in

10 любопитни факта за Фиджи

фиджи

Островната държава Фиджи е популярна туристическа дестинация, смесица от стари и нови култури. Намира се в Меланезия, Океания и се състои от два големи и 318 малки острова. Вижте 10 любопитни факта за Фиджи, които вероятно не знаете:

1. По-голямата част от населението живее в четири острова

Има четири острова, на които живее по-голямата част от населението на Фиджи – Вити Леву, Вана Леву, Оно-и-Лау и остров Кадаву. Най-големият от тях е Вити Леву, където се намира и столицата Сува. Вторият по големина е Вана Леву, а след него се нареждат Оно-и-Лау и остров Кадаву.

2. Фиджи има три официални езика

Фиджи е сред малкото страни в света, които имат три официални езика – английски, фиджийски и индийски. iTaukei е родният език и се говори от по-голямата част от населението. 37% от населението е от индийски произход и говори предимно хинди. Английският е широко използван в образованието, политиката и бизнеса.

3. Кава е традиционната напитка на Фиджи

Пиенето на кава е традиционно за островната държава. Напитката се приготвя от горчив корен от кава, който се отглежда из тихоокеанските острови. Коренът се суши и след това се смила на прах, който се смесва с вода за консумация. Счита се за билково лекарство.

4. Фиджи е дом на много вулкани

Вулканичната почва е причината за безкрайната флора и джунгла, която обхваща островите на Фиджи. Последният изригнал вулкан е преди 500 години.

5. Това е домът на прилепа с лице на маймуна

За първи път този прилеп е забелязан на остров Тавеуни през 1976 г. Той тежи между 222 и 362 грама и има ясно изразени оранжеви очи. Този вид прилепи се срещат много рядко, защото обитават гористи местности високо в планините и територии, трудно достъпни за хората.

6. Суровата риба е част от местните ястия

Едно от най-популярните национални ястия на Фиджи се нарича Кокода и се състои от сурова риба, която се маринова в смес от кокосово мляко, сметана, чили, лук и сок от лайм. Киселинността на лайма прави рибата безопасна за консумация. Традиционно се сервира в кокосова черупка или издълбан ананас.

7. Ходенето по огън е измислено във Фиджи

Ходенето върху огън е обичайна практика във Фиджи и родното място на този ритуал. Легендата гласи, че преди около 500 години в село Накарову тази сила е била предадена чрез кръвта на мъж на име Тунайвикалита и се е практикувала като традиционна церемония.

фиджи

8. Водата във Фиджи е полезна за здравето

Водата в островната държава съдържа минерали и други свойства, които са полезни за здравето. Местните жители я пият от стотици години.

9. Подаряването на зъб е знак на любов

Във Фиджи традиция от стотици години повелява предложенията за брак да се извършват с подаряване на зъб от кашалот. Актът на подаряване на зъб от кит е знак на любов, както например годежният пръстен при нас. Колкото повече зъби се подаряват, толкова по-значим е подаръкът.

фиджи

10. Традиционният танц във Фиджи се нарича Меке

Повечето култури имат традиционни танци. Във Фиджи това е Меке – представление за разказване на истории чрез танц и песен. Участват и мъже, и жени, като мъжете изпълняват силни и яростни движения, а жените – елегантни и грациозни. Лали е традиционен барабан, който се използва за поддържане ритъма на Меке.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кралица Елизабет

Традицията за повтаряне на тоалети тръгва от Елизабет II, не от Кейт

Салата Цезар

Класическа салата Цезар