in

СмяхСмях

Как да изберем нови зимни гуми и как да проверим състоянието на старите

Снимки: Nokian Tyres
Снимки: Nokian Tyres

Въпросите за смяна на летните гуми със зимни вече идват на дневен ред. Често си задаваме въпроса – кога точно през есента да сменим слетните гуми със зимни? Има два основни фактора, които да вземете предвид относно това кога трябва да сложите зимните гуми – метеорологичните условия и законовата разпоредба. И двата фактора имат една основна цел – да повишат безопасността на пътя.

Законът за движение по пътищата казва „движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март“.

Другият важен ориентир са метеорологичните условия. Ако средните дневни температури паднат под 7°C, е време да сложите зимните гуми. Дори и все още да няма сняг и лед навън, със зимни гуми колата Ви ще бъде по-стабилна на по-ниски температури, заради каучука, който се използва при тяхната изработка. Летните и зимните модели са разработени за различни условия. Каучукът на летните гуми се втвърдява в по-студено време, поради което води до намаляване на сцеплението.

1. Как да изберете нови гуми

Снимки: Nokian Tyres
Снимки: Nokian Tyres

Най-важната характеристика за всички видове гуми е безопасността, която предоставят. Важно е да съобразите гумите, които ще изберете с условията, в които ще ги използвате. На първо място е важно гумите да са преднзаначени за употреба през зимата. Тези модели имат символ за снежинка, който показва, че покриват официалните изисквания на Европейския Съюз за сцепление на сняг.

Удобство за потребителите при избора на гуми са новите етикети за гуми на ЕС, които предоставят полезна информация като сцепление на сняг, QR код с база данни с огромен брой налични модели в ЕС, сцепление на лед, сцепление на мокро или спирачен път, съпротивление при търкаляне.

Сцеплението на мокро например е от голяма важност за България, поради климатичните особености през последните години. През голяма част от зимния сезон шофираме на асфалт, без сняг и затова е важно гумите да се представят добре на такава настилка. Добрият контрол над автомобила, стабилност и маневреност на гумите са също характеристики, които да вземете предвид.

2. Внимавайте с размера

Снимки: Nokian Tyres
Снимки: Nokian Tyres

Изберете правилния размер на гумите си – винаги проверявайте регистрацията на автомобила си за препоръчания размер. Или можете да попитате специалистите на мястото където сменяте гумите си, за да изберете правилния размер спрямо спецификациите на автомобилния производител. Преди да смените гумите, е необходимо да настроите правилното налягане. При зимните гуми то трябва да е с 0,2 бара повече отколкото при летните.

3. Как да намалите износването на гумите

Снимки: Nokian Tyres
Снимки: Nokian Tyres

Спокойното и проактивно шофиране ще намали износването. Добре е да избягвате рязкото спиране, ускоряване и резките маневри. Агресивното шофиране и мощните автомобили излагат гумите на повече натоварване от обикновено, което може да доведе до неравномерно износване на гумите.“, казва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

Той споделя един от най-лесните начини да проверите сами дълбочината на протектора. Това са улеите на грайфера на гумите. Минималната препоръчителна дълбочина е 4 mm. Лесно можете да направите проверка с монета от 1 лев. Поставете монетата в протектора, и ако златистата рамка на монетата не потъва изцяло, значи протекторът е под допустимия минимум и е нужно да помислите за нов комплект зимни гуми.

Поне веднъж в месеца е хубаво да се проверява и налягането на гумите. За летните гуми е препоръчително да се използва предложеното налягане от производтеля на автомобила, а за зимните – да се напомпат с до 0,2 bar над препоръчаното за летните гуми. За да постигнете по-равномерно използване на гумите, е важно да разменяте местата им, дори и в средата на сезона. „Завъртането на гумите може също да Ви спести пари, понеже ще можете да използвате един и същ комплект гуми по-дълго“, допълва Мати Мори.

4. Шофиране в градски условия

Снимки: Nokian Tyres
Снимки: Nokian Tyres

Дори и да шофираме предимно в градски условия, това не означава, че е безопасно да ползваме летни гуми през зимата. За умерен зимен климат и шофиране предимно в градски условия, добър вариант е да се използват всесезонни гуми. Когато правите избор на такива гуми е важно да изберете модел, който има символа на снежинката, защото в противен случай гумите ще са предимно за летни условия.

5. Проверете състоянието на зимните си гуми

Снимки: Nokian Tyres
Снимки: Nokian Tyres

Ако гумите ви не са нови, прегледайте ги добре за видими повреди върху шарката на протектора и върху страниците. Неправилно съхраняваните гуми може да имат подобни дефекти и да не бъдат годни за по-нататъшна употреба. Оставащата дълбочина на протектора върху зимните гуми трябва да бъде поне 4 мм, износените гуми с дълбочина под 4 мм могат да увеличат риска от аквапланинг и да имат по-лошо сцепление и по-дълъг спирачен път.

При по-висок клас гуми, като например Nokian Tyres, зимните гуми имат индикатор за безопасно шофиране (DSI), който позволява бърза проверка на състоянието на гумата и нивото на безопасност. Цифрите обозначават дълбочината на основните канали в милиметри, а символът за снежинка остава видим докато дълбочината на протектора е поне 4 мм. Възрастта на гумите също има значение, те не трябва да са на повече от шест години, споделят експертите от Nokian Tyres.

6. Правилно съхранение на гумите

Снимки: Nokian Tyres
Снимки: Nokian Tyres

Дори когато не ползвате гумите си е важно как ги съхранявате. Осигурете добри условия за гумите, за да Ви служат добре за по-дълго време. Температурата в помещението за съхранение трябва да е под 25ºC, като за предпочитане е да е тъмно и под 15ºC. Свойствата на каучука може да се променят, което да повлияе на експлоатационния живот на гумата, ако температурата е над 25ºC и под 0ºC. Условията на силна влага трябва да се избягват. Гумите трябва да са защитени от светлина, особено от пряка слънчева светлина и силно изкуствено осветление с интензивна ултравиолетова светлина. Помещението за съхранение не трябва да съдържа оборудване, което генерира озон, например флуоресцентни лампи, живачни лампи и други.

 • Беше ли полезна тази статия за вас?

  • Winter tire
   Да
   Winter tire
  • Winter Tires Replacement
   Не
   Winter Tires Replacement

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

9 мита за здравето, в които все още вярваме

Вдъхновяващите цитати на Коко Шанел за модата, любовта и успеха