някой иска да си направи татуировка с будистки символ, тя трябва да бъде на нивото на сърцето или по-високо.

10. Будистите не вярват в Бог

Будизъм

Буда не се счита за Бог. По този начин будизмът се различава от основната концепция на повечето западни религии. Будизмът не се съсредоточава около поклонението към по-висша сила, като Бог. Будистите не се молят на богове, статуи, природни феномени или други божества. По-скоро будистите гледат навътре, за да се стремят към лично прозрение и духовно израстване.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ментални навици

Ментални навици, които изпиват енергията ни

тиндер

„Тиндер измамникът“ – филмът, за който всички говорят