in

10 любипитни факта за Кения

кения

Кения е африканска държава, на чиято територия са открити едни от най-древните останки от представители на човешкия род. Намира се в Източна Африка, а столицата ѝ е Найроби.

Кения е популярна туристическа дестинация и предлага на туристите различни атракции, като сафари, както и разнообразни забележителности – джамии, крепости, красиви пейзажи и резерватът „Масай Мара“.

Вижте 10 любопитни факта за африканската държава Кения:

1. Кения е най-доброто място за сафари в света

Сафари

Като цяло хората смятат, че Африка е чудесно място за сафари, но не може да се обобщава цял контитент. Има африкански страни, които не стават за сафари, а има и такива, които са много добри в това. Определено Кения е най-доброто място за сафари в цял свят.

„Големите пет“ е термин, използван от ловците, описващ 5-те най-трудни за ловуване животни – лъвове, слонове, леопарди, носорог и бивол. Всички тези екзотични животни могат да бъдат намерени в Националния резерват на Кения, Масай Мара, което е най-доброто място за африканско сафари!

2. Почти цялото кафе от страната се изнася

Интересен факт е, че кенийците пият предимно чай, вместо кафе. Поради тази причина на вътрешния пазар в Кения не се продава особено много кафе. По-голямата част от него се изнася.

Кафето от Кения е едно от най-търсените в световен мащаб. Благодарение на киселата почва и идеалното количество светлина и валежи, Кения е един от най-големите производители на кафе.

3. Кения е дом на народа масаи

Масаи

Масаите са местните жители на резервата Масай Мара. Те имат много добри бойни умения и специфични танци.

Масаите са приблизително 500 000 души, които живеят на почти 100 000 квадратни мили.

Може да се каже, че масаите са полуномади, тъй като са доста зависими от пазарната икономика. Те често ходят в големите градове на Кения, за да продават кози, крави, зърно, мъниста, въглища и други.

Масаите консумират месо, мляко и кръв от едър рогат добитък за белтъчини.

Кръвта от крава се пие по специални поводи и помага за справяне с махмурлука.

4. Кения има остров, на който няма автомобили

Край бреговете на Кения се намира остров Ламу. Старият град Ламу, който се намира на острова, е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е най-старото постоянно населено селище в Кения – произходът му датира чак от 12-ти век!

Интересното на този остров е, че автомобилите са забранени, а и няма пътища, по които да се движат. Местните жители обикновено вървят пеша или използват лодки. Когато трябва да пренасят някакви предмети, използват магарета за тази цел.

5. Кения е кръстена на планина

Планина Кения

Официалното име на Кения всъщност е Република Кения. Преди пристигането на европейските колонисти в края на 19-ти век, земята, на която е разположена Кения, е била част от по-голям регион, наречен просто Източна Африка.

Не е известно какво е било името на страната преди колонизацията. Границите ѝ са определени през 1895 година и тогава получава името си. Държавата всъщност е кръстена на планината Кения, която е втората най-висока планина в Африка.

6. Кения е сравнително нова държава

Кения е британска колония, която получава своята независимост чак на 12 декември 1963 г. Пътят към свободата обаче не е лесен. Кенийската армия за земя и свобода или Мау Мау се състои от народите кикую, меру и ембу. Те вдигат жестоко възстание срещу властите. За съжаление в даден момент се обръщат и срещу африканците, които не подкрепят идеята им. Британските власти противодействат на бунта с военни действия, в резултат на което умират около 11 000 души. Три години по-късно Кения е обявена за свободна и независима държава.

7. Има 2 официални езика в Кения

Кения езици

Двата официални езика в Кения са английски и суахили. Въпреки че това са най-използваните езици, в Кения се говорят общо 68 различни езика, които могат да бъдат разделени най-общо на две групи – нигер-конгоански и нило-сахарски.

Нигер-конгоанските езици се говорят от близо 700 милиона души, докато нило-сахарските езици се използват само от 50-60 милиона.

8. Феноменът „Голямата миграция“

„Голямата миграция“ е най-голямата сухопътна миграция в света. В нея участват над 1,5 милиона антилопи гну и 200 000 зебри. По време на всяка миграция, животните изминават най-малко 800 километра. Разбира се, не всички животни успяват. Около 250 000 антилопи гну и 30 000 зебри умират по време на миграцията, заради жажда, глад, изтощение и, разбира се, хищници. Този феномен не може да се види на друго място, освен в Кения, а наистина гледката е впечатляваща.

9. Знамето им е изпълнено със смисъл

Знаме Кения

Сегашното знаме на държавата е прието в деня, в който е обявена независимостта ѝ. Знамето се основава на знамето на Африканския национален съюз в Кения, което е политическа партия, помогнала за постигането на независимостта на Кения.

Всеки цвят и всеки елемент в това знаме има дълбок смисъл. Черното символизира кенийския народ, червеното – кръв, зеленото изобразява природното богатство, а бялото символизира мир.

10. Кения има доста успехи на Олимпийските игри

До момента нито един кениец не е печелил медал в зимен спорт на Олимпийските игри. За сметка на това, кенийските спортисти са спечелили над 100 медала, предимно за лека атлетика. Само за Летните олимийски игри през 2008, 2012 и 2016 г. Кения печели 42 медала, което е почти половината от общия брой спечелени медали.

 • Посещавали ли сте африканска държава?

  Африканско семейство
  • Нигерия
  • Кения
  • Сенегал
  • Судан
  • Уганда
  • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

жени

3 вдъхновяващи жени, от които можем да научим много

Паста Болонезе леща

Постна паста „Болонезе“ с леща