in

Табуле- вкусна ориенталска салата

Табуле

Табуле е една от най-популярните салати в турската и арабската кухня. Тази свежа салата е най-популярна в Истанбул и се приготвя от ситно нарязан лук, магданоз, обелени домати, краставици, булгур и дресинг.

Билките и подправките винаги са били съществена част от арабската кухня и именно поради тази причина Табуле е една от най-популярните салати в Близкия Изток.

В Ливан дори има национален ден на Табуле, който се чества в първата събота на месец юли.

Благодарение на булгура, Табуле е подходяща салата за обяд или вечеря. Има рецепти, в които се добавя и месо.

Ето как да приготвите Табуле вкъщи:

Необходими продукти:

  • 2 чаши булгур
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • ½ ч. зехтин
  • 5-6 домата
  • 1 краставица
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 връзки магданоз
  • 2 лимона
  • 1 ч. листа от мента
  • сол

Начин на приготвяне:

Залейте булгура с горещия зеленчуков бульон, добавете 1 лъжичка сол и оставете да се накисне за поне 30 минути. Булгурът трябва да абсорбира цялата течност. Можете да използвате и вода, ако нямате бульон.

Комбинирайте булгура със зехтина, сокa и кората от лимоните и разбъркайте добре.

Добавете обелените и нарязани домати и краставица, нарязания на ситно лук, както и магданоза.

Добавете и нарязаните на ситно листа от мента.

Ако има нужда добавете още сол и зехтин.

Оставете салатата да престои поне 30 минути преди да я сервирате.

Loading

  • Обичате ли магданоз?

    Магданоз
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

стреса

Как древните гърци борели стреса

индия

„Как да отвличаш богаташи“ – другото лице на Индия