in

10-те най-лоши неща, които можете да причините на косата си

Коса

Всички жени мечтаят да имат красива, здрава и блестяща коса. Най-добрият начин за постигане на това е здравословна и балансирана диета и разбира се правилни грижи за косата.

Истината е, че косата не изисква особено специални грижи. По-важното е да не допускате някои грешки, които често правим несъзнателно. Или най-просто казано – по-важно е да не ѝ вредите, отколкото да се грижите за нея.

Ето кои са 10-те най-лоши неща, които можете да причините на косата си:

1. Отлагане на подстрижка

Подстрижка

Ако косата ви няма никаква форма, непрестанно се заплита и изглежда суха и изтощена, има спешна нужда от подстрижка. Повечето жени допускат една и съща грешка – отлагат подстригването на косата с идеята да я запазят по-дълга, но истината е, че ще расте много повече, ако я подстригвате редовно, така че не пропускайте посещенията при фризьора.

2. Боядисване на косата вкъщи

Боядисване коса

Определено не е добра идея да се боядисвате сами вкъщи. Дори на пръв поглед да ви изглежда много лесно, трябва да имате определени познания, за да постигнете красив и равномерен цвят на косата.

Ако решите да се боядисвате сами, в крайна сметка вероятно пак ще се наложи да посетите професионалист, а поправянето на щетите ще бъде трудно и ще ви излезе доста по-скъпо.

3. Разресване или стилизиране на мокра коса

Четка

Когато косата е мокра, тя е най-податлива на накъсване, тъй като е много крехка в този момент. Преди да правите каквото и да било с нея, трябва да изсъхне напълно.

Особено важно е да не използвате преси и маши върху мокра коса. Ако изправяте или къдрите косата си, докато е мокра, резултатът няма да бъде задоволяващ, а и косата ви ще изгори два пъти повече.

4. Използване на мръсна четка за коса

Четка за коса

Всеки път, когато разресваме косата си, множество мъртви кожни клетки попадат в четката ни. Те не могат да се видят с просто око, но създават перфектната среда за растеж на всякакви бактерии. Ако не почиствате четката си редовно, тези бактерии попадат върху скалпа ви, а и косата ви се омазнява, дори да е току-що измита.

5. Често измиване на косата и използване на гореща вода

Миене коса

По скалпа са разположени жлези, които произвеждат естествени масла, които са от съществено значение за това да имате гъста, лъскава и здрава коса. Честото измиване на косата премахва тези естествени масла и прави косата суха и податлива на увреждане. Много хора допускат тази грешка…

Миенето на косата с гореща вода прави същото. Добре е да използвате хладка вода, когато миете косата си, а накрая да я изплаквате със студена, защото това помага за затваряне на кутикулата на косъма.

6. Пропускане на някой от продуктите

Продукти

Важно е да разберете, че шампоанът, балсамът и маската са различни продукти. Те имат различно предназначение и не могат да се заменят взаимно. Целта на шампоана е да почисти косата, на маската – да я подхрани, а на балсама – да заглади косъма и да овлажни косата.

Не бива да пропускате нито един от тези продукти и не бива да си мислите, че се заменят взаимно. Тоест, че маската може да замести балсама и обратното.

7. Използване на едни и същи продукти дълго време

Шампоан

Често откриваме продукти, които ни допадат и ги ползваме години наред. В това няма нищо лошо, но обикновено не отбелязваме факта, че косата се променя. Неслучайно на пазара има продукти за тънка коса, такива срещу пърхот, серии за боядисана коса и т.н.

Когато избирате продуктите си за коса, трябва да се съобразите със състоянието и вида на косата си и съответно ако то се промени, да смените и продуктите, които използвате.

8. Прекалено често разресване

Разресване коса

Разресването на косата е важно и стимулира растежа ѝ, но не бива да прекалявате. Необходимо е да разресвате косата си не повече от два пъти дневно. Важно е да знаете и как правилно да я разресвате – винаги започвайте от краищата и постепенно преминавайте нагоре. Ако започнете да разресвате косата от корените, тя ще се накъса и ще се заплете още повече.

9. Стегнати прически

Опашка

Конската опашка е много удобна прическа, но не бива да си я правите прекалено често. Връзването на косата прекалено стегнато буквално издърпва космите от самите корени и уврежда косата завинаги. Връзването на косата на стегната опашка е много често срещана грешка. Ако обичате да връзвате косата си, редувайте конска опашка с ниска опашка.

10. Излагане на слънце

Коса

Сякаш хората вече осъзнаха колко вредно е слънцето за кожата им и все повече обръщат внимание на защитата на кожата от UV лъчите, но рядко се замисляме, че слънцето вреди и на косата ни. За да се предпазите от слънцето, можете да използвате слънцезащитни продукти за коса, както и да носите шапки.

  • Допускате ли тези грешки?

    • Да
    • Не
    • Понякога

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Фарах Пахлави

Фарах Пахлави – последната императрица на Иран

свят

Тест: Колко добре познавате нашата планета?