in

10 ползи от консумацията на карфиол

Карфиол
Fresh cauliflower on wooden board. Raw cauliflower. Top view

Карфиолът принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Консумацията на този зеленчук има много ползи за здравето, тъй като е богат на витамини, минерали и други хранителни вещества.

Карфиолът има противовъзпалителни свойства, намалява риска от различни заболявания, а и с него се приготвят доста вкусни ястия.

Защо карфиолът е полезен за здравето?

Едно от най-важните съединения в карфиола е сулфорафанът, за който е известно, че се бори с рака и подобрява здравето на сърцето. Карфиолът е богат и на различни други витамини и минерали, които помагат за укрепване на здравето на мозъка и дори предлагат ползи за храносмилането.

Карфиол

Какви са ползите от консумацията на карфиол?

1. Подобрява здравето на сърцето

Карфиолът е богат на фибри, а фибрите са важни за здравето на сърцето. Сулфорафанът, който се съдържа в този зеленчук подобрява нивата на кръвното налягане, а омега-3 мастните киселини регулират нивата на холестерола.

Поддържането на нормално кръвно наляга и нормални нива на холестерола е от съществено значение за здравето на сърцето.

2. Подобрява мозъчната функция

Едно важно вещество, с което карфиолът е пълен, е холинът. Холинът е част от групата витамини B и играе ключова роля в развитието на мозъка. Именно поради тази причина консумацията на карфиол по време на бременност е важна, тъй като помага за правилното развитие на плода. Холинът също може да предотврати свързаното с възрастта отслабване на паметта.

3. Бори се с възпалението

Едно от най-важните предимства на карфиола е, че се бори с възпалението. Някои от най-мощните антиоксиданти, съдържащи се в карфиола са бета-каротин, кверцетин, канелена киселина и бета криптоксантин, които помагат за намаляване на оксидативния стрес в тялото и се борят с възпалението.

Индол-3-карбинол е важно противовъзпалително съединение в карфиола, което се бори с възпалението на генетично ниво.

4. Може да помогне при отслабване

Сулфорафанът в карфиола, в комбинация с витамин C и фолиева киселина, може да подпомогне загубата на тегло. Карфиолът също е с ниско съдържание на въглехидрати и калории, поради тази причина е много подходяща храна за хората, които се опитват да се отърват от излишните килограми.

Фибрите, съдържащи се в зеленчуците като цяло, а и в карфиола, предотвратяват подуването на корема и засищат за по-дълго.

5. Подобрява здравето на костите

Дефицитът на витамин К е свързан с повишен риск от фрактури и остеопороза. Тъй като карфиолът е богат на витамин К, който от своя страна подобрява усвояването на калций, може да подобри здравето на костите.

6. Подобрява състоянието на храносмилателната система

Фибрите, съдържащи се в карфиола, се грижат за здравето на храносмилателната система. Приемът на достатъчно фибри намалява риска от проблеми с храносмилателната система, като запек и възпалителни заболявания на червата. Сулфорафанът в карфиола защитава вътрешната лигавица на стомаха и предотвратява свръхрастежа на бактерии в стомашната стена.

7. Подобрява здравето на бъбреците

Фитохимикалите в карфиола помагат за разграждането на токсичните вещества и съответно се грижат за здравето на бъбреците. Карфиолът е с ниско съдържание на калий и с високо съдържание на витамин C. Поради тази причина предпазва бъбреците и се грижи за здравето на пикочния мехур.

8. Подобрява зрението

Антиоксидантите в карфиола, включително витамин С, намаляват риска от дегенерация на макулата, а сулфорафанът предпазва ретината от увреждане.

9. Балансира хормоните

Хормоналният баланс в организма е изключително важен за правилното протичане на всички процеси в тялото. Консумацията на карфиол балансира нивата на естроген и всички други хормони.

10. Подобрява текстурата на кожата и състоянието на косата

Витамин C, който се съдържа в карфиола настърчава производството на колаген и забавя признаците на стареене като бръчки и фини линии. Останалите антиоксиданти в карфиола изчистват тъмните петна и подобряват текстурата на кожата.

Витамин С може също да подобри здравето на косата, а антиоксидантите като цяло укрепват космените фоликули и правят косата по-здрава.

Какви са страничните ефекти от консумацията на карфиол?

Карфиол

Проблеми с усвояването на йод 

Кръстоцветните зеленчуци съдържат цианогенни гликозиди, които блокират абсорбцията на йод. Прекомерният прием на карфиол и други кръстоцветни зеленчуци може да доведе до хипотиреоидизъм- състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони и това води до проблеми с метаболизма.

Стомашно-чревни проблеми

Прекомерният прием на карфиол може да доведе до образуване на газове. Това се дължи на факта, че карфиолът съдържа сложни въглехидрати, които не се разграждат особено лесно.

Кръвни съсиреци

Големите количества витамин К, които се съдържат в карфиола могат да доведат до съсирване на кръвта. Ако имате проблеми със сисирването на кръвта, консумацията на карфиол може да бъде проблем.

Проблеми с бременност и кърмене

Няма особено много информация относно консумацията на карфиол по време на бременност. Добре е бременните жени да се консултират с лекар относно хапването на карфиол. Що се отнася до периода на кърмене, по-добре е да избягвате кръстоцветни зеленчуци, тъй като могат да предизвикат образуване на газове при бебето.

Loading

  • Обичате ли карфиол?

    Карфиол
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Италия

10 интересни факта за Италия

Три млека

Сладкиш „Трес лечес“ или „Три млека“