in

10 ползи за здравето от градинарството

Градинарство

Ако търсите начин да бъдете във форма и да се погрижите за здравето си, вероятно сте се ориентирали към тренировки във фитнеса. Спортуването несъмнено е добър начин да поддържате тялото си във форма, но има и други по-интересни методи.

Градинарството например е физическа активност, която има многобройни ползи за здравето.

Прекарването на повече време навън, на чист въздух, несъмнено е много полезно, но градинарството има още много ползи за здравето, ума и душата.

Ето 10 такива:

1. Ще обичате зеленчуци още повече

зеленчуци

Повечето деца не са особено големи фенове на зеленчуците. Понякога с напредването на годините, вкусовете се променят и започваме да обичаме зеленчуци, но не винаги нещата се случват по този начин. Ако напредването на възрастта не ви е накарало да заобичате зеленчуци, отглеждането им със сигурност ще ви помогне. Проучвания, публикувани в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, установяват, че децата, които са се запознали с градинарството на ранна възраст, ядат повече плодове и зеленчуци.

2. Ще бъдете във форма

Корем

Градинарите имат значително по-нисък индекс на телесна маса, както и по-ниски шансове за наднормено тегло или затлъстяване. Отглеждането на плодове и зеленчуци не е лесна работа, свързано е с много движение и ще ви помогне да бъдете във форма.

3. Дейностите в градината са много ефективна тренировка за цяло тяло

Градина

Тренировката във фитнес залата може да бъде доста скучна. За разлика от това обаче градинарството е по-скоро забавно. Макар че не го приемаме като тренировка, копаенето, обръщането на почвата, засаждането, бутането на косачката и т.н. са активности, които натоварват мускулите по цялото тяло.

4. Подхранва духа

Градина

Научно доказано е, че близостта със земята помага за облекчаване на стреса и повдигане на настроението. Учените стигнали до този извод след експеримент, направен от НАСА през 2016 г. Те открили, че градинарството поддържа разума и щастието на астронавтите в суровата среда на космоса. Засаждането и отглеждането на семена, дори в малки саксии, се отразява много добре на астронавтите. Така че дори да не разполагате с голям двор, засадете растения в саксии, за облекчаване на стреса.

5. Намалява риска от сърдечни заболявания

Градина

Градинарството може да намали риска от инфаркт или инсулт и да удължи живота с 30 процента, според проучване, публикувано през 2013 г. в British Journal of Sports Medicine. Ползите идват от комбинацията от физическа активност и намаляването на стреса.

6. Помага за забавяне на изменението на климата

Градина

Когато става въпрос за спирането на глобалното затопляне, има много неща, които можете да направите. Рециклирането, споделеното пътуване, използването на енергийно ефективни уреди и хибридните автомобили помагат, но вероятно не знаете, че градинарството също може да бъде от полза.

Градините осигуряват жизненоважно зелено пространство за намаляване на парниковите газове, намаляват нуждата ви да купувате някои неща, позволяват ви да рециклирате различни хранителни отпадъци и много други положителни неща за нашата планета.

7. Подсилва имунната система

Почва

Благодарение на полезните бактерии, намиращи се в почвата, градинарството може да подсили имунната ви система, като ви помага да боледувате по-малко и да се борите с инфекциите по-лесно.

8. Подобрява координацията и прави ръцете ви по-силни

Ножици

Силата на ръцете, гъвкавостта и координацията са от съществено значение за ежедневни задачи като отваряне на буркани, носене на различни предмети и носене на деца. А градинарството е идеалният начин да усъвършенствате тези фини двигателни умения и мускули.

9. Дава надежда за бъдещето

Градинар

Вероятно това ще ви изненада, но градинарството може да ви помогне да вярвате в бъдещето. Когато посадите семе и го поливате, вие вярвате, че семето ще пусне корени в почвата и ще започне да расте. Когато видите, че това се случва, това ви помага да пренесете същата тази вяра и в реалния живот.

10. „Тренира“ мозъка

Градина

В проучване от 2019 г., публикувано в Международния журнал за изследване на околната среда и обществено здраве, изследователите измерват факторите на растеж на мозъчните нерви. Откриват, че нивата на растеж на мозъчните нерви са увеличени значително при хората, които се занимават с градинарство.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бермудския триъгълник

12 много интересни факта за Бермудския триъгълник

фейсбук

10 снимки, които никога не трябва да качвате в социалните мрежи