in

ЕхаЕха

10 любопитни географски факта

География

Часовете по география от училище определено не са нещо, за което имаме добри спомени. Научаването на столиците на 100 държави не е най-приятното нещо, а и не е особено полезно, но географията е много повече от това.

Тези географски факти ще ви изненадат и със сигурност ще подбудят любопитството ви:

1. Политическата география се занимава с територии и политически граници

Политическа география

Географията не означава само културни и пространствени различия – политиката също е намесена. Например, случаят с Южна Корея и Северна Корея е добре известно географско разделение. Териториалните спорове също са част от политическата география. Политическата география изучава границите, разделенията и владенията на държавите, както и как политиката влияе върху географията на определени територии.

2. В Папуа Нова Гвинея се говорят най-много езици в света

С 840 различни диалекта, Папуа Нова Гвинея държи титлата за страната с най-много говорими езици в света.

3. На Земята има достатъчно злато, за да покрие цялата ѝ повърхност

В ядрото на Земята има достатъчно злато, за да покрие цялата Земя със слой с дебелина около 45 см. Тъй като златото е реактивен минерал, тези отлагания са заровени дълбоко в ядрото на Земята.

4. Главният меридиан диктува часовите зони на държавите

Часови зони

Сър Джордж Ейри създава Кралската обсерватория в Гринуич като основен меридиан през 1851 г. Основният меридиан е географската дължина в средата на Земята. Местата на запад от Гринуич са с един час назад от средното време по Гринуич (GMT) на всеки 15 градуса, докато всяка часова зона на изток е с час напред на всеки 15 градуса.

5. Азия е най-големият континент в света

Азия заема 30% от сушата на Земята, което я прави най-големият континент в света. Не само е най-големият, но е и най-населеният континент с 4 627 028 167 жители към 2020 г.

6. Еверест не е най-високият връх в света

Хората масово вярват, че Еверест е най-високият връх в света. Това обаче е само най-високата планина над морското равнище.

Мауна Кеа на Хаваите всъщност е с 900 метра по-висока от връх Еверест, ако се брои потопената му основа. С височина 10 000 метра, Мауна Кеа е най-високата планина в света. Определено един от географските факти, които не сте очаквали.

7. Исландия расте с 5 см на година

Исландия

Исландия се разширява с 5 сантиметра на година, тъй като северноамериканската и европейската плоча се раздалечават една от друга.

8. Мексико Сити е разположен върху езеро

Ацтеките запълнили Lago de Texcoco, за да създадат остров, който испанските конквистадори превърнали в Мексико Сити през 1521 г. Поради тази причина градът потъва с около 97 см годишно. През последните 60 години, Мексико сити е потънал с около 970 см.

9. Саргасово море е единственото без брегове

Саргасово море е единственото море в света без земя около него. Намира се в северната част на Атлантически океан. Заобиколено е от четири океански течения, но не се вижда суша. Името Саргасово е заимствано от водораслите Sargassum, произхождащи от това море.

10. Африка се намира във всичките 4 полукълба

Африка

Африка е единственият континент в света, който заема четирите полукълба на север, юг, изток и запад. Той се простира на близо 12 милиона квадратни мили и заема 6% от общата повърхност на Земята.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Белия дом

10 необичайни професии в Белия дом

Хот дог

Хот дог Чикаго