in

Що е то Japandi

Чували ли сте думата Japandi? Не? А мислили ли сте някога, че Япония и Скандинавия имат нещо общо? Е, сега вече знаете – имат повече, отколкото можете да си представите. Става въпрос за естетика и простота, комфорт и естественост – общи за двете страни. Така се ражда „джапанди“ – новият стил в интериорния дизайн, който съчетава традициите на Япония с тези от Скандинавието. И също така естествено идва и името му –  съчетание от английските названия на Япония – Japan, и на Скандинавия – Scandi. Japandi е относително нова тенденция, която се очаква да се развие през следващите години.

Какво е характерно за дизайна „джапанди“? 

„Това е комбинация от скандинавска функционалност и японски рустикален минимализъм, които създават смесено чувство за изкуство, природа и простота“, казва нюйоркската дизайнерката Лени Калас. Това сливане на трите елемента е перфектното съчетание на функции и форми с фокус към изчистените линии, широките пространства и светлите цветове.

Какви са елементите на джапанди?

Перфектната комбинация на стилове, характерни за двете страни, се фокусира върху минималистичния дизайн, който е не само естетически приятен, но и много функционален. Според Калас, за да постигнете „джапанди“, трябва да използвате естествени материали, приглушени цветове, чисти линии и минималистични, но много добре осмислени мебели. Дизайнът джапанди не е разпилян. Той е едновременно прагматичен – създаден с цел, и топъл – внасящ уют.

В „джапанди“ можете да видите красиви занаятчийски елементи с фокус върху качеството на ръчно изработени части, поставени върху иначе семпли структури. Тук деликатно „властват“ много неутрални цветове и върху мебелите, и при аксесоарите. Спокойните, релаксиращите елементи и светлите цветове имат голямо значение за стила „джапанди“.

Този стил определено държи на природата. Макар да доминира, тя не е натрапена грубо. Преобладаващите естествени материали и семпъл дизайн го прави отлично допълнение към озеленени пространства. И тъй като все повече потребители в последнте години търсят природна естетика, популярността на „джапанди“ не е изненадваща.

Професионалистите и потребителите, запознати със скандинавския дизайн, със сигурност са чували термина „хюга“. Това е скандинавската концепция за уют, която набира все по-голяма популярност в последните години. Домът е убежище на мир и спокойствие и предоставя чувство на комфорт всеки път, когато влизате в него, изповядват феновете на „хюга“. Подобна концепция, под името „уаби-саби“, съществува и в Япония. Тя налага идеята, че красотата е в липсата на перфектност.

Така двата стила от Севера и Изтока се съчетават в „дизайнерски брак“, защото дълбоко в корените им има едни и същи качества – минимализмът и удобството. Хармонията между нещо едновременно семпло и интелигентно, е в това, че те се допълват взаимно. Тъкмо топлите, макар и неутрални цветове, на японския дизайн помагат на скандинавските домове да не изглеждат като студени болнични помещения.

Как да декорирате в стил „джапанди“?

Фокусирайте се върху подбора на естествени материали – например дърво и бамбукови елементи. Лени Калас препоръчва към приглушените цветове да добавите нотки на зеленина, което ще даде усещането, че живеете сред природата.

Редуцирайте тежките, претрупани мебели и се постарайте да има колкото се може повече отворени пространства. Ако домакинството ви е многобройно, и имате нужда от места за съхранение, Калас съветва да използвате натурални „убежища“ като кутии и кошове. Друг вариант е да оформите вградени пространства, които се сливат с интериора. Така ще скриват предметите, без да отнемат чувството за простор и пространство.

И накрая не забравяйте – въпреки, че и двата стила се фокусират върху практичността, е важно да не забравяте философия „зен“, известна още като „дзен“. Това е една от школите на будизма, която проповядва състояние на вниманието, освободено съзерцание и съсредоточена мистика, чрез които човек може да достигне просветление и дисциплина. Е, „джапанди“ е своеобразна „дизайнерска медитация“, която ще уравновеси жизненото ви пространство.

Loading

  • Допада ли ви стилът „джапанди“?

    Matcha tea making tool set on wooden table
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Изкуствените подсладители – колко вредни могат да бъдат

12 от най-запомнящите се „втори“ булчински рокли на звездите