in

Шахът – една от най-великите игри

Шахматни фигури

Шахът е една от най-популярните и най-древни настолни игри. Смята се, че тази игра съществува от 6-ти век, а страната на произход не е ясна, но се споменават Индия, Персия и дори Китай.

Думата „шах“ идва от персийски и означава „император“, „мат“ означава „мъртъв“. Името на играта обобщава основната ѝ идея – който умъртви противниковия император (цар), печели.

Има хора, които са абсолютно обсебени от тази игра и непрестанно мислят нови начини да вкарат противника в „мат“ за най-кратък период от време. Други нямат представа как се играе и смятат шаха за много сложна игра, но всеки знае какво е шах и как изглежда шахматната дъска.

Тази игра има много завладяваща история и има факти, свързани с нея, които със сигурност ще подбудят любопитството ви.

Произход

Шах

В наши дни шах се играе по целия свят, но се предполага, че историята му започва в Индия още през 6-ти век. Няма факти, които да доказват това твърдение, но историците смятат, че най-вероятно популярната игра е възникнала именно в Индия.

Играта се е променила доста през годините и ѝ били необходими почти хиляда години, за да си проправи път към Южна Европа. До 15-ти век Испания бавно, но сигурно се превръща във фен на тази популярна игра, а през 19-ти век правилата на играта се стандартизират и започват да се провеждат шахматни турнири.

Международен турнир по шах

Шах

Първият международен турнир по шах се провежда в Лондон през 1851г. Хауърд Стонтън, английски шахматен играч, организира събитието като идеята му е просто да събере най-добрите шахматисти в Европа. Адолф Андерсен е победител в турнира. Той побеждава 15 други играчи. Андерсен е шампионът на 1850-те и 1860-те години.

Вилхелм Щайниц е име, което определено трябва да знаете, когато става въпрос за света на шаха. Той е роден в Австрия и става първият световен шампион през 1886г. Той печели 25 шахматни игри и губи само две. Щайниц губи титлата си на 58-годишна възраст от Емануел Ласкер, който пък остава шампион забележителните 26 години и 337 дни.

Ласкер бил добър приятел на Алберт Айнщайн, който въпреки забележителния си интелект, отказвал да играе шах, тъй като „нямал време и не искал да затормозява ума си след тежък ден“. Въпреки това на по-късен етап става фен на популярната игра, но не е ясно дали неговият приятел Ласкер го е запалил по шахмата или не.

Въпреки че Ласкер е световен шампион в продължение на дълги години, той никога не е играл толкова дълго, колкото Машян и Степак – тази двойка побеждава световния рекорд след 24 часа и 30 минути игра през 1980 г. Девет години по-късно Николич и Арсович подобряват рекорда за най-много изиграни ходове в една шахматна партия, общо 269.

Шахматни фигури

Няколко любопитни факта за шаха:

  • Има 5949 възможни хода в една игра на шах.
  • Шахматната дъска има 64 квадрата, съответно има хиляди вероятни възможности за край на играта.
  • След като всеки играч е имал четири хода, има повече от 318 милиарда възможни позиции.
  • Всеки, който е играл шах поне веднъж, знае, че при първия ход пешките могат да се местят с едно или две квадратчета. Това е правило, въведено от испанците през 1280г.
  • През 1125 година един свещеник измисля нещо, което хората ползват и до днес- сгъваемата дъска за шах. Свещеникът знаел, че играта на шах противоречи на правилата на църквата, затова измислил сгъваемата шахматна дъска. Той я измислил така, че когато е сгъната да изглежда точно като две книги. Така и никой не разбрал малката му тайна.
  • Шахът е полезен за здравето на мозъка
  • Наред със судоку и други пъзели и игри, шахът е определян като един от най-добрите начини за подобряване на състоянието на ума и паметта.
  • Шахът е въведен в много училища с идеята да тренира мозъците на децата, а много пациенти с болестта на Алцхаймер се насърчават да играят шах в свободното си време.
  • Учените твърдят, че шахът всъщност може да повиши нивата на интелигентност.
  • Около 600 милиона души по света знаят как да играят шах.
  • Оскар Шапиро става гросмайстор на 74-годишна възраст. А пък най-младият шампион по шах е Джорди Мон-Рейно.

Най-старата шахматна дъска е използвана за заснемането на Хари Потър

 

View this post on Instagram

 

A post shared by samuela (@samueladiona)

Хората, които са фенове и на Хари Потър, и на шаха, ще бъдат очаровани от факта, че най-старата шахматна дъска и шахматни фигури били използвани по време на снимките на „Хари Потър и Философският камък“. Шахматният комплект е намерен на остров Луис в Шотландия и се смята, че датира от преди 12-ти век.

Loading

  • Умеете ли да играете шах?

    Шах
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стопанските абсурди на българския комунизъм

Nina Ricci

Пътят на Нина Ричи от чирак до едно от най-значимите имена в света на модата