in

10 неща, които HR-ите няма да ви кажат

HR

Отдел „Човешки ресурси“ притежават много власт на работното място. Обикновено разговорът за увеличение на заплатата е неудобна тема и много хора правят грешки, когато тръгнат да го водят. Служителите в „Човешки ресурси“ винаги работят в интерес на компанията, а не във ваш, дори и да се опитват да изглежда така. Вижте какво споделят те по този въпрос:

Помислете преди да приемете заплатата

HR-ите често казват на интервю, че бюджетът за дадената позиция е например между 2,5 – 3,0 хил. лв. Това е хитър ход от тяхна страна, тъй като по този начин поставят служителя в „техните обувки“ и той няма голям избор, освен да се съгласи или да се опита да преговаря за повече пари. Истината е, че първоначалното договаряне е изключително важно, тъй като на по-късен етап заплатата не расте главоломно. Не бързайте да приемате предложението, ако не ви устройва или ви се струва по-малко от това, което е нормално да получавате като заплащане за тази позиция.

Всичко е до договарне

Вашата заплата и повишение също подлежат на договаряне. Твърде често на потенциалните кандидати се представят предложения за работа и заплата, от които те не са много доволни, но се страхуват да поискат повече. Това важи и за повишенията, а подобно поведение улеснява много HR служителите. Понякога е хубаво да показвате, че не се чувствате достатъчно оценен от компанията и ако наистина сте им ценен служител, те могат да предприемат действия, които да бъдат във ваша полза.

Страхотен сте… но не толкова страхотен

Вие смятате, че си вършите отлично работата и заслужавате по-високо заплащане. Но в HR отдела не мислят така и за двете. Много от служителите не са много добри в работата си, или чак толкова добри, колкото те самите смятат, споделят HR-и.

Внимавайте с хедхънтърите (headhunters)

Ако сте си намерили работа чрез хедхънтър – специалистите по подбор на кадри, които често крадат такива от други компании, обикновено те преговарят вместо вас. Въпреки, че са доста находчиви, за тях в случая най-голям интерес представлява тяхната комисионна. Те са готови да ви убеждават в какво ли не да приемете тази работа, но ако заплащането ви се струва по-малко от очакваното, отстоявайте позицията си.

Преговаряйте по време на интервюто

Много по-лесно е да водите този разговор преди да сте наети, отколкото след това. Още на интервюто е хубаво да сте наясно със заплащането във вашата сфера и какво може да поискате като възнаграждение, което да бъде приемливо и за двете страни. Също така се поинтересувайте и дали има други придобивки, като ваучери за храна, пътни разходи, гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи и всичко, което ви вълнува. По-късно тези разговори стават доста неудобни и не на място.

Не позволявайте други хора да преговарят от ваше име

HR специалистите предпочитат да преговарят със служителите, тъй като в бъдеще именно с тях ще комуникират. За тях е важно всички карти да бъдат на масата, за да не си усложняват работата на по-късен етап. Ако имате някакви притеснения, по-добре ги споделете с тях и в никакъв случай не оставяйте друг да води тези разговори вместо вас.

Поискайте повече отколкото бихте искали

Когато премисляте каква сума да кажете, когато ви попитат за очакваното възнаграждение, винаги си оставяйте малко място за движение – тоест поискайте малко повече от сумата, която бихте казали на HR-ите. Информирайте се добре за компанията и нейните политики преди да решите каква да бъде тя.

Разберете дали ще има промяна след края на изпитателния срок

Започвайки нова работа, знаете, че ще имате поне шест месеца изпитателен срок. Няма нищо срамно още на интервюто да попитате дали след този срок ще има някаква промяна във възнаграждението ви. Ако се справяте добре, в някои компании се стига дори до повишение.

Само вие знаете кога е правилният момент да поискате повишение

Хората в HR отдела никога няма да ви кажат кога е точният момент за увеличение на заплатата ви. Това е нещо, което вие самите знаете и усещате, че увеличението на заплатат ви може наистина да се случи. Много са обстоятелствата, които определят дали ще получите повишение или не. Ако например компанията има спад в продажбите през последните три месеца, може би не е най-подходящият момент да искате по-високо възнаграждение.

Не се доверявайте напълно на уебсайтове за заплати

Обикновено тези сайтове дават по-големи средни заплати в даден сектор, отколкото са в действителност и това често подвежда хората.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Добри Станчов

Добри Станчов: За свободата се плаща скъпо и винаги остават незаличими белези

Ревност

Как да преодолеете ревността във връзката