in

ЕхаЕха

Хранителни навици, които съсипват имунитета

В сезона на грипа, а още повече, когато този грип е COVID-19, много хора смятат, че честото миене на ръцете и отбягването на големи групи от хора е достатъчно, за да се предпазят от среща с вируса. Има обаче още една важна стъпка и това е запазването на имунната система.

Мнозина пият витамини и какви ли не хранителни добавки, за да подсилят имунната система. Това обаче далеч не е достатъчно. Имунната система се влияе от много повече фактори, отколкото си мислим. Такива фактори, например, са стресът или безсънието, както и начинът ни на живот – дали и колко се движим, какво и как ядем. Докато справянето със стреса и безсънието не винаги зависи от нас, то начинът на живот е в наши ръце.

За движението вече знаете – колкото повече, токлова по-добре. Но хранителните навици са не по-малко решаващ фактор за „възхода и за падението“ на нашето имунно здраве. Когато премахнем вредни хранителни навици и прибавим полезни, ще се радваме на по-добра имунна система.

Кои са хранителните навици, които отслабват имунитета? Ето един кратък списък, направен от онлайн изданието „Ят това, не онова“.

1. Консумирате ли твърде много захар?

Да, тогава имунитетът ви може да е по-слаб от очакваното. „Прекомерният прием на захар и прости въглехидрати може да намали имунната функция на клетката и да отслаби имунната система“, казва сертифицираната диетоложка Линдзи Десото, цитирана от  „Ят това, не онова“. Това е напъно обяснимо, защото простите въглехидрати стимулират възпаленията в тялото, а те изсмукват голяма част от „енергията“ на имунитета.

2. Пиете ли твърде много алкохол?

Ако искате вашата имунна система да работи ефективно, е добре да поддържате приема на алкохол в минимални количества. „Прекомерният прием на алкохол – разбирайте повече от 14 питиета на седмица, може да подтисне имунната система и да доведе до по-остри симптоми, когато се разболеете“, смята Десото. Чаша вино на вечеря може да е добра за сърдечното здраве, а едно малко уиски – за разширяването на кръвоносните съдове. Kакто и в други случаи, истината е в баланса.

3. Прекалявате ли със снаксове и пакетирани храни?

Мнозина намират, че преработени храни като снаксове, чипсове и бисквити са удобни за хапване по време на работа през деня особено, когато нямаме време да се храним. Те обаче могат наистина да съсипят вашата имунна система. „Преработените храни съдържат високо количество сол, захар, наситени мазнини, потенциално – и транс-мазнини. Тези компонети могат да доведат до развитие на сърдечни или бъбречни болести, както и до хронични възпаления, а това са неща, които компрометират имунната система“, казва сертифицираната диетоложка Леонила Кампос пред „Яж това, не онова“.

4. Наблягате на Fast Food?

Ако искате вашата имунна система да работи ефективно, трябва да се замислите следващия път, когато се запътите към магазен или павилиоон за бърза храна. „Бързите храни имат високо съдържание на сол, консерванти, наситени мазнини и ниско на ненаситени. Когато приемаме много наситени мазнини, това може да предизвика възпаление в тялото, което отслабва имунната функция“, обяснява механизма регистрираният хранителен екперт Хана Бърн.

5. Консумирате ли твърде много сол?

Преди да посегнете към солницата на масата, помислете върху риска, който допълнителната сол може да окаже върху вашето имунно здраве. Прекаленият прием на сол причинява високо кръвно налягане и задържане на течности в организма. Това принуждава бъбреците да се опитат на „изхвърлят“ прекаленото количество сол. Така цялата енергия на имунната система се съсредоточава на няколко места, а това ѝ отнема възможността да се справя с инфекциите в тялото.

6. Приемате ли достатъчно калории?

Да, яденето на „грешните“ храни, описани по-горе, наистиа може да има сериозни последствия върху имунното ви здраве. Но не по-малко пагубно може да бъде приемането на недостатъчно калории. Хората, които целенасочено ограничават приема на храна, или страдат от хранителни разстройства (като анорексия или булимия, например), са по-податливи на нарушаване на функциите на имунната система“, казва Роксана Ехсани, говорител на Академията по хранене и диетика. Когато не храним тялото с достатъчно вещества всеки ден, не можем да поддържаме здрава и силна имунна система.

За да поддържате добра имунна система, от „Яж това, не онова“ са направили подробен списък с 30 храни, които могат да ви помогнат:

Очаквайте скоро!

Loading

  • Приемате ли витамини или хранителни добавки за подсилване на имунитета?

    Vitamin and mineral supplements.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

9 неща, които всяка силна жена трябва да си напомня през 2022

Снимка: Instagram/80e90s

10 култови цитата от „Алф“