in

ЕхаЕха

10 исторически факта за Тутанкамон

Снимка: Wikipedia

Няколко лидери са оставили значителни следи в човешката история. Тутанкамон е един от тях. Той управлява Египет в периода 1332 – 1323 г., известен като 18-та династия. Той е един от най-известните египетски фараони заради добре запазената му гробница. Сред нещата, които са излагани по света от нея, са бижута, мебели, керамика и други предмети.

Вижте 10 любопитни факта за Тутанкамон, които вероятно не знаете:

1. Името му означава „живият образ на Амон“

Думата Амон е име на египетско божество, което се е смятало за цар на боговете. Той е кръстен така заради вярата на баща му в бог, наречен Атон. Тутанкамон обаче вярвал в египетският бог Амин и възстановил и построил нови храмове въз основа на своята вяра.

2. Тутанкамон имал маска, изработена от чисто злато

Обикновено първото нещо, което всеки си представя, чувайки това име, е мумия с необичайна маска. Тя обаче е била неговата посмъртна маска. Няма доказателства, които да потвърждават, че я носил докато е бил жив.

3. Не е известно кои са бащата и майката на фараона

Общоприетите вярвания са, че той бил син или братовчед на фараона Ехнатон, който е известен със своите религиозни революции. Той е отгледан от бавачка на име Мая. Според някои историци сестра му Меритатен и бавачката Мая са били едно и също лице.

4. Тутанкамон бил само на 9 години, когато седнал на трона

Той царува като фараон от 18-та династия. По време на управлението си той се опитал да възстанови влошените отношения със съседните кралства.

5. Тутанкамон се жени за неговата полусестра Анхесенамон

Тя е дъщеря на Нефертити, която е приемана като символ на женската красота.

6. В гробницата на Тутанкамон са открити мумифицирани близнаци

След задълбочени изследвания учените смятат, че тези два плода са били мъртвородените дъщери на Анхесенамон и Тутанкамон.

7. Тутанкамон умира неочаквано когато е само на 19 години и никой не знае как

Когато учените изследвали неговите мумифицирани останки, те открили малариен паразит и някакъв вид костно заболяване. В гробницата му са открити и 19 бастуна, които потвърждават това твърдение. Според други учени гигантски хипопотам може да е ухапал смъртоносно фараона, тъй като по това време повечето фараони ходили на лов за хипопотами.

8. Тутанкамон не е оставил наследник след себе си

Според някои историци бракът му с полусестра Анхесенамун бил щастлив, но не са имали възможността да отглеждат деца. Сведения има само за откритите мумифицирани близнаци в гробницата.

9. След смъртта на Тутанкамон съпругата му пише писмо до хетския цар Супилулиума I

Тъй като няма свои наследници, след смъртта на Тутанкамон съпругата му пише писмо до хетския цар да изпрати един от своите синове, за когото тя да се омъжи. Супилулиума I изпратил един от синовете си в Египет, но той изчезнал. Предполага се, че Ай е наредил да го убият преди да се ожени за Анхесенамон. Ай става следващият фараон и се жени за нея.

10. Гробницата на Тутанкамон включва 5000 предмета

Някои от тях са направени от масивно злато. Никой не може да оцени точната стойност на артефактите в гробницата, тъй като всеки предмет е съществувал 3200 години назад в историята, което е безценно.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Големи лъжи в малкото градче

Джони Деп

10 от най-добрите роли на Джони Деп