in

Щастливо разведени? Мисията (не)възможна

развод

Разводът, без никакво съмнение, е физически и емоционално съсипващо преживяване. Дори, когато да сложим край на брака е най-доброто решение и за двете страни. Според едно проучване на екип от Университета в Копенхаген, публикувано в Journal of Mental Health през 2020 г., физическото и умственото здраве на разведените, особено в първите няколко години след раздяла, се влошава. Въпреки че и двамата партньори могат да попаднат в „дупка“ и да имат здравословни проблеми, оказва се, че мъжете са по-податливи на безпокойство и лошо настроение.

Болката, която следва раздялата, е неизбежна. Разликата между хората, които я изитват, е в начина по който виждат събитията и се справят с чувствата си. Хората, които са наясно какво чувстват и търсят помощ, за да се погрижат за себе си, имат по-щастливо и по-здравословно бъдеще.

Какво стои зад развода?

Според клиничният психолог и експерт по травмите Дейвид Рийс, цитиран от онлайн изданието Inverse, най-важното е да осъзнаем какво всъщност стои зад развода. Според Рийс има 3 основни причини, заради които хората се развеждат, като те не се изключват взаимно:

  • развод заради насилие – физическо, емоционално, сексуално, финансово;
  • развод заради загуба на доверие – поради изневяра или скриване на важна информация от страна на единия партньор;
  • развод поради несъвместимост на характерите – различия, които могат да станат непоносими, но не включват насилие или липса на доверие.

Ако сте в първите две ситуации, Рийс съветва да потърсите индивидуална професионална помощ. Но ако сте в третата, той предлага да предприемете стъпки, за да се справите с болката по здравословен начин.

Мъжете имат повече психически трудности след раздялата

И проф. Томас Леополд от Института по социология и социална психология към Университета в Кьолн подтвърждава в свое проучване сред хетеросексуални двойки непосредствено след развод, че мъжете имат повече психически трудности след раздялата.

„Жените страдат различно. Те правят повече усилия да спасят връзката, но също така играят по-активна роля, за да я приключат“, казва проф. Леополд. Това им помага да се справят с процеса на по-ранен етап, тоет да бъдат „по-подготвени“, не толкова „изненадани“ и по-малко уязвими, когато събитието настъпи.

Според Леополд стресорите, с които се сблъскват жените след развода, са напълно различни. Например – те са по-засегнати финансово, което води до друг тип безпокойство.

Очевидно всеки развод минава през различни стресови фактори. Важното е те да бъдат разпознати и решени конструктивно в зависимост от партньорите.

Първото нещо, което мъжете трябва да осъзнаят е, че болката, която следва краят на една връзка, е естествена. Така нареченият „здравословен“ развод, включва умението да се справиш с тъгата, без да попадаш в дълги състояния на безпокойства и депресия.

„Дори когато негативните емоции се преодоляват оптимално, те могат да се отразят физически и психически на човека“, казва Рийс. „Здравословният“ развод не може да ги елиминира напълно, но може да ги намали.

Емоционалните етапи за справянето с развода са идентични на етапите на скръб. Това са отричане, гняв, съгласяване, депресия и приемане. За съжаление те не се проявяват последователно, а се смесват, като този път не е нито пряк нито лесен, казва Рийс.

Емоциите варират от битка за спасяване на брака до гняв към партньора за отказа му да се включи в този процес, от гняв към себе си, че сме се провалили като съпрузи до страх че никога няма да срещнем подходящ партньор отново.

Какво да направите?

Съветът на Рийс звучи тривиално, но много точно – помислете за себе си:

1. Ако се чувствате виновни

Колкото е възможно по-обективно признайте и оценете тези чувства на вина. Когато е подходящо и възможно извинете се и внесете корекции в поведението си. Когато чувството за вина е неоправдано, опитайте се да разберете емоцията, която стои зад него.

2. Ако изпитвате гняв

Признайте и оценете чувството на гняв. След това намерете подходящ отдушник – терапевт, фитнес, разговор с приятел. Важно е също да се погрижите за общото си физическо състояние – хранителен и двигателен режим, както и да предприемете цялостна грижа за здравето си.

Рийс предупреждава мъжете да бъдат особено внимателни с няколко възможни крайности – импулсивно вземане на решение за напускане на работа, прекомерно харчене, хвърляне в нова връзка, прекаляване с алкохол или наркотици, или самоналожена изолация.

Разбира се, нужно е да намерите подходящия за вас комфорт, а не да се втурвате към всички възможни пътища за възстановяване. Тръгнете по този, който пасва най-добре на вашата индивидуалност.

Необходима ли професионална помощ?

Според Рийс професионална помощ е нужна, когато естествените емоции след развода се превръщат в симптоми на клинично безпокойство, депресия и самобичуване. Такива могат да бъдат значителното отчаяние, което продължава седмици и месеци, нарушаването на основни функции като сън, апетит или концентрация, неподходящото поведение като самонараняване, насилие, ярост, гняв, импулсивност, поемане на непремерен риск и изолация от семейство и приятели.

Ако не можете да се справите сами, добре е да потърсите навреме помощта на терапевт. Колкото по-рано – толкова по-добре, съветват експертите. Терапевтът ще ви помогне да погледнете ситуацията отстрани.

Когато идентифицирате обективно реалността, ще можете да се фокусирате върху емоциите и да с справите с онези от тях като отричане или усещане за провал. Терапевтът ще ви помогне да изразите блокираните или подтиснатите емоции. Важно е също да идентифицирате неподходящото, импулсивно, опасно и дефансивно поведение.

В крайна сметка подходящата терапия ще идентифицира проблемния модел на поведение и ще ви помогне да разберете себе си. Ако не разберете себе си, ще повтаряте един и същ набор от поведенчески модели, едни и същ набор от решения, които в крайна сметка водят до провал.

Ако бракът или връзката ви са били лоши, в кайна сметка раздялата ви освобождава от това. И макар процесът на раздяла действително да е огромен стрес, може да си припомните старата българска поговорка „всяко зло – за добро“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

лютото

7 добри и 1 лоша новина за лютото

Веган пудинг

Веган шоколадов пудинг с авокадо