in

Чай от хибискус – защо е толкова полезен

хибискус

Чаят от хибискус е билкова напитка с редица ползи за здравето. Той се прави от венчелистчетата на растението Hibiscus sabdariffa, което е родом от Африка. Чаят от хибискус има много благоприятно въздействие върху организма ни, благодарение на неговите полифенолни съединения, антиоксиданти и флавоноли. Те могат да помогнат при лечението на редица заболявания.

Чаят притежава противовъзпалителни свойства и намалява риска от чернодробни проблеми. Вижте кои са най-изявените ползи, които този чай има върху нашето здраве:

хибискус

Понижава кръвното налягане

Високото кръвно налягане е пряко свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. Ежедневният прием на чай от хибискус може да помогне за понижаването му, показват нови изследвания. Възрастни с пред- и лека хипертония, които консумират около 700 мл. на ден чай от хибискус ( 3 чая на ден), успяват да намалят високото кръвно до по-приемливи граници.

Намалява нивата на лошия холестерол

Приемът на чай от хибискус може да помогне за намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол и тригклицеридите и повишава стойностите на HDL (добрия) холестерол. Учени провели проучване сред 60 души с диабет, които били помолени да пият този чай два пъти дневно в продължение на един месец. Резултатите показват значително повишаване на нивата на HDL холестерола и спад в стойностите на LDL холестерола и триглицеридите.

Подобрява здравето на черния дроб

Антиоксидантите и флавоноидите в екстрактите от хибискус могат да помогнат за подобряване на здравето на черния дроб. Установено е, че антоцианините на хибискус (Has), които са естествените пигменти, налични в изсушените цветя на хибискус, намаляват честотата на чернодробни лезии при плъхове.

Друго проучване установява, че екстрактите от хибискус могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на мазнини и за лечение на мастно чернодробно заболяване. Освен това, изсушените цветове на хибискус имат антиоксидантни ефекти, които могат да помогнат за предотвратяване на чернодробна фиброза (образуване на голяма белезна тъкан в черния дроб).

Намалява риска от рак

Екстрактите от хибискус притежават химиопрофилактични свойства и се използват при лечение на рак. Те могат да потиснат и обърнат канцерогенния процес и да индуцират апоптоза (смърт на ракови клетки).

Проучване, проведено от Chung Shan Medical University (Тайван), устанява, че богатите на полифеноли екстракти от хибискус могат да помогнат за индуциране на апоптоза при пациенти с рак на стомаха.

Друго проучване, публикувано в Journal of Traditional and Complementary Medicine, установява, че екстрактите от хибискус предотвратяват растежа на клетките, които причиняват рак на кожата.

Помага при загуба на тегло

Полифенолите в растението могат да регулират енергийния и липидния метаболизъм и да помогнат при загуба на тегло. Това показва проучване, проведено от Медицински университет Chung-Shan (Тайван), което установява, че екстрактите от хибискус могат да помогнат за намаляване на мазнините в корема и затлъстяването.

Други ползи

Други пороучвания, за които все още няма достатъчно доказателства, твърдят, че чаят от хибискус има положително въздействие при бактериални инфекции и може да намали възпалението. Доказано е, че Hibiscus sabdariffa предпазва от невровъзпаления и подобрява функцията на паметта при плъхове.

Проучване предполага, че венчелистчетата на растението могат да понижат нивата на глюкозата в кръвта. Според някои учени този чай може да бъде полезен и за хора с диабет. Приемането на 150 ml чай от хибискус три пъти дневно в продължение на четири седмици е доказано, че намалява инсулиновата резистентност.

Странични ефекти

хибискус

Консумирането на чай от хибискус в умерени количества се счита за безопасно. Приемът в по-големи дози обаче може потенциално да допринесе за увреждане на черния дроб. Също така чаят не е подходящ и за хора с ниско кръвно налягане. За странични ефекти при бременни и кърмачки не е установено, но е желателна консултация с лекар преди това. Препоръчителният и безопасен прием за всички е до 3 чаши на ден.

Как да си приготвим чай от хибискус?

хибискус

Необходими продукти:

  • 2 с.л. изсушени цветя от хибискус
  • 1 чаша вода
  • Канелена пръчица по избор
  • Резенчета лайм
  • Листа от карамфил, джинджифил и мента – по избор

Начин на приготвяне:

Сварявате водата и добавяте изсушените цветове на растението. След като заври, прехвърлете в чайник и оставете да се накисне за 2 до 5 минути (зависи дали го предопочитате по-силен). Някои хора обичат да дъвчат венчелистчетата и не ги прецеждат, а ги слагат в чашата за чай.

Loading

  • Опитвали ли сте чай от хибискус?

    Cup of hibiscus tea

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Косопад

6 витамина за контрол на косопада

Технологии

20 любопитни факта за технологиите