in

10 от най-търсените работни позиции за 2022г.

Работни позиции

Пандемията промени толкова много неща в ежедневието ни, но един от най-засегнатите аспекти от живота ни беше пазарът на труда.

Светът се промени драстично и то за изключително кратък период, което доведе до заличаване на работни позиции и появата на нови такива.

Съвсем нормално е всеки да се интересува кои са позициите, които предлагат най-много възможности за развитие и най-добро заплащане. Ето кои са най-търсените работни позиции за тази година:

Служители в областта на електронната търговия

Електронна търговия

Не е изненадващо, че наемането на служители в сферата на електронната търговия се е увеличило значително на годишна база. Според проучване на LinkedIn от 2021г., с цели 73%. Има редица длъжности в тази сфера, включително шофьори, доставчици, подготовка и опаковане на пратки и т.н. Очаква се тази сфера да се развива все повече и повече, тъй като онлайн търговията не спира да се разраства. След пандемията хората се научиха да пазаруват все повече неща онлайн.

Кредитни инспектори

Кредитен инспектор

Кредитите винаги ще бъдат част от живота ни и нуждата от служители, които се занимават с одобряване и отпускане на кредити, се увеличава непрестанно. През 2020г. наемането на служители, занимаващи се както с ипотечни, така и с потребителски кредити, е нараснало с 59%, спрямо предишната година. Ако решите да се занимавате с кредити, можете да бъдете сигурни, че винаги ще имате работа.

Болногледачи

Болногледачи

Тъй като възрастното население продължава да расте, нуждата от болногледачи става все по-голяма. Колкото по-застаряващо е населението, толкова повече хора имат нужда от специални грижи. Очаква се до 2026 година да има нужда от още около 4 милиона болногледачи по света. Въпреки че тази работа определено не е за всеки, това е сфера, в която винаги ще можете да си намерите работа.

Дигитални и видео маркетинг специалисти

Дигитален маркетинг

Пандемията принуди всички бизнеси да се преместят в онлайн пространството, а тези, които не успяха, просто нямаха възможността да оцелеят. Компаниите бързо установиха, че трябва да имат силно присъствие в интеренет, за да се развиват, а това увеличи необходимостта от специалисти по дигитален маркетинг. Има най-различни длъжности в сферта на маркетинга, включително специалист социални мрежи, SEO специалист и т.н. А най-хубавото на тези позиции е, че в повечето случаи можете да работите дистанционно или като фрийлансъри.

Медицински сестри

Медицинска сестра

Търсенето на квалифицирани медицински специалисти рязко нарасна по време на пандемията и в момента има особена нужда от медицински сестри. Истината е, че винаги е имало нужда от такива специалисти, но когато светът се сблъска с COVID-19 тази липса се усети още по-силно. Макар че това е проблем в световен мащаб, липсата на медицински персонал в нашата страна е още по-осезаем. Лекарската професия, както и тази на медицинските сестри е една от най-благородните и медицински лица винаги ще бъдат необходими, така че е добра идея, ако сте се ориентирали към тези професии.

Техници и инсталатори на слънчеви панели и вятърни турбини

Соларни панели и вятърни турбини

Възобновяемата енергия е бъдещето и поради тази причина се предвижда увеличаване на работните места в тази сфера. Използването на слънчеви панели, вятърни турбини и други за генериране на енергия нараства непрестанно. Съвсем естествено е да са необходими повече техници и инсталатори, които се занимават с тези неща. Единственото неприятно на тези професии е, че се работи на открито, но пък ще знаете, че помагате на планетата.

Математици и статистици

Математик

Съвременният свят се основава на данни и зад всички тези числа стоят математически уравнения и статистики, които трябва да бъдат разбрани. Работата на математиците и статистиците ще става все по-добре платена и ще има нужда от все повече кадри.

Разработчици на блокчейн

Блокчейн разработчик

Може да не разбирате напълно какво е криптовалута или какво са NFT, но ако искате добра работа, може би е добра идея да научите. Позицията „разработчик на блокчейн“ дори не е съществувала до преди няколко години, но в момента това е една от най-търсените позиции и ще продължава да се развива. Тази сфера се развива с бързи темпове и нуждата от специалисти е осезаема.

Специалисти по психично здраве

Терапия

Психичното здраве на хората беше разклатено и не само заради пандемията, а заради динамиката на ежедневието. Макар че в някои страни, включитлено България, психичните проблеми все още са тема табу, хората стават все по-отворени към това, посещават терапевти и обръщат внимание на психичното си здраве.

Истината е, че положението ще става все по-лошо и ще има нужда от много специалисти по психично здраве.

Java developer-и

Java

Живеем в свят, в който всичко се случва в уеб пространството. Гладът за програмисти е голям и истината е, че наличните специалисти не могат да покрият нуждите на човечеството. През следващите години това ще бъдат едни от най-търсените и високоплатени специалисти, каквито са и през последните няколко години.

Вижте също:

10 професии, които вероятно ще изчезнат през следващите 25 години

 • Някоя от тези професии предизвиква ли интереса ви?

  • Java developer
  • Медицинска сестра
  • Разработчик на блокчейн
  • Болногледач
  • Маркетинг специалист
  • Кредитен инспектор

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 храни, които могат да предизвикат най-тежките алергии

Мерил Стрийп

Трагичният романс на Мерил Стрийп и Джон Казале