in

Традиции и обичаи на Антоновден

Православната църква почита на 17 януари паметта на св. Антоний Велики. Според преданието той е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Той останал сирак на 20-годишна възраст и раздал цялото си наследство на бедните и решил да се отдаде на Бога.

След дългогодишна духовна борба Антоний постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес и победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

В българския фолклор се смята, че св. Антоний и св. Атанас са двама братя ковачи. Това е причината тези два дни да се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.

В различните краища на България има различни предания и традиции за този ден. В Пиринско твърдят, че всички болести се събират на този ден, а на Атанасовден тръгват по хората.

В Разград празникът е известен и като Лелинден (заради табуираното име на чумата – „леля“) и местните имат обичай да правят три медени или содени питки – две от тях раздават на роднини, съседи и приятели, а третата се оставя на тавана за чумата.

На този ден жените не предат и не плетат, защото се вярва, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. На Антоновден не се варят боб и леща, за да не се разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Имен ден днес празнуват Антон, Антонио, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Дона, Донислав, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Венера Мелеки пред Oshte.bg: Красотата е в чистото сърце и силата на духа

Най-тъжният ден в годината? Спокойно, всичко е във вашите ръце…