in

Честит ден на Независимостта!

Повечето хора си мислят, че 3 март е най-големият български празник, но истината е, че до обявяването на Независимостта, България не е била истински свободна държава. Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година във Велико Търново. На този ден е прекратена политическата и финансовата зависимост от Османската империя.

След съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 година, политическият елит в България се насочва към обявяване на независимост. През 1908 ситуацията е благоприятна това да се случи, тъй като в Османската империя настъпва хаос- избухва Младотурската революция, вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Монако, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина, а по железопътните линии избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува линиите, собственост на компанията на Източните железници. В допълнение към това официалният български представител в Цариград Иван Гешов е пренебрегнат от османските власти при честването на рождения ден на султан Абдул Хамид II. Всичко това води до влошаване на българо-османските отношения.

В нощта срещу 22 септември, министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

На 22 септември тържествено е обявена Независимостта на България в църквата „Свети четиридесет мъченици”, а княз Фердинанд I приема титлата „цар на българите”.

Османската империя започва да заплашва България с война, но Великите сили не са готови за мащабна война, затова насочват усилията си към дипломатическо признаване на българската независимост. И така, през 1909 е призната независимостта на България. Авторитетът на страната се издига и тя става равноправна на другите държави.

Честването на независимостта на България се случва във Велико Търново, където е обявена независимостта през 1908. Празникът се състои от Света литургия в църквата „Свети четиридесет мъченици”, поднасяне на цветя на плочата на Независимостта, ритуал по издигането на българското знаме, поднасяне на цветя на Пирамидата на Независимостта, почита се и паметта на българите, дали живота си за Освобождението, Съединението и Независимостта на България, чийто символ е паметникът „Майка България”.

През 2021 година се навършват 113 години от Независимостта на България. Честит празник, българи!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Червилото – тайното оръжие през Втората световна война

Какви храни трябва да приемаме според възрастта