in

ЕхаЕха

10 любопитни факта за уасабито

Уасаби

Уасабито е едно от онези неща, които или обичате, или мразите. Тази мистериозна люта паста съществува от стотици години и е популярна в целия свят.

Повечето хора свързват уасабито със сушито, но знаете ли защо традиционно се сервира със суши или откъде идва?

Научете 10 любопитни факта за тази яркозелена паста с натрапчив вкус:

1. Има доказателства, че се е консумирало уасаби още през 14 000 г. пр.н.е.

Археологически доказателства сочат, че древните японци са яли уасаби още през 14 000 г. пр.н.е. Изследванията показват, че за първи път е култивирано в ранните години на периода Едо в Япония.

Кланът Токугава е първият, който култивира уасаби, а семейният им герб се състои от 3 листа от растението уасаби.

Смята се, че за първи път е използвано в комбинация със суши в началото на 1800 г. по време на ерата Бунсей.

2. Уасабито е тревисто растение

Уасаби

Мнозина смятат уасаби за корен, като джинджифил, но то е тревисто растение и прилича повече на зеле, отколкото на джинджифил. Стъблото е частта от растението, която се консумира, и от него се прави популярната зелена паста.

3. Уасаби се използва за справяне с хранително отравяне

Причината уасабито да се консумира заедно със суши, е че има антибактериални свойства. Растението уасаби съдържа химикал, наречен алил изотиоцианат, който убива паразитите. Тъй като сушито и сашимито съдържат сурова риба, в тях е възможно да има вредни бактерии. Уасабито убива тези паразити и шансовете за получаване на хранително отравяне след ядене на сурова риба намаляват.

4. Ока уасаби е уасаби, което расте в почвата

Ока уасаби е името, дадено на уасаби, отглеждано в почвата, а не в дивата природа.

Това е продукт с по-ниско качество, така че често се използва в продуктите, които се продават в супермаркетите, вместо да се яде прясно.

5. Има специално ренде за уасаби

Ренде

Препоръчва се използването на специално ренде за уасаби, когато се прави паста, защото то разгражда растението.

Рендето за уасаби се нарича орошигане. Уасабито се рендосва с кръгови движения и по този начин се получава фина паста.

Традиционно рендето за уасаби се прави от кожа на акула, но повечето готвачи вече използват метално орошигане.

Ако се използва обикновено ренде, не може да се достигне необходимата консистенция на пастата.

6. Уасабито е най-скъпия зеленчук в света

Тъй като се отглежда доста трудно, уасабито е изключително скъпо. Рядко се замисляме колко струва, тъй като обикновено се сервира със сушито безплатно, но всъщност около 1 кг уасаби струва близо 250 долара.

7. Уасабито е изненадващо хранително

Уасаби

Изненадващо, уасабито има доста добра хранителна стойност.

Прясното уасаби съдържа витамин В6, калций, магнезий, калий и манган. Има много ниско съдържание на холестерол и натрий и е чудесен източник на фибри и витамин С.

8. Уасабито, което сме свикнали да виждаме, е имитация

Тъй като уасабито е едно от най-скъпите растения в света, има много фалшиви продукти.

Уасабитата, закупени от супермаркетите, съдържат други съставки, които наподобяват вида и вкуса на уасабито. Имитацията се прави от хрян и горчица, а зеленият цвят се постига чрез зелена боя.

9. Прясното уасаби губи вкуса си 15 минути след настъргването

Уасаби

Когато уасабито се настърже, клетъчните стени се разрушават. Разграждането на клетките предизвиква химическа реакция между мирозиназните ензими и глюкозинолатите.

Това образува „изотиоцианатите“, които създават уникалния вкус. След като се утаи и окисли, ароматът и вкусът започват да изчезват.

10. Уасабито е едно от най-трудните за отглеждане растения

За да расте, уасабито се нуждае от идеални условия и уникален климат. Отглежда се естествено в Япония в речни долини с малко пряка слънчева светлина. Неговите корени трябва да могат да достигат постоянно течаща вода под земята.

Температурата трябва да бъде между 8 и 20 градуса, в противен случай растението умира.

  • Обичате ли уасаби?

    Уасаби
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Светлана Савицкая

Светлана Савицкая – първата жена в Космоса

Нокти

8 начина да накарате ноктите да растат по-бързо