in

10 смразяващи факта за Аушвиц

аушвиц

Холокостът белязва историята на една от най-мрачните епохи на човечеството. Дълго след като последните нацисти напускат Аушвиц, ужасите, преживени от затворниците остават замразени във времето. Този период все още измъчва живота на хората, изгубили близките си за поколения напред. Вижте някои от най-смразяващите факти за радикалния екстремизъм и фанатизъм:

1. В Аушвиц загиват най-много хора от всички германски концетрационни лагери

Първоначално германците създават Аушвиц като център за задържане на своите политически затворници. Политическият климат обаче го превръща в място за изтребление, където евреите и други врагове на нацистката държава били поробени, измъчвани и екзекутирани в газови камери.

През цялата си история германците са имали шест лагера, като този в Аушвиц е най-смъртоносният от всички. По заповед на Хитлер неговите войници са изтезавали и убивали милиони хора по време на Втората световна война и Холокоста.

2. Аушвиц имал три основни функции

Започва да функционира като затворнически лагер, а с репутацията на най-смъртоносните от всички нацистки лагери, Аушвиц се превръща в символично място на „окончателното решение“ и е смятан за символ на Холокоста.

3. През Аушвиц минават 44 успоредни коловоза

Стратегическото му местоположение вероятно е една от причните това място да играе централна роля в „окончателното решение на Хитлер“. Влаковите линии са служили като транспортна система за изпращане на евреи от цяла Европа към смъртта им.

4. Полският войник Витолд Пилецки е затворен доброволно в лагера

Колкото и невероятно да звучи, някой наистина е бил доброволец да бъде затворник в Аушвиц. Той събирал информация през цялото време и организирал и ръководил таен съюз на затворниците в лагера. През април 1943 г. Пилецки успява да избяга по време на нощната си смяна и същата година той пуска първия в света доклад, който дава светлина върху зверствата, извършвани в лагера.

5. Лагерът на смъртта и лагерът за робски труд функционирали ръка за ръка

В лагера на смъртта новопристигналите затворници били разделяни на млади и трудоспособни, които са изпращани да работят в близките фабрики, а техните майки, възрастните и изнемогващи хора – директно в газовите камери в Аушвиц. Досиетата на негодните за работа хора, били изтривани, без да остават документи за съществуването им.

6. Хиляди затворници били използвани за медицински екперименти

Един от многото факти за Аушвиц, които трудно се приемат, са порочните методи и екперименти върху затворниците. Сред най-ужасните процедури, които са извършвани там, са стерилизация, използване на огромни дози радиация и инжекции в матката, инжектиране на боя в очите и други, които впоследствие докарвали ужасни болести на затворниците.

7. Бунт на затворниците през 1944 г.

Много затворници от Аушвиц решават да се вдигнат на бунт след като научават, че войниците ще ги убият. Те се сдобили с оръжия, внесени контрабандно от еврейски жени, които работили в близкия лагер. За съжлаение, германците убиват почти всички участници в бунта, а еврейските жени били публично обесени.

8. Многобройни искания за бомбандиране на Аушвиц

След две успешни бягства и изнесени потресаващи факти за зверствата в лагерите, имало многобройни призиви за бомбандиране на Аушвиц. Бомби падат до индустриален комплекс в близост до лагера, но самият лагер на смъртта и крематориумите остават недокоснати. Тези обстоятелства стават обект на спорове повече от 50 години по-късно.

9. Руснаците освобождават Аушвиц през 1945 г.

Когато руското правителство се опитва да спаси затворниците от Аушвиц, в лагера остават само 7000 затворници. Руснаците се опитват да помогнат, но около половината от изпратените войски умират от болести, изтощение и глад.

Когато германците изоставят части от лагерите през 1945 г., те разрушават голяма част от Аушвиц III, но I и II остават почти непокътнати.

10. Над 232 000 деца под 18-годишна възраст били депортирани в Аушвиц – Биркенау

Сред тези деца имало 216 000 евреи, 11 000 роми и поне 3000 поляци. Около 1000 от тях били комбинация от беларуси, руснаци, украинци и други.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Масло от розмарин

Лесен трик за борба с косопада и пърхота

Сваляне на грим

Как да почиствате грима си с естествени продукти?