in

10 съвета, които ще ви помогнат да мислите по-бързо

Мислене

На всеки се е случвало да не успее да се сети навреме какво да каже в спор или да не успее да отговори достатъчно бързо на въпрос, чийто отговор знае.

Добрата новина е, че има какво да направите, за да започнете да мислите по-бързо в такива ситуации.

Какви са ползите от това да можете да мислите бързо?

Бързото мислене може да се проявява по различни начини и всички те са изключително полезни. Една от формите на бързо мислене е свързана със скоростта на физическата реакция. Например способността да разпознавате потенциални опасности бързо и да реагирате бързо, докато шофирате, когато тръгнете да изпускате нещо и т.н. Ако мислите бързо в подобни ситуации, можете да предотвратите много сериозни проблеми.

Бързото мислене в разговор също е много важно. Важно е мисълта ви да тече бързо, когато водите разговор, за да можете да кажете точно това, което искате и то в подходящия момент.

Способността да мислите бързо е важна и за работата. Възможността да възприемате и обработвате информацията бързо ще ви помогне бързо да предлагате решения на различни проблеми.

Мислене

Кои фактори влияят на скоростта на мислене?

Въпреки че някои хора естествено обработват информацията по-бързо или по-бавно от други, има няколко фактора, които могат да повлияят на когнитивната скорост.

Някои здравословни проблеми могат да забавят мисловния процес. Става въпрос за проблеми като диабет, високо (или ниско) кръвно налягане, анемия и други. При тези състояния притокът на кръв и кислород към мозъка е забавен, което причинява забавяне и на мисловния процес.

При жените, забавянето на мисловния процес може да се дължи и на хормонални промени, които се случват обикновено по време на и след бременност и менопауза.

И, разбира се, възрастта също е фактор и с напредването на годините, мозъкът започва да работи все по-бавно.

Има някои неща, които можете да направите, за да ускорите когнитивната функция и реакциите. Ето 10 идеи:

1. Погрижете се за цялостното си здраве

Храна мозък

Най-важното условие за психическото благополучие е физическото здраве. Човек естествено може да мисли по-ясно и бързо, ако е добре отпочинал, добре нахранен и добре хидратиран. Най-просто казано, здравият мозък е бързо мислещ мозък.

Важно е да имате пълноценен сън, да консумирате здравословна храна, да пиете достатъчно вода и да си набавяте всички необходими витамини и минерали, за да можете да мислите бързо.

2. Подреждайте пъзели и решавайте логически задачи

Търсенето на думи, лабиринтите и гатанки са чудесни, защото помагат да подтикнете мозъка си към по-бърза дейност. Подреждайте пъзели, решавайте судоку, мислете върху различни логически задачи. Това ще „събуди“ и раздвижи мозъка ви, което пък ще ви помогне да мислите по-бързо. Хубаво е да правите тези неща на лист хартия, а не на телефона или компютъра, тъй като синята светлина ви вреди.

3. Упражнявайте се да отсявате информацията

Приблизително 20% от информацията, която получавате, е от съществено значение. Останалите 80% са абсолютно излишни факти, които ви разсейват от нещата, върху които трябва да се съсредоточите. Тренирайте мозъка си, като отсявате важната информация от незначителната такава.

4. Играйте игри за създаване на думи и асоциации

Скрабъл

Игрите за създаване или откриване на думи са страхотна тренировка за мозъка. Друга много подходяща игра, която ще ви бъде от полза, е асоциации. Освен че са полезни за мозъка, тези игри са и много забавни.

5. Водете дебати

Воденето на смислен дебат също е много полезно. Опитайте да провеждате смислени разговори, да излагате и защитавате тезата си, да се аргументирате и т.н. Важно е да провеждате дебата с разум и логика. Това ще ви помогне да измисляте бързо какво искате да кажете и да се аргументирате ясно и стегнато.

6. Научете чужд език

Език

Изучаването на нов език, дори само основите, ще има положителен ефект върху мозъка ви. Опитайте да учите език, който е много различен от майчиния ви език. Това ще предизвика мозъка ви да работи по-усилено.

7. Разглабяйте предмети и ги сглобявайте отново

Изключително удовлетворяващо е да можеш да разглобиш и сглобиш отново нещо сложно. Трябва да запомните къде е било разположено всичко и след това да разберете как да го накарате да работи отново, след като частите му са били разпръснати по целия под.

8. Правете упражнения за координация ръце – очи

Вземете няколко тенис топки и се научете как да жонглирате. Играйте тенис на корт или тенис на маса. Другият вариант е да започнете да играете видеоигри. Има научни статии за това колко ефективни могат да бъдат видеоигрите за ускоряване на умствените функции и времето за реакция.

Всички тези забавления изискват бързо мислене и физическа реакция. Вашите очи и ум анализират скоростта и траекторията на обектите, след което изчисляват какви действия трябва да предприемете, за да ударите топката или за да натиснете копче на контролера. Тези умения се прехвърлят в „реалния свят“ и ви помагат да имате по-бързи реакции.

9. Упражнения за писане

Писане

Както логическите задачи и пъзелите, така и писането помага на мозъка ви да работи по-бързо. Можете да правите „упражнения“, като напишете различни теми на малки листчета и ги сложете в буркан. След това вадете по едно листче, настройвайте таймера на 3 или 5 минути и се старайте да напишете възможно най-дълъг текст за това време.

10. Възползвайте се от тишината

За да работи бързо и качествено, мозъкът трябва да бъде добре отпочинал. Непрестанните шумове, звуци и светлини пречат на мозъка да получава качествена почивка. Отделяйте по няколко минути на ден, които да прекарвате в абсолютна тишина, за да можете да си почивате качествено.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ботев

„Жив е той, жив е…“ – 5 любопитни факта за Ботев

Топ Гън:Маверик

„Топ Гън: Маверик“- дългоочакваното завръщане на Том Круз