in

10 съвета за спокойни и щастливи млади майки

Майка и бебе

Да си млада майка е трудно. Отговорностите са много, очакванията към теб също. Да бъдеш отговорен за живота, здравето и спокойствието на малкото човече може да бъде много натоварващо психически, а огромната промяна в начина на живота допринася за още повече напрежение.

Ако сте родили наскоро, вероятно се чувствате объркани, изморени и неразбрани. Като цяло психичното ви здраве може да пострада от цялата тази ситуация, затова е важно да се погрижите и за себе си, освен за бебето.

Важно е да вярвате, че можете да се справите с всичко, да бъдете уверени и да не забравяте, че този труден период ще мине и отново ще се чувствате като себе си.

Има някои неща, които можете да направите, за да запазите психичното си здраве и да се чувствате щастливи. Ето 10 от тях:

1. Избягвайте социалните мрежи

Майка и бебе

Нощите са безкрайни, когато имаш новородено бебе, което трябва да храниш и успокояваш цяла нощ. Скролването в социалните мрежи, докато кърмите бебето си, може да ви изглежда изкушаващо, но е по-добре да не го правите.

В социалните мрежи майчинството изглежда перфектно- щастливи и спокойни бебета, облечени в сладки дрехи, и свежи и отпочинали майки с красиви гримове и прически, на които не им личи, че са раждали преди няколко месеца.

Гледането на перфектните снимки в Инстаграм може да се отрази много зле на психичното ви здраве, тъй като вероятно вашият живот не изглежда точно така. Истината е, че майчинството не е такова, каквото изглежда в социалните мрежи. Много по-добре ще ви се отрази да комуникирате с приятелки, които скоро са минали през същото.

Избягвайте социалните мрежи, за да не се подтискате от нереалното пресъздаване на този етап от живота на една жена.

2. Променете списъка си със задачи

Списъците със задачи могат да бъдат най-добрият приятел на една млада майка. Има толкова много неща, които трябва да свършите, че ви се струва много разумно да запишете всичките си задачи, за да не пропуснете нещо.

Това обаче не е много добра идея. Животът с малко бебе е непредвидим. Възможно е да има дни, в които нямате възможността да свършите абсолютно нищо. И ако имате списък със задачи, които не сте изпълнили, това ще се отрази много зле на самочувствието ви. Ще имате усещането, че не можете да се справите.

Записвайте в списък наистина важните неща, които трябва да свършите, но не добавяйте задачи като „да пусна прахосмукачка“, „да напазарувам“ и т.н. Дори да не ви остане време да изчистите днес, ще го направите утре. Излишно е да се затормозявате с подобни списъци.

3. Доверявайте се на интуицията си

Бебе температура

Младите майки често чуват най-различни съвети от случайни хора относно това кое е най-добре за децата им. Игнорирайте всички подобни „съвети“. Когато става въпрос за вашето дете, вие знаете най-добре.

Не позволявайте на баби, приятелки и т.н. да ви карат да се чувствате така, сякаш не сте добра майка. Доверявайте се на интуицията си и гледайте детето си така, както вие сметнете за добре.

Когато става въпрос за здравето на детето, вслушвайте се само в съветите на лекарите.

4. Спрете да се тормозите относно фигурата си

Да износиш и родиш дете не е лесна работа. Тялото се променя и това е съвсем нормално. Всички тези 9 месеца, заедно със самото раждане накрая, са стрес за организма. Следродилният период трябва да бъде посветен на свързване с бебето и възстановяване на организма.

Спрете да се тормозите за килограмите, които сте наддали, и спрете да се чудите кога ще влезете отново в дънките си. Ако броите месеците след раждането в които коремът ви не се е прибрал или в които не можете да обуете дънките си, ще се чувствате разочаровани.

Приемете факта, че бременността променя тялото. Понякога завинаги. Бъдете благодарни на тялото си, че е успяло да се справи с това изпитание и се радвайте на резултата. Хранене се балансирано, движете се, но не превръщайте отслабването във фикс-идея.

5. Спрете да се сравнявате с други майки

Майки с колички

Теодор Рузвелт е казал: „Сравнението е крадецът на радостта.“ Това е особено вярно, когато става въпрос за майчинството.

Забранете си да се сравнявате с други майки. Да, може би нечий дом е по-подреден и чист от вашия. Друга майка е влязла във форма по-бързо. Може би нечие бебе е по-спокойно, други жени получават повече помощ и т.н. Но всичко това няма никакво значение.

Спрете да се сравнявате с другите. Повтаряйте си, че се справяте достатъчно добре и помнете, че вие сте всичко, от което вашето бебе има нужда.

6. Спрете да сравнявате бебето си с други бебета

Точно както всяка майка е различна, така и всяко бебе е различно. Това, че бебето на приятелката ви вече е проходило, а вашето не, не означава, че има повод за притеснение. Фактът, че бебето на колежката ви спи през нощта, а вашето се буди през 2 часа също не бива да ви тревожи.

Едно от най-лошите неща, които можете да направите, е да сравнявате бебето си с други бебета. Всяко дете се развива с различно темпо и има различни навици. Дори общоприетите рамки, че бебето трябва да проходи или да проговори до определена възраст не бива да ви притесняват.

Ако има нещо, което ви тревожи, обсъдете го с педиатъра, но никога не сравнявайте детето си с другите деца!

7. Бъдете благодарни на тялото си

Тяло майка

Помислете през какво сте преминали. В зависимост от ситуацията, може да сте приемали различни лекарства и да са ви правили различни процедури. Минали сте през сутрешно гадене, непоносимост към храни, болки в кръста, мъчителна болка, инжекции в гръбнака, в някои случаи коремна операция, а накрая непрестанно осигуряване на храна за бебето.

Това са много неща. И не са лесни. Нормално е тялото ви да се е променило след всичко, през което е преминало. Не се фокусирайте върху недостатъците, а върху благодарността. Бъдете благодарни на тялото си, че е преминало през всичко това и че сте се сдобили с прекрасно бебе, благодарение на него.

8. Отделяйте време за себе си

Колкото и банално да звучи, трябва да отделяте поне малко време за нещата, които сте обичали да правите преди бебето да се появи. Ежедневието ви се е променило напълно, чувствате се изолирани и единственото нещо, с което се занимавате 24 часа, 7 дни в седмицата, е бебето. Нормално е това леко да ви подтиска и предишният ви начин на живот да ви липсва. Това се случва с всички майки.

Опитайте се да отделяте малко време за тези неща, които ви липсват. Дори да е за 1 час в седмицата, оставете бебето на някого и правете нещо, което ще ви накара да се чувствате добре. След това ще бъдете заредени, изпълнени с енергия и ще бъдете още по-добра майка.

9. Говорете с терапевт

Терапевт

Ако смятате, че имате проблем, няма нищо срамно в това да потърсите помощ. Следродилната депресия е сериозно състояние, което не бива да подценявате. Ако усещате, че имате нужда да поговорите с някого, потърсете специалст и се погрижете за психичното си здраве. Важно е всички майки да говорят за това, през което преминават.

10. Не забравяйте, че нищо не продължава вечно

Не забравяйте, че всяко нещо има своя край. Скоро бебето ви ще има график, ще можете да излизате отново, да прекарвате време с партньора си и да се виждате с приятели. След това детето ви ще порасне, ще се върнете към ежедневието си- работа, спорт, задачи. Но не забравяйте, че всеки период има своите положителни страни и след време всичко това ще ви липсва. Наслаждавайте се на момента, колкото и трудно да ви се струва всичко, защото съвсем скоро ще отмине.

  • Полезни ли ви бяха съветите?

    Майка и бебе
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Берта Исла

„Берта Исла“: зловещ роман за шпионажа и разпадането на човешкия дух

Недялко Йорданов

Недялко Йорданов и 53 години любов