in

Как да контролирате семейния бюджет

Способността да управляваш парите си е изключително важна. За да имате спокойствие през целия месец, до получаването на следващата заплата, трябва да имате много точно определени правила, свързани със семейния бюджет. За съжаление, парите често са повод за проблеми във връзката, но това се случва, когато нещата не са обсъдени и решенията не се взимат от двамата партньори.

Има някои прости трикове, които можете да опитате, за да имате добре разпределен семеен бюджет.

Първата и най-важна стъпка при създаването на семейство, е да определите дали бюджетът ви ще бъде общ или всеки ще разполага със собствените си пари. При втория вариант, всеки от партньорите разполага с парите, които изкарва, а общите разходи като наем или ипотечен кредит, сметки за ток, вода и отопление, разходи за храна, семейни почивки и други, се разделят между двамата. При общия бюджет нещата са ясни – всички доходи се събират и всичко се плаща от общите пари.

При общ бюджет също има няколко варианта. Може да се уговорите всеки да заделя определена сума на месец, само за себе си. Тези пари могат да бъдат използвани за хобитата и други неща, които не се считат за необходимост. Ако тази идея не ви звучи добре, можете просто да събирате всички пари и всеки да харчи от тях, за всичко. По-добрият избор е всеки да отделя пари за личните си нужди, за да няма излишно напрежение и дразги.

След като сте определили дали бюджетът ще е общ или не, трябва да въведете правила относно разпределянето на бюджета. Най-ефективният метод е да разпределяте парите веднага след получаването им, тоест преди да сте започнали да ги харчите. Съберете всички пари, с които разполагате за месеца, отделете пари за сигурните разходи- наем, кредити, сметки, гориво или разходи за транспорт, приблизителна сума за храна за целия месец, различни планирани разходи (ремонт на автомобил, подаръци за близки и приятели, пътувания и др.). След като извадите всички тези разходи, вижте колко пари от бюджета ви са останали. Заделете някаква част за непредвидени разходи, а останалите пари оставете за „глезотии“ и второстепенни нужди. Когато всичките финанси са разпределени още в началото на месеца, на по-късен етап няма да има проблеми и неприятни ситуации, като липса на средства.

Много важен въпрос, свързан със семейния бюджет е спестяването на пари. Да, едва ли ще забогатеете от спестени пари, но в едно семейство винаги трябва да има някаква сума, заделена и забравена, за непредвидени ситуации и екстремни моменти. Пестенето не е лесна работа, но има един трик, който можете да използвате. Определете някаква сума, обикновено се препоръчва тя да бъде 10% от заплатата ви. Всеки месец, още с превеждането на заплатата ви, отделяйте въпросната сума. Добре е половинката ви да прави същото нещо. Ако не можете да си позволите да отделяте двамата 20% от общия бюджет, то тогава поне отделяйте 10% общо. Това обикновено не са големи суми и няма да усетите липсата им, но с течение на времето ще се окаже, че имате доста добри спестявания, които ще сте събрали без особено много усилия.

Управлението на семеен бюджет не е лесна работа. Има много фактори, които могат да създават напрежение. Например, ако мъжът има скъпо хоби или жената обича да харчи много пари за дрехи и козметика, но ако комуникацията между партньорите е добра и са определени ясни правила, не би трябвало в семейството да има проблеми, свързани с финансите.

Loading

  • Вие и вашата половинка общ бюджет ли имате или отделни?

    • Общ бюджет
    • Всеки разполага с парите си

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как да развием различни умения в детето

5 скрити опции, които вашият смартфон има