in

Неизмеримата болка и смразяващата история на жертвите на Холокоста

Императорът на лъжите

Има романи, които няма как да бъдат обобщени накратко. Романи, които разказват истории за болка – толкова неизмерима, че няма как да бъде плод на човешкото въображение. Такъв е превърналият се в модерна класика роман „Императорът на лъжите“ от шведския писател Стив Сам-Сандберг, носител на най-престижната награда в Швеция „Огуст Стриндберг“ през 2009 г. Смайващ по мащаба си, този монументален разказ, познат също и под името „Бедните в Лодз“, се откроява като една от най-въздействащите творби, посветени на суровата реалност на Холокоста.

Остър и дълбоко проницателен, „Императорът на лъжите“ детайлно пресъздава смразяващата история на повече от четвърт милион евреи, затворени в еврейското гето в полския град Лодз. Всички те са подвластни на противоречивия си ръководител Хаим Румковски, който, воден от наивна заблуда или титанична амбиция, смята, че може да спаси себе си и сънародниците си, като се споразумее с нацистите и превърне гетото в незаменима работна сила и част от военната машина на Райха.

Стив Сем-Сандберг майсторски обрисува царуването на Румковски

Като се опира на подробни документи за живота в Лодз, Стив Сем-Сандберг майсторски обрисува царуването на Румковски – човек, изграден от равни части самовлюбеност и несигурност, и неговите драматични отношения с нацистите, евреите и най-вече децата от гетото.

Убеден, че разбира логиката на враговете си и че може да ги надхитри, Румковски се смята за спасител на слабите и невинните. Но когато заповедите за депортация на евреите започват да прииждат, той не се поколебава да увещава родителите, че децата им ще имат по-добри шансове за оцеляване извън гетото. И така изпраща хиляди еврейски деца към зейналата паст на смъртта в концлагери като Аушвиц.

В майсторски подвиг на литературното въображение и съпричастност романът улавя цялата панорама на човешката болка и изследва природата на злото отвътре, задавайки някои от най-трудните въпроси.

Дали Румковски е бил безмилостен опортюнист и покорен съучастник на нацисткия режим, мотивиран от жажда за власт? Или е бил прагматик, който е успял да спаси живота на хиляди евреи чрез политиката си на сътрудничество?

„Императорът на лъжите“ представя на читателя интимната и ужасяваща картина на екстремните условия на глад, страдания и робски труд, в които са принудени да живеят обитателите на Лодзкото гето.

Авторът е едновременно навсякъде – в мислите и мечтите на героите си, проследявайки техните опити да се справят с ужасяващата реалност, но и никога не изпуска от очи тиктакащия часовник на времето, поставяйки сюжета на историята си в рамките на по-широките събития от Втората световна война.

С майсторство и талант, които го нареждат сред най-големите съвременни прозаици, Стив Сам-Сандберг създава неустоима и триизмерна художествена творба, която поглъща от първата до последната страница.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

вода с лимон

5 странични ефекта от пиенето на много вода с лимон

Снимка: Народен театър

Каварджикова, Пападопулу и Кърджилова – френетичните частици на Народния театър