in

Шоколадово мартини за първа пролет

Шоколадово мартини

Да, знам, че времето е по-скоро зимно и далеч не е повод за щастие, но астрономическата пролет е буквално зад ъгъла! А с нея идват и всичките ни терзания, свързани с подходящото тяло за по-топлото време… Както навремето каза не кой да е, а Мадона: „Всички парчета чийзейк, погълнати в зимните месеци, са се наговорили да полепнат по пролетните ми дрехи!“

Мадона няма да я мислим, разбира се – тя разполага с цяла армия, отдадена на грижи за тялото ѝ. Но можем ли напълно и рязко да се откажем от всички десерти, в името на вталена и пролетна визия?

Прекаленият светец и Богу не е угоден: това си повтарям всеки път, когато си позволя малко „кривване“ от правия път, а преди броени дни забелязах нещо, наистина насърчаващо колективния ни хедонизъм. В най-различни медии по света, сред любимите коктейли за пролетните месеци, беше посочено и шоколадовото мартини! Със страхотната обосновка, че така хем можем да се отпуснем някоя вечер, хем можем да се насладим на усещането за шоколад по начин, адекватен за възрастни. (Не че не подхождаме към шоколада и с детински ентусиазъм, разбира се.)

Признайте, че звучи примамливо и даже неустоимо: десерт и коктейл в едно! Хем имаме повод за парти, хем никой не може да ни обвини, че тайно бъркаме в греховния шкаф със сладките удоволствия вкъщи: съвсем явно и даже професионално ще си спретнем един от фамозните коктейли на 2022-а.

И така, какво ни е нужно за 2 чаши/порции от това грехопадение? Най-забавното е, че в шоколадовото мартини всъщност няма… мартини, а следните съставки:

  • 1 супена лъжица разтопен шоколад
  • 50 мл. Bailey’s или друг алкохол на основата на Irish cream, например Carolans
  • 50 мл. ликьор на база кафе, най-очевиден избор е Kahlua
  • 1 супена лъжица шоколадов сироп (мда, спокойно може да използвате този за палачинки!)
  • 100 мл. водка
  • Лед

Приготвянето му е вкусно е бързо: топваме малка готварска четка в разтопения шоколад и декорираме от вътрешната страна (импровизирайки) 2 чаши за мартини. Слагаме ги да се изстудят.

Изсипваме малко лед в шейкъра (много добре се получава с натрошен лед), след което добавяме всички останали съставки на коктейла. Разбиваме енергично и изсипваме в изстудените чаши. Завършекът на работната седмица е особено сладък!

Loading

  • Обичате ли да си приготвяте коктейли у дома?

    Chocolate martini cocktail or Irish cream liquor
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Гунел

„Пробуждането“ на Лоран Гунел – смела, различна, но и доста плакатна книга

бамбук на щастието

Бамбук на щастието – растението, което привлича здраве, пари и успех