in

10 любопитни факта за биткойн

биткойн

Финансовият свят може да бъде доста объркващо място, пълно със странни термини, необичайни форми на валута и безкрайни възможности за търговия. В допълнение към обширните опции за банкиране, плащане и акции, се появиха и нови валути, които имат реална стойност и могат да бъдат обменени в USD, GBP. Най-популярната от тях е биткойн. Криптовалутата е създадена на 3 януари 2009 г. Вижте 10 любопитни факта за биткойн, които вероятно не знаете:

1. Нито един субект не контролира тази валута

Общата концепция за валутата и парите е, че тя се контролира от банката и има покачвания и спадове в нейната стойност, въз основа на глобалния пазар. Биткойн се противопоставя на всичко това. Всъщност тази валута се контролира от всеки, който който я използва. Софтуерът регистрира кой се регистрира и валидира дейностите на биткойните по целия свят.

2. Има ограничен брой биткойни

Тъй като няма нужда физически да се отпечатват банкноти, всеки би си помислил, че виртуалната валута може да бъде безкрайна. Това обаче би я обезценило и ще я направи безполезна. Затова има точно 21 000 000 монети.

3. Биткойните нямат присъща или зададена стойност

Ако погледнете една доларова банкнота, виждате лист хартия с номер и няколко снимки, на които се казва, че струва 1 долар. Тоест банкнотата има стойност, защото ние казваме, че има. Биткойните са по същия начин. Тези малки цифрови парчета код струват пари, защото хората казват, че са такива и искат да търгуват с реални стоки и услуги за тях. Колкото по- популярен става биткойн, толкова по-голяма стойност има.

4. Можете да видите всички транзакции

Уникално при биткойн е, че е напълно прозрачен и всичко може да се види в блокчейна. Именно тази откритост създава доверие и сигурност сред биткойн общността.

5. Можете да копаете биткойни

Копаенето на биткойн е термин, който означава, че използвате компютърна програма за решаване на математически проблеми за проверка на транзакции по целия свят. След това биткойн миньорите получават определен брой биткойни за решаването на този проблем.

6. Не можете да отмените транзакция или да бъдете принудени да платите

Една от най-важните характеристики на биткойните е, че никога не можете да бъдете принудени да плащате, нито да вземете обратно транзакция. Ако например изпратите на дадена компания малко биткойни за продукт, не можете да отмените тази транзакция, нито да се повтори фактурата или парите да бъдат извадени.

7. Можете да изпращате пари с минимални или без такси

Ако искате да изпратите пари на ваш приятел в Тайланд, ще се наложи да платите такса за тази услуга, както и той трябва да изчака няколко дни, преди парите да бъдат налични. С биткойните таксите за транзакции са минимални и дори няма такива, а парите са достъпни почти веднага.

8. Биткойните се съхраняват в цифрови портфейли

Когато влезете в банковата си сметка, вие можете да видите баланса и движенията по нея. С биткойн нещата са подобни. Когато се регистрирате, вие имате биткойн портфейл. За разлика от физическия портфейл обаче, при този е невъзможно да ви вземат пари, без да им ги дадете. Ако знаете вашия биткойн адрес, можете да проверявате с колко биткойни разполагате.

9. Загубата на портфейл означава, че тези биткойни са загубени завинаги

Въпреки, че биткойните в портфейла все още може да съществуват, тъй като са записани в блокчейна, те вече не могат да бъдат изразходвани, защото портфейлът е загубен. Тези биткойни имат уникални ключове към тях и ако бъдат загубени с портфейл, те се премахват от обращение завинаги.

10. Може да пазарувате с биткойни

Дори да ви звучи странно, това е истинска валута, с която могат да се пазаруват истински стоки и услуги. Вече много търговци приемат плащане с биткойни и във физически, и в онлайн магазини.

  • Подкрепяте ли развитието на виртуалните валути?

    bitcoin investment stockbroker risk analysis trend movement
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Закуска

9 грешки, свързани със закуската, които всички допускаме

Скарлет Йохансон филми

7 от най-добрите филми с участието на Скарлет Йохансон