in

ЕхаЕха

10 любопитни факта за пустините

пустиня

Хората са опитвали и са се борили да живеят в пустини и заобикалящите ги полусухи земи в продължение на хиляди години. Истината е обаче, че е изключително трудно да живееш в пустиня, а още по-трудно е да се отглежда реколта и добитък там. Вижте защо е толкова трудно да се пребивава в пустините и още любопитни факти за тях:

пустиня

1. Има четири основни вида пустини

Четирите основни вида пустини включват горещи и сухи пустини, студени пустини, полусухи пустини и крайбрежни пустини.

2. Най-безводните пустини в света

Освен пустинята Сахара, най-безводните пустини са Намиб (Африка), Сонора (Мексико), Сечура (Перу) и Танами (Австралия).  Полусухите пустини се срещат в Европа, Азия, Северна Америка и Гренландия. Температурите в тях варират между 21-27 градуса по Целзий и те имат дълги сухи лета, следвани от зими с малко дъжд.

3. Антарктика е студена пустиня

Студените пустини са сухи, но могат да имат изключително ниски температури, за разлика от другите видове пустини. Лятото там е кратко, влажно и умерено топло – между 21-26 градуса по Целзий, а зимите са дълги и студени. Антарктика е вид студена пустиня, тъй като там пада много малко дъжд или сняг.

Антарктика

4. Сонора е най-влажната пустиня в света

Сонора е единственото място на земята, на което кактусът сагуаро (дървовиден вид кактус от монотипния род Carnegiea, който може да нарасне до над 12 м височина) расте в дивата природа. Обемът на валежите в пустинята е забележителен за пустиня.

камила

5. Ефективно пустинно земеделие е възможно

В момента в Австралия, Израел, Саудитска Арабия, Палестина и Имперската долина в Южна Калифорния има едни от най-добрите и модерни пустинни ферми. Водната ефективност е ключът към успеха в развитието на пустинното земеделие. Въпреки, че са в сух климат, технологията на обезсоляване, повторното използване на водата и капковото напояване са ключови за тези места.

6. Пустините са чудесен източник на чиста енергия

Най-враждебните пустини в света могат да бъдат най-добрите места на нашата планета за събиране на слънчева енергия. Те са обширни, сравнително равни, богати на силиций и в тях никога не липсва слънчева светлина.

7. Има много красиви градове, разположени в пустиня

Въпреки, че е трудно да се живее в пустините, има някои невероятни градове, разположени близо до пустиня. Сред тях са Абу Даби, ОАЕ, Кайро, Египет, Карачи, Пакистан, Багдад, Ирак, Доха, Катар, Дубай, Лас Палмас де Канария, Лима и други.

пустини

8. Температурите в Сахара може да паднат под нулата през нощта

Според НАСА температурите в Сахара могат да паднат под нулата след като слънцето залезе. От средна температура 38 градуса по Целзий през деня, тя може да падне до -4°C през нощта.

9. Животните и растенията, които живеят в пустинята, имат специални приспособления

За да оцелеят в суровите условия на пустинята, животните и растенията имат специални адаптации. Повечето растения са водоустойчиви и бодливи, за да не бъдат изядени. Най-често срещаната растителност в пустините е слонското дърво, кактус сагуаро, бъчвовиден кактус, кактус за органна тръба, крехък храст, терпентинова метла и пустинна палма.

За животните също не е лесно оцеляването в пустинята. Те трябва да поддържат телесната си температура под контрол, да се охлаждат, да намират храна и вода, за да оцеляват. Някои животни в пустинята оцеляват в състояние на латентност или хибернация за дълги периоди, чакайки да станат активни отново, когато падне валежът. Гърмящата змия е едно от съществата, които могат да оцелеят в парещата жега на пустинята.

кактус

10. Животните в пустинята Гоби са добре приспособени да издържат на екстремните условия

Въпреки тежките условия на околната среда, тази пустиня е дом на много животни, включително монголско диво магаре, черноопашати газели, диви бактрийски камили, пясъчни зуйки и мраморни порове, както и случайни посещения от снежни леопарди и мечки от Гоби.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Книга на нощта

„Книга на нощта“ – най-ценната стока е собствената ти сянка

Кариера

8 признака, че трябва да смените работата си