in

Ще отнемат ли Оскара на Уил Смит?

Оскар

94-тата церемония на наградите „Оскар“ със сигурност ще остане в историята. Определено най-интересното от вечерта беше конфликтът между Крис Рок, Джейда Пинкет Смит и Уил Смит.

Вече едва ли има човек, който не е разбрал точно какво се случи. Неуместна шега от страна на актьорът Крис Рок, бе последвана от бурна реакция от Смит, който се качи на сцената и удари Рок.

Мненията по тази тема са много противоречиви. Едни защитават Смит и подкрепят постъпката му, други смятат, че насилието е недопустимо.

Извинението

Малко след разигралата се ситуация, Уил Смит получи Оскар за най-добър актьор за ролята си във филма „Методът Уилямс“. Когато излезе на сцената, за да вземе наградата си, Смит се извини на Академията за постъпката си.

На следващия ден публикува изявление и в Инстаграм, в което поднася своите извинения към Академията, феновете и самия Крис Рок, обяснявайки, че шегата за здравословното състояние на съпругата му била прекалено тежка за него и реагирал емоционално.

Какви ще бъдат последствията от постъпката на 53-годишния актьор тепърва ще става ясно. Полицейското управление на Лос Анджелис обяви, че Рок е отказал да повдигне обвинение срещу Смит.

Засега можем само да предполагаме дали първата награда Оскар на Смит ще му бъде отнета.

Изявление на Академията

Ден след церемонията, се появи новината, че продуцентите на Оскарите сериозно обмислят отнемането на наградата на Смит.

Малко след церемонията в неделя вечер, Академията пусна туит, насочен към скандала Смит-Рок, в който пише, че „Академията не одобрява насилието под каквато и да е форма.“

В понеделник сутрин Академията за филмово изкуство на САЩ направи изявление, което гласеше „Академията осъжда действията на г-н Смит в снощното шоу. Официално започнахме преразглеждане на инцидента и ще проучим по-нататъшни действия и последици в съответствие с нашите подзаконови актове, стандарти за поведение и законите на Калифорния.“

През 2017 г. Академията пусна актуализиран кодекс за поведение в резултат на движението #MeToo, който гласи: „В Академията няма място за хора, които злоупотребяват със своите статут, власт или влияние по начин, който нарушава признатите стандарти за благоприличие. Академията категорично се противопоставя на всяка форма на малтретиране, тормоз или дискриминация въз основа на пол, сексуална ориентация, раса, етническа принадлежност, увреждане, възраст, религия или националност.”

Подобни случаи в историята на Оскарите

Не е ясно как ще се развият нещата, но ако Академията реши да вземе Оскара на Смит, това ще бъде прецедент в историята. Досега се е случвало хора да отказват наградите си, но не и да им бъдат взети насилствено.

Актьорите Марлон Брандо и Джордж Скот, както и сценаристът Дъдли Никълс са отказали наградите си.

Въпреки че проявата на насилие не бива да се поощрява, постъпката на Уил Смит бледнее на фона на действията на Уди Алън и Роман Полански, които не само не са били помолени да върнат Оскарите си, а са били почетени от Академията след като е доказано, че са виновни.

И двамата са обвинени в сексуално насилие. Роман Полански получи своя Оскар през 2003 г., 26 години след като се признава за виновен за незаконни полови контакти с 13-годишно дете. Уди Алън пък получи една от четирите си награди, след като осиновената му дъщеря Дилън Фароу го обвини в сексуално насилие през 1992г.

И така, до момента не се е случвало Академията да помоли някого да върне наградата си, въпреки че сексуалният насилник Харви Уайнстийн беше изгонен от киноакадемията през 2017г. Предстои да разберем какво решение ще бъде взето по отношение на Уил Смит, но имайки предвид тежките престъпления на хората, които изброихме, Смит определено не заслужава Оскарът да му бъде взет.

Как реагира светът на постъпката на Уил Смит

Loading

  • Смятате ли, че Академията трябва да санкционира Уил Смит за постъпката му?

    Методът Уилямс
    • Да, насилието не бива да се поощрява
    • Не, наградата е за ролята му, а не за поведението му

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Deep Purple

Легендарните Deep Purple с концерт у нас през май

Никос Вертис

Никос Вертис – пътят до голямата сцена