in

10 любопитни факта за Роджър Федерер

Роджър Федерер
Снимка: Instagram/rogerfederer

Швейцарският тенисист Роджер Федерер е роден на 8-ми август 1981 година. От 2 февруари 2004 г. до 17 август 2008 г., Федерер е номер едно в света с 237 последователни седмици, което е рекордно постижение.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roger Federer (@rogerfederer)

По повод рождения ден на тенисиста сме подготвили няколко интересни факта за него, които вероятно не знаете:

1. Роджър Федерер има двойно гражданство в Швейцария и Южна Африка, тъй като майка му е южноафриканка, а баща му е швейцарец.

2. За да създаде успешна кариера в тениса, Роджър Федерер прави компромис с образованието си и напуска училище на 16-годишна възраст.

3. През 2017 г. Роджър Федерер стана първият жив швейцарски гражданин, изобразен на швейцарска марка и също така има улица, кръстена на него, Allee Roger Federer in Biel.

4. След като печели първата си титла от Уимбълдън, Роджър Федерер получава крава, която нарича „Жулиет“.

5. През 2003 г. той основава „Фондация Роджър Федерер“, за да помага на деца в неравностойно положение, като им предоставя достъп до спорт и образование. Също така е посланик на УНИЦЕФ и в момента работи с правителството на Хаити за осигуряване на вода и санитарни съоръжения.

6. Роджър Федерер бил вегетарианец до 14-годишна възраст. Той започва да яде месо след като го приемат в тенис клуба.

7. Роджър Федерер се противопоставя на равното заплащане за жените играчи, тъй като вярва, че времето, което мъжете прекарват в тренировки, никога не може да се сравни с това на жените.

8. Въпреки че е един от най-популярните тенисисти в света, Роджър Федерер е избран за седмия най-известен гражданин на Швейцария през 2012 г. Според анкета на Google, той е класиран много по-ниско от френскоговорящия швейцарски певец Бастиан Бейкър.

9. Първата му титла на Уимбълдън не е от 2003 г., както мнозина смятат, но Федерер печели титлата на Уимбълдън за момчета през 1998 г., пет години по-рано.

10. В Швейцария е задължително всеки гражданин да се присъедини към военната служба, но Роджър Федерер бил освободен от това задължение, защото страдал от проблем с гърба.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Видения от древността“ из непознатите кътчета на България

„W Blush“ – новият хит в TikTok за красив тен на лицето