in

10 неща от фризера, които трябва да изхвърлите

Фризер

Фризерът е едно от най-практичните неща вкъщи- съхранява храната месеци наред, осигурява ни лед за освежаващи напитки през лятото и може бързо да изстуди всичко, което пожелаем.

За да не повредите фризера си обаче трябва редовно да го почиствате и да изхвърляте ненужните неща. Освен това вероятно във фризера ви има продукти, които вече не са годни за консумация, а все още съхранявате.

Ето 10 неща, които трябва да изхърлите при следващото почистване на фризера:

1. Кубчета лед, които са поели някаква миризма

Лед

Ледът обикновено се използва за охлаждане на различни напитки през лятото, а понякога и просто за ледено студена чаша вода. Ако ледът е поел миризмата на нещо друго, което сте съхранявали във фризера, като чесън, копър и т.н., вече е неизползваем. Няма как да го спасите, така че просто го изхвърлете и сложете нов. За да избегнете това, купете си форма за лед с капак или използвайте пликчета за лед.

2. Стари замразени ястия

Замразена храна

Готовите замразени ястия са страхотни, защото пестят много време, но ако са стояли прекалено дълго във фризера, вече не са годни за консумация. Имайте предвид, че този тип ястия трябва да се консумират в рамките на 3 месеца. Тъй като едва ли помните кога сте купили различните кутии, можете да използвате етикетчета, за да ги надписвате. Готовите ястия, които са престояли във фризера повече от 3 месеца, трябва да бъдат изхвърлени.

3. Стари зеленчуци

Замразени зеленчуци

Можете да измивате и нарязвате зеленчуци, които да съхранявате във фризера. По този начин ще разполагате с вкусни зеленчуци дори тогава, когато не са в сезон. Важно е да знаете обаче, че зеленчуците имат трайност 3 месеца във фризера. Ако са по-стари или са покрити със скреж, изхвърлете ги. Също така трябва да имате предвид, че замразените зеленчуци нямат същите хранителни свойства като пресните.

4. Размразено месо

Месо

Месото може да се съхранява във фризера до 6 месеца, но има едно важно условие- не бива да се размразява и замразява повторно. Ако поради някаква причина фризерът ви е спрял да работи и местото е тръгнало да се отпуска, но не можете да го консумирате веднага, изхвърлете го. При размразяването на месото в него започват да се развиват бактерии, затова е важно да го сготвите веднага и да не го замразявате повторно.

5. Месо, покрито с лед

Месо

Когато месото не е плътно затворено и е поставено във фризера, по него започва да се образува лед. Това прави месото сухо и безвкусно, а и е възможно да се е развалило. Ако видите ледени кристалчета по месото, изхвърлете го, без да се колебаете. За да избегнете това, можете да вакуумирате месото преди да го сложите във фризера.

6. Колбаси

Колбас

Много е удобно винаги да имаме подръка колбаси- луканка, филе и т.н., тъй като могат да свършат работа при изненадващи гости. За съжаление обаче месните деликатеси бързо се развалят и не можем да ги съхраняваме прекалено дълго в хладилника. Може обаче да бъдат замразени. Тук важи същото правило- месото трябва да бъде добре опаковано преди да бъде поставено във фризера. Имайте предвид, че колкото и добре да сте опаковали колбасите, не трябва да стоят във фризера повече от два месеца, така че ако имате замразени колбаси на повече време, изхвърлете ги.

7. Сладкиши/Печива с крем или сирене

Печива

Има различни замразени банички, понички и т.н., които обикновено са пълни с крем или с някакъв вид сирене. Въпреки че са много удобни и подходящи за бърза закуска, не бива да стоят във фризера повече от 1 месец. Млечните продукти са най-трудните за съхранение във фризера, така че ако имате нещо подобно, което е на повече от месец, изхвърлете го.

8. Остатъци от храна, които не помните от кога са

Остатъци

Когато прекалим с количеството храна, можем просто да замразим остатъците и да имаме готова, сготвена храна в моментите, в които нямаме време да се занимаваме с готвене. Когато прибирате остатъци обаче трябва да ги надписвате, за да знаете какво има в тази кутия и откога е във фризера. Ако имате замразени остатъци, които не знаете какво представляват всъщност и откога са там, отървете се от тях.

9. Стар сладолед

Сладолед

Въпреки че едва ли има дом, в който сладоледът се задържа толкова дълго, ако имате сладолед, който е на над 3-4 месеца, изхвърлете го. Както вече споменахме, млечните продукти са по-трудни за съхранение, а все пак сладоледът е млечен продукт. За да избегнете безумно похабяване на сладолед, купувайте по-малки разфасовки, за да успявате да го изяждате навреме.

10. Хляб, покрит с ледени кристали

Хляб

Ако имате прекалено много хляб, който няма да успеете да изядете, преди да мухляса, можете да го сложите във фризера. Хлябът издържа до 6 месеца, след което губи вкусовите си качества и текстурата си. За да издържи толкова дълго, трябва да го увиете плътно с фолио и след това да го сложите в плик. Също така е добра идея да нарежете хляба на филийки, за да можете да си изваждате толкова филии, колкото са ви необходими, вместо да размразявате целия хляб. Ако хлябът е покрит с лед, изхвърлете го, тъй като е загубил вкусовите си качества.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сън

Какво се случва с ума и тялото ни, докато спим?

Планиране пътуване

Как да планирате перфектното пътуване