in

Френска салата Нисоаз

Френска салата Нисоаз

Салата Нисоаз произхожда от френския град Ница. Приготвя се от домати, варени яйца, маслини, аншоа или риба тон, както и други зеленчуци, подправени със зехтин и винегрет.

Тази салата става популярна в началото на 20-ти век и е приготвяна от някои от най-добрите готвачи в света. Делия Смит нарича Нисоаз „една от най-добрите комбинации на съставки за салата, изобретявани някога“, а Гордън Рамзи смята, че това е най-добрата лятна салата.

Има различни начини за приготвяне и сервиране на салата Нисоаз. Тя може да бъде както разбъркана, така и подредена- всеки компонент да е отделно от другия. Може всички зеленчуци да са сварени, а е възможно и някои от тях да бъдат сурови. Самите съставки също могат да бъдат променяни, но обикновено картофите и зеленият боб винаги присъстват, а варените яйца и рибата тон (или аншоа) са от задължителните компоненти.

Ако са ви останали варени яйца от Великден, салата Нисоаз е чудесен вариант да ги оползотворите. Освен това тази салата е доста хранителна, благодарение на картофите и яйцата, така че е подходяща за вечеря.

Необходими продукти:

  • 200 грама риба тон от консерва
  • 6 сварени яйца
  • 10 бейби картофчета
  • 5-6 листа маруля или айсберг
  • 3 домата
  • 200 грама зелен боб
  • ¼ ч. маслини
  • 2 с.л. каперси
  • 5-6 репички

За винегрета: 

  • ¼ ч. лимонов сок
  • ¾ ч. зехтин
  • 3 с.л. зелен лук
  • 2 с.л. босилек
  • 1 с.л. мащерка
  • 2 ч.л. риган
  • 1 ч.л. диджонска горчица
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

За да направите винегрета, комбинирайте всички съставки в купичка или малко бурканче и разбъркайте добре.

Сложете картофите в тенджера с вода и сложете на котлона. След като водата заври, добавете 1 лъжица сол и оставете да се варят, докато омекнат.

Докато са още топли, нарежете ги на кръгчета. Тези картофи не е нужно да се белят, тъй като нямат обелка, а по-скоро тънка кожичка.

Сложете ги в купа и ги залейте с малко от винегрета.

Сварете и зеления боб за няколко минути. След като омекне, извадете го от тенджерата и го изплакнете със студена вода, за да спрете готвенето.

Измийте и нарежете доматите, репичките и марулята.

Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки.

Наредете марулята в голяма чиния. Всички продукти се подреждат на купчинки.

Наредете картофите, доматите, репичките, яйцата, маслините, боба, поръсете с каперсите, а отгоре сложете рибата тон.

Полейте салатата обилно с останалия винегрет.

Loading

  • Опитвали ли сте салата Нисоаз?

    Салата Нисоаз
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Достoевски на косъм от смъртта – екзекуцията е отменена една минута преди да бъде изпълнена

Стопанските абсурди на българския комунизъм