in

ЕхаЕха

10 от най-странните професии в Бъкингамския дворец

Бъкингамският дворец е резиденцията на кралица Елизабет и семейството й. Макар да прекарва известно време и в останалите резиденции, това е официалното жилище на британския монарх.

Дворецът е разположен върху площ от 77000 m². Разполага с около 600 стаи и огромна градина. Съвсем нормално е в двореца да работят доста хора, за да успяват да го поддържат. Кралицата дава работа на около 1000 души, като повечето от тях имат обикновени длъжности – готвачи, камериерки, сервитьори, градинари и т.н. Сред тях обаче има и хора, които имат доста странни задължения.

Ето някои от най-странните професии в Бъкингамския дворец:

1. Господар на домакинството

Тази длъжност не е чак толкова странна. Този човек трябва да координира всички официални и частни събития в кралската резиденция, както и да контролира всички останали служители, които се грижат за домакинството, включително хората в кухнята. Заплатата на „господаря на домакинството“ е шестцифрена.

2. Кралски хоролог 

Хорологията е съвкупност от науки за измерване на времето, а хоролозите се занимават с изследване на механичните устройства за измерване на времето. В замъка Уиндзор има около 450 часовника, в Бъкингамския дворец – 600 и около 50 в двореца Холирудхаус. Кралският хоролог поддържа всички часовникови механизми и настройва часовниците, когато се сменят лятното и зимното часово време.

3. Сержант на знамето

Човекът, заемащ тази длъжност, трябва да се грижи за знамената. Сержант Нейтън Боуен заема тази длъжност в момента, а работата му се изразява в това да вдига и спуска знамето. Вдигането и свалянето на знамената зависи от това дали кралицата е там или не, както и дали е обявен траур.

4. Отговорник по рязане на месо

Има длъжности в Бъкингамският дворец, за които не могат да кандидатстват обикновени хора, тъй като се предават по наследство. Отговорникът по рязане на месото получава работата си по този начин. Самата работа се изразява в контролиране на процеса на рязане на месо. При големи събития с много хора, това е необходима длъжност.

5. Тапицер

Кралицата си има личен тапицер, който се грижи за поддръжката на мебелите в двореца. Те са ценни и имат антична стойност, затова е важно да има кой да се грижи за тях. Кралският тапицер постоянно обновява и реставрира стари мебели.

6. Библиотекар

Всяка кралска резиденция има огромна библиотека. Част от книгите са антики и са изключително ценни, затова се нуждаят от специално съхранение и поддръжка. За тях се грижи кралският библиотекар.

7. Кралски астроном 

Тази позиция също се предава по наследство и е по-скоро почетно звание, отколкото работа, но все пак кралският астроном трябва да бъде на разположение за консултация относно различни научи въпроси.

8. Пазител на марките на кралицата

Кралица Елизабет не е особено голям фен на колекционирането на марки, но баща й Джордж V е бил и тя наследява огромна колекция с марки. Въпреки че не й е страст, тя смята, че колекцията трябва да бъде запазена и поддържана. Човекът, който заема тази длъжност, пътува по целия свят и допълва колекцията от марки на кралицата.

9. Човек, който се грижи за лебедите 

Основната отговорност на този човек е да извършва годишно преброяване на лебедите. Трябва да се провери колко на брой са и в какво здравословно състояние са. Лебедите са изключително уязвими животни и тази годишна проверка помага да се запази живота на малките лебеди и на прекалено възрастните.

10. Човек, който носи новите обувки на кралицата

Тази длъжност е една от най-странните. Един от служителите в гардероба на кралицата е отговорен за „разтъпкването“ на обувките й. Идеята е, когато посещава официални събития, обувките да й бъдат удобни, а не да й причиняват дискомфорт.

Loading

  • Коя професия ви се стори най-странна?

    • Човекът, който носи обувките на кралицата
    • Отговорник по рязане на месо
    • Кралски хоролог
    • Пазител на марките

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Pixabay

Как да привличате работодатели с профила си в LinkedIn

Любопитни факти за най-обичаните анимационни филми