in

10 тайни за пътуване на британското кралско семейство

Снимка: The Royal Family/Facebook

Членовете на кралското семейство трябва да се съобразяват с определени правила, когато пътуват. Освен че трябва да се научат да поздравяват хората на родния език на всяка страна, която посещават, както и да се запознаят с някои от местните традиции и обичаи, ще се изненадате още колко странни неща по протокол им се налага да правят.

1. Те винаги пътуват със запаси от собствената си кръв

Когато пътувате обикновено в списъка ви не влиза да носите банка с кръв. Това не се отнася за по-възрастните членове на кралското семейство. Кралицата и принц Чарлз винаги носят със себе си кръв, особено когато посещават държави, в които кръвоснабдяването е съмнително. Също така лекар от Кралския флот винаги придружава кралските особи по време на пътуванията им.

2. Техните пътувания са кратки

Кралските особи пътуват до много далечни и екзотични дестинации. За тях обаче те са просто бизнес пътуване и те не могат да разгледат толкова забележителности, колкото си представяте. Техните посещения на световно известни места не продължават повече от 40 минути.

3. Членовете на кралското семейство си носят собствен алкохол

Принц Чарлз и съпругата му Камила Паркър обикновено си носят собствени запази от алкохол при пътувания – джин с тоник за него и червено вино за нея. Бодигардът им носи дискретно торба с напитки, така че да няма опасност алкохолът им да бъде подправен. Научете коя е любимата напитка на кралицата.

4. Винаги имат със себе си черни дрехи

Този кралски протокол има за цел да гарантира, че ако любим човек внезапно почине, те ще бъдат подготвени с траурно облекло, когато се върнат в Обединено кралство. През 1952 г. кралица Елизабет е на посещение в Кения, когато нейният баща крал Джордж VI умира. Тогава тя пропуснала да опакова черна рокля в багажа си и след завръщането си не можеше да напусне самолета докато член от персонала не ѝ достави черна рокля. Вижте 10 любопитни факта за гардероба на кралица Елизабет.

5. Кралица Елизабет II никога не пътува без лекарство за джет лаг

Резките промени в часовата зона се отразяват негативно на много хора. Преди всяко пътуване Нейно Величество се запасява с ечемична захар, за да потуши изтощението и умората си от часовата разлика и да коригира часовника на тялото си. Вижте 10 храни, които кралица Елизабет избягва.

6. Двама кралски наследници не могат да пътуват заедно

Въпреки че това не е официален кралски протокол, стандартна кралска практика е наследниците на трона да пътуват отделно. Принц Уилям и Кейт са нарушавали това правило много пъти и често са снимани как слизат заедно от самолет с децата си. През последните години кралицата е по-снизходителна по отношение на това правило, тъй като то е от времето, когато пътуването със самолет все още е било твърде рисковано и несигурно. Прочетете 10 любопитни факта за Кейт Мидълтън.

7. Кралските особи също минават през проверка

Всеки член на кралското семейство, с изключение на кралица Елизабет, е длъжен да носи паспорт в себе си. Те също минават през проверка на самоличността, когато летят и излизат от Обединено кралство.

8. Кралските особи кодират цветно багажа си

Кралските помощници използват система за етикети с цветен код, когато опаковат багажа на членовете на кралското семейство. Елизабет II често получава голям жълт еикет с надпис „Кралицата“. Принц Чарлз и принц Уилям обикновено носят червено на багажа си. Кейт също е с жълт етикет, принцеса Ан – зелен, а принц Джордж – със син.

9. Кралското семейство има огромен бюджет за пътуване

Едно пътуване на кралските особи може да струва шестцифрена сума. Повечето от кралските разходи отиват за полети с хеликоптера на кралицата или самолетни чартъри за посещения в чужбина. Принц Чарлз печели титлата за „най-скъпо кралско пътуване“ за посещението си в Румъния, Италия и Австрия през 2016 г., което му струва 200 000 долара. Вижте най-скъпото хоби на кралица Елизабет. 

10. Те пътуват с антураж

Повечето хора летят сами, с приятели или със семейството си. Британските кралски особи обаче трябва да водят целия антураж със себе си – пресаташета, секретарки, фризьори, бодигардове, камериери, професионални стилисти и кралски бавачки. Кралският антураж на кралицата включва 34 души, докато принц Уилям и Кейт пътуват само с няколко души.

Прочетете още:

Държавата, която кралицата е посещавала цели 22 пъти

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Когато всичко се оказва перфектната лъжа

8 неща за връзката ви, които не трябва да публикувате в социалните мрежи