in

Тодоровден ден е – почитаме Св. Теодор Тирон и конете

Тодоровден

Днес е Тодоровден! Празникът винаги се отбелязва в първата събота от Великденските пости и поради тази причина не е на конкретна дата. На днешния празник почитаме паметта на Св. Теодор Тирон.

Св. Теодор Тирон

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @bogorodicinhrambec

Според преданията Св. Теодор Тирон обличал девет кожуха и отивал при Бог да проси за лято.

По време на гоненията на християните, император Юлиан Отстъпник искал да върне езичеството. Той знаел, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост и искал да се осквернят сами, като се подиграе с тях.

Императорът наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езическите жертвоприношения всички храни на пазара. Така без да знаят, християните ще нарушат поста.

Св. Теодор Тирон обаче се явил на патриарх Евдоксий и му заръчал да предупреди християните да не взимат храна от пазара. За да не взимат от осквернената храна, християните се хранели с варено жито с мед или коливо.

Юлиан разбрал, че планът му е разкрит, останал посрамен и пуснал на пазара неосквернена храна.

Конски Великден

Освен празник на Св. Теодор, днешният ден е празник и на конете. Тодоровден е наричан още Конски Великден. Един от обичаите, свързани с днешния празник е организирането на т.н. кушии или надбягвания с коне.

Подготовката за надбягванията започва още по изрев слънце. Мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с различни пискюли, мъниста и цветя. Отвеждат ги на водопой, а след това отиват на състезание. Победителят получава риза или кърпа, а конят му – юзда.

На врата на коня се закичва венец от цветя и победителят тръгва да обикаля всички домове в селото, за да честити празника. Във всеки дом той е посрещнат с празнична трапеза, а конят се пои с вода.

Жените месят обредни хлябове на Тодоровден, които си раздават помежду си и дават и на конете. Те се наричат „конче“ или „копито“. Освен обреден хляб, задължително се приготвя варено жито, което се благославя в църквата.

Трапезата е празнична, въпреки че е постна, и включва питка с мая, постна гъбена супа и тудоровска леща.

На днешния ден имен ден празнуват Теодор, Теодора, Тодор, Тодорка, Божидар, Божидара, Дора, Доротея и техните производни.

Loading

  • Гледали ли сте традиционна кушия?

    Надбягване с коне
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коктейли

Коктейли с руски имена

зрение

8 неща, които да консумирате за добро зрение