in

10 любопитни факта за пустините

пустиня

Хората са опитвали и са се борили да живеят в пустини и заобикалящите ги полусухи земи в продължение на хиляди години. Истината е обаче, че е изключително трудно да живееш в пустиня, а още по-трудно е да се отглежда реколта и добитък там. Вижте защо е толкова трудно да се пребивава в пустините и още любопитни факти за тях:

пустиня

1. Има четири основни вида пустини

Четирите основни вида пустини включват горещи и сухи пустини, студени пустини, полусухи пустини и крайбрежни пустини.

2. Най-безводните пустини в света

Освен пустинята Сахара, най-безводните пустини са Намиб (Африка), Сонора (Мексико), Сечура (Перу) и Танами (Австралия).  Полусухите пустини се срещат в Европа, Азия, Северна Америка и Гренландия. Температурите в тях варират между 21-27 градуса по Целзий и те имат дълги сухи лета, следвани от зими с малко дъжд.

3. Антарктика е студена пустиня

Студените пустини са сухи, но могат да имат изключително ниски температури, за разлика от другите видове пустини. Лятото там е кратко, влажно и умерено топло – между 21-26 градуса по Целзий, а зимите са дълги и студени. Антарктика е вид студена пустиня, тъй като там пада много малко дъжд или сняг.

Антарктика

4. Сонора е най-влажната пустиня в света

Сонора е единственото място на земята, на което кактусът сагуаро (дървовиден вид кактус от монотипния род Carnegiea, който може да нарасне до над 12 м височина) расте в дивата природа. Обемът на валежите в пустинята е забележителен за пустиня.

камила

5. Ефективно пустинно земеделие е възможно

В момента в Австралия, Израел, Саудитска Арабия, Палестина и Имперската долина в Южна Калифорния има едни от най-добрите и модерни пустинни ферми. Водната ефективност е ключът към успеха в развитието на пустинното земеделие. Въпреки, че са в сух климат, технологията на обезсоляване, повторното използване на водата и капковото напояване са ключови за тези места.

6. Пустините са чудесен източник на чиста енергия

Най-враждебните пустини в света могат да бъдат най-добрите места на нашата планета за събиране на слънчева енергия. Те са обширни, сравнително равни, богати на силиций и в тях никога не липсва слънчева светлина.

7. Има много красиви градове, разположени в пустиня

Въпреки, че е трудно да се живее в пустините, има някои невероятни градове, разположени близо до пустиня. Сред тях са Абу Даби, ОАЕ, Кайро, Египет, Карачи, Пакистан, Багдад, Ирак, Доха, Катар, Дубай, Лас Палмас де Канария, Лима и други.

пустини

8. Температурите в Сахара може да паднат под нулата през нощта

Според НАСА температурите в Сахара могат да паднат под нулата след като слънцето залезе. От средна температура 38 градуса по Целзий през деня, тя може да падне до -4°C през нощта.

9. Животните и растенията, които живеят в пустинята, имат специални приспособления

За да оцелеят в суровите условия на пустинята, животните и растенията имат специални адаптации. Повечето растения са водоустойчиви и бодливи, за да не бъдат изядени. Най-често срещаната растителност в пустините е слонското дърво, кактус сагуаро, бъчвовиден кактус, кактус за органна тръба, крехък храст, терпентинова метла и пустинна палма.

За животните също не е лесно оцеляването в пустинята. Те трябва да поддържат телесната си температура под контрол, да се охлаждат, да намират храна и вода, за да оцеляват. Някои животни в пустинята оцеляват в състояние на латентност или хибернация за дълги периоди, чакайки да станат активни отново, когато падне валежът. Гърмящата змия е едно от съществата, които могат да оцелеят в парещата жега на пустинята.

кактус

10. Животните в пустинята Гоби са добре приспособени да издържат на екстремните условия

Въпреки тежките условия на околната среда, тази пустиня е дом на много животни, включително монголско диво магаре, черноопашати газели, диви бактрийски камили, пясъчни зуйки и мраморни порове, както и случайни посещения от снежни леопарди и мечки от Гоби.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Книга на нощта

„Книга на нощта“ – най-ценната стока е собствената ти сянка

Кариера

8 признака, че трябва да смените работата си